Hoe kunnen wij onze BKR-gegevens opvragen?

Vanaf 2013 kunnen wij onze BKR-gegevens online opvragen op de website van het BKR. Op dat moment was de eerste ervaring van circa 500 bewoners, die eind 2012 in een proefopstelling hun BKR-gegevens konden inzien en opvragen, verwerkt. Sinds 2013 is het voor ons ook mogelijk om een ​​melding van het BKR te krijgen als er iets is veranderd in onze BKR-gegevens. Dat burgers hun eigen BKR-gegevens kunnen inzien en opvragen, draagt ​​ongetwijfeld bij aan een beter financieel bewustzijn.

Inhoud

Wat doet het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is in 1965 opgericht door Nederlandse banken en andere financiële dienstverleners. Voortaan is iedere kredietverstrekker wettelijk verplicht om een ​​BKR-controle uit te voeren alvorens een lening te verstrekken. De belangrijkste motivatie voor de oprichting van het instituut was het in kaart brengen van de kredietwaardigheid van kredietnemers. Elke financiële instelling met een bankvergunning moet aangesloten zijn bij het BKR. Op dit moment (2017) zijn niet alleen banken aangesloten, maar ook post- en leasemaatschappijen. De abonnementsgegevens van telecombedrijven maakten aanvankelijk ook deel uit van de BKR-registratie, maar zijn er sinds 2011 niet meer.

Welke gegevens legt het BKR van ons vast?

Het BKR registreert welke leningen op onze naam staan. En niet alleen de huidige leningen, maar ook de leningen die we de afgelopen 5 jaar hebben gehad. Informatie over hypotheken wordt alleen geregistreerd als de uitstelperiode langer is dan 120 dagen.

Welke persoonsgegevens bewaart het BKR?

De persoonsgegevens die BKR over ons opslaat zijn vrij summier:

Welke kredietgegevens bewaart het BKR?

Voor een BKR lening worden standaard de volgende gegevens vastgelegd:

Daarnaast wordt alle relevante informatie gedurende de looptijd van de lening bewaard.

Waarom volgt BKR ons niet?

BKR volgde niet:

Vooral dat laatste is vaak een punt van discussie geweest. Mensen kunnen tienduizenden euro’s aan studieschuld hebben, terwijl financiële instellingen zich dat niet realiseren bij het beoordelen van hun kredietwaardigheid.

BKR registreert niet alleen schulden

Vaak gaan mensen ervan uit dat alleen achterstallige betalingen in het BKR worden vastgelegd. Dit is een misverstand. Alle consumptieve leningen worden daar geregistreerd. Daar worden de gegevens van circa 9 miljoen consumentenleningen geregistreerd. Voor het grootste deel zijn dit gegevens die betalingsachterstanden niet bevatten.

BKR gegevens opvragen

Sinds 2013 kunnen bewoners zelf hun BKR-gegevens opvragen. Op de website van het BKR vraagt ​​u eenvoudig online een melding aan. De aanvankelijke mogelijkheid om eigen BKR-gegevens op te vragen via de bank is ook na 2013 blijven bestaan. In dat geval vult de bank samen met de aanvrager het aanvraagformulier in. Na betaling van de aanvraag stuurt de bank de aanvraag naar het BKR. Uw persoonlijke BKR toetsing wordt binnen 5 tot 10 werkdagen geleverd. Het is niet mogelijk om BKR-gegevens telefonisch op te vragen.

Hoe u het snelst uw BKR-gegevens in huis haalt?

Wil je snel een overzicht van je BKR-gegevens, dan kun je deze het beste online bij het BKR zelf opvragen. Meestal is het binnen 5 werkdagen leverbaar. Een BKR-verklaring aangevraagd via een bank kan al snel 10 werkdagen in beslag nemen.

Hoeveel kost onze BKR-gegevensrapportage?

Een herziening van onze BKR-gegevens begin 2017 kostte 4,95 euro. Verzendkosten kwamen er toen bij. De hoogte van deze verzendkosten is afhankelijk van de verzendmethode die wij als bieder kiezen:

Alle bedragen genoemd in dit artikel hebben betrekking op de situatie op 1 januari 2017.

Hoe worden de gevraagde BKR-gegevens aangeleverd?

Wat betreft de wijze van aanleveren van online aangevraagde BKR-gegevens zijn er verschillende opties mogelijk:

Wij stellen het rapport zelf samen voor PostNL

We kunnen ervoor kiezen om een ​​overzicht van onze BKR-gegevens op te halen bij een PostNL-kantoor, in welk geval we een afhaalbewijs per e-mail ontvangen. Met deze bon en een geldig legitimatiebewijs kunnen wij de melding in ontvangst nemen.

Lever het thuis

Op verzoek kunnen wij er ook voor kiezen om de BKR toetsing bij u thuis te laten bezorgen. We ontvangen dan een tracking- en trackingcode via e-mail. Ook dan moeten we ons persoonlijk identificeren met de PostNL-leverancier. Daarom kunnen BKR-gegevens niet worden ontvangen door de host of partner. De kosten voor deze bezorgmethode bedragen € 12,70

Verzamel de BKR rapportage op Tiel

Als u uw eigen BKR-rapportage in BKR Tiel wilt krijgen, ontvangt u bericht wanneer deze gegevens gereed zijn. Ook geldig: persoonsbewijs met een BKR-medewerker. Aan deze bezorgmethode zijn geen kosten verbonden.€