Hoe kunnen ouders hun kind het beste uit de schulden helpen?

Pas als kinderen geen mogelijkheid meer zien om uit de schulden te komen, wenden ze zich tot hun ouders voor hulp en advies. Vaak worden ze totaal verrast, hoewel daar meestal al tekenen van waren. De realiteit treft hen echter koud op het dak. Uiteindelijk is het meestal een schok omdat kinderen vaak te lang hebben gewacht met het inlichten van hun ouders. Eerst proberen ze het zelf op te lossen, en pas als dat niet lukt, gaan ze naar hun ouders, in de hoop dat ze weten wat ze moeten doen. Hoe kun je als ouder het beste reageren op zo’n hulpvraag? Boos worden, kalm blijven en alleen advies geven, zelf nadenken uitstellen of gelijk geld geven? Dit laatste is waar veel ouders voor kiezen, maar het is niet altijd de beste manier om kinderen te helpen.

Tienerparades

Tieners kunnen al aanzienlijke schulden hebben. De redenen zijn vaak ongehinderd bellen en internetten via het mobiele netwerk. Als je als ouder erachter komt, is het vaak te laat en kan de baby niet meer zonder hulp het nest uit. U krijgt als ouder te maken met deze schuld, maar niet zonder maatregelen te nemen om de jongere te beschermen tegen verdere schulden. Een jongere moet immers leren dat hij niet meer mag uitgeven dan hij in een maand verdient.

Vast bedrag op prepaid telefoon

Dit kan in ieder geval een (tijdelijke) uitkomst zijn. Leg dan de voordelen aan uw kind uit, maar vertel ze ook dat ze weer een abonnement kunnen krijgen als ze kunnen aantonen dat de kosten binnen de limieten blijven. Een kind moet leren omgaan met een bepaalde, redelijke hoeveelheid in een bepaalde periode. Zo leert hij consumptie in de winkel te brengen. Het helpt in ieder geval om in de toekomst over het eigen inkomen te beschikken. Dit is ook de reden om deze maatregel te nemen. Het leert te prioriteren welk telefoontje nodig is en welk niet.

Terugbetalen terwijl je werk zoekt

Daarnaast moet er een streng gesprek volgen en moet de jongere de schuld die je hebt betaald in termijnen terugbetalen. Hij of zij kan werken als stocker in een supermarkt of bijvoorbeeld promotiebrochures uitdelen. Jongeren moeten leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen daden en hun schulden af ​​te betalen met hun eigen geld. Zo bescherm je als ouder je kind voor grotere schulden later.

Betaal nooit een schuld zonder tegenmaatregelen

Als u als ouder de schulden meteen zonder problemen vereffent, gaat uw kind ervan uit dat u de volgende keer hetzelfde doet. Hij/zij kan dan met een gerust hart schulden aangaan, want dan vereffenen jullie het. Dit is echter niet de juiste manier, want zo leert de jongere niet financieel op eigen benen te staan. Leven met inkomen (en leven met zakgeld) is een van de belangrijkste dingen die jongeren moeten leren. Wie meer nodig heeft of meer luxe wil, zal daarvoor moeten werken. Dat moet hij immers ook doen als hij meerderjarig is en op zichzelf gaat wonen.

Een te duur huis en/of een te hoge hypotheek

Het wordt altijd moeilijker als het gaat om nieuwe gezinnen. Vooral als er jonge kinderen bij betrokken zijn, kan het moeilijk zijn om de juiste uitweg uit de schulden te vinden. Als een stel een duur huis heeft gekocht en een van hen ziek wordt of werkloos wordt, kan het lastig zijn om de maandelijkse hypotheek te betalen. Dit geldt zeker als het nog wordt aangegaan op basis van twee inkomens.

Ouders worden vaak te laat geïnformeerd

Vaak duurt het melden van ouders te lang en worden problemen pas gemeld als de schuld al is gegroeid. Jammer, want het is veel beter om op tijd over het tekort te praten. Als u kinderen heeft, wordt het voor u als grootouder immers nog moeilijker om de gezinslasten te beperken.

Hoe herken je als ouder de tekenen van een financieel probleem?

Ouders hebben vaak een voorgevoel van wat komen gaat. Een schuldenval komt meestal niet vanzelf. Het gaat meestal gepaard met baanverlies, langdurige ziekte, een ongeval met reparatie of een ongeval waarbij de auto volledig beschadigd is. In dit geval is het raadzaam om direct met de kinderen te praten, en als je het echt niet vertrouwt, vraag dan direct aan de man of alles nog binnen de grenzen van de zwarte cijfers valt. Meestal krijg je ook een duidelijk antwoord, en dat is zeker het geval als je laat zien dat je alleen uit bezorgdheid vraagt ​​in plaats van interferentie. Immers, hoe eerder de schuldenval wordt geëlimineerd, hoe beter.

Verkeerd omgaan met geld

Soms realiseren ouders zich lang geleden dat hun kind niet goed is met geld. Het schrift hangt aan de muur. Veel kinderen groeiden op in een tijd dat beide ouders een baan hadden en er genoeg geld was om de meeste verlangens tegelijk te vervullen. Maar als ze eenmaal het huis uit zijn en een eigen gezin hebben, kunnen ze hun verlangens vaak niet opzij zetten, ook al zien ze dat het financieel niet mogelijk is.

Zie luxe als “noodzakelijke uitgaven”

Eerst staat de bankrekening regelmatig in het rood, dan wordt hier of daar geld geleend om een ​​bepaalde luxe of vakantie in het buitenland te betalen. Er is altijd wel een excuus te vinden: ze hadden die vakantie immers nodig vanwege druk werk of druk werk. Na verloop van tijd komen ze elke maand zonder geld te zitten. Ten slotte, als de bank in de problemen komt, komen ze vast te zitten en vragen hun ouders om geld.

Tekenen van overmatig koopgedrag

Als ouder kun je de signalen meestal zelf zien. Gaat vaak winkelen, koopt vaak dingen goedkoop op de markt. Ga vaak naar rommelmarkten. Ze kopen vaak veel kleding, jassen, schoenen, laarzen voor de kleintjes. Thuis beschikt altijd over de nieuwste technologie. Elke twee jaar de nieuwste en beste smartphones, nieuwste tv en/of andere computer. Dit kan gewoon niet doorgaan. Als je dit gedrag bij je kinderen ziet, praat er dan over. Maak duidelijk dat je je zorgen maakt en dat het niet alleen maar nieuwsgierigheid is.

Alleen geld geven aan de schulden van kinderen is niet altijd de juiste manier om te helpen

Geef bij overmatig koopgedrag niet meteen geld om schulden af ​​te betalen. Jongeren leren er niets van. Ze merken misschien dat het heel moeilijk is om heel strak te zitten in losse kleding. Bespreek met hen de bezuinigingen. Laat ze eerst opschrijven wat er elke maand binnenkomt en wat er uit gaat. Misschien moet je het huis verkopen en in een kleiner huis gaan wonen. Het is mogelijk om het huis te houden, maar een kleinere, zuinigere auto te kopen, die ook lagere belastingen en verzekeringen heeft.

Ook jongeren zijn vaak gewend aan luxe

Soms gaan jonge gezinnen uit eten, maken ze dure uitstapjes naar het themapark of kopen ze de nieuwste hightech-gadgets. Goed, vers en gezond eten mag niet te kort zijn, maar het mag ook niet meer kosten dan nodig is.

Je kind en de bodemloze put

Als je het gevoel hebt dat je kind en het gezin van zijn partner nooit zullen herstellen omdat ze geld blijven uitgeven aan waardeloze dingen, steek er dan niet meer geld in, maar help op een andere manier. Geef af en toe een zak met vers voedsel, koop kleding, schoenen, een jas of speelgoed voor de kleinkinderen, maar geef niet meteen geld omdat het op de een of andere manier verdwijnt. Zo kun je alsnog helpen.

Geef niet meer geld uit dan u zich kunt veroorloven te verliezen

Elke liefhebbende ouder zal zijn kind zo mogelijk willen helpen. Maar het is vooral zuur als de ouders net met pensioen zijn en de financiën er niet al te rooskleurig uitzien. Sommigen hebben genoeg om eventuele zelfzorgproblemen op te lossen die zich later kunnen voordoen. Wees dan nuchter.

Zorg ervoor dat je jezelf niet compromitteert

Zorg ervoor dat je in ieder geval een ei voor de dorst hebt. Uw kinderen zijn immers nog jong en kunnen beter werk en inkomen vinden dan u op hun leeftijd deed. Dus het is beter om voor hun kinderen te zorgen terwijl ze ’s avonds een bijbaantje hebben dan al je geld in hun huishouden te steken, om later vast te komen te zitten als je een huishoudhulp gebruikt, een rollator. of andere hulpmiddelen die u nodig heeft. Noodzaak moet u zelf betalen.

Wees ook nuchter als ouder

Als uw kind nu in financiële nood zit, zal het niet snel verschijnen. Zelfs als het een betere baan krijgt en zich op een betere locatie bevindt, zal het vaak meer uitgeven dan u in uw jongere jaren deed. Het betekent ook dat je later, als je zelf arm bent, je kinderen niet om geld hoeft te vragen, want die hebben ze meestal niet. Dus help uw kind zoveel als u kunt, bespaar geld voor de toekomst en niet verder. Het kan moeilijk zijn, maar het is noodzakelijk.€