Hoe kom ik aan een financieel informatieboekje?

Vaak is een financiële informatiebrochure nodig, maar ontvangt u deze automatisch? De gebruikershandleiding geeft belangrijke aanvullende informatie en uitleg over het financiële product, dus het is verstandig om deze goed door te lezen. De gebruikershandleiding geeft aan hoeveel het financiële product kost, maar de risicometer geeft ook aan wat de risico’s zijn. De financiële informatiebrochure heeft een risicometer om u te waarschuwen. Bij complexe financiële producten is een financiële informatiebrochure verplicht. Maar hoe kom je eraan en wat doe je met eenvoudigere dingen die veel geld kosten? Wat vind je ervan? Hoe leest u het financiële informatieboekje correct? Gebruik het register financiële bijsluiters om meer informatie over uw product te krijgen.

Wanneer is een financiële informatiebrochure nodig?

Een financieel informatieboekje is zeker een van de moeilijkste zaken die geld kosten. Maar dat betekent niet dat je het automatisch altijd krijgt, terwijl je natuurlijk niet bij de neus genomen wilt worden. Zorg er dus voor dat u de gebruiksaanwijzing bij de hand heeft. Vraag erom. Ga naar de website van het bedrijf om de bijsluiter te bekijken. Alleen zo krijgt u een beter inzicht in het potentieel, de kosten en het risico van een financieel product.

Wat is een complex financieel product?

Alles wat met geld te maken heeft is niet voor iedereen even moeilijk. Daarom heeft de wetgever bepaald dat een financieel product complex is als het meerdere financiële producten bevat en minimaal één product afhankelijk is van marktontwikkelingen. Denk aan beleggingshypotheken en andere producten waarbij rendement niet vooraf is gegarandeerd en risico is ingebouwd. De wetgever noemt de volgende producten:

Als u deze lijst bekijkt, ziet u dat er ook combinaties mogelijk zijn die in aanmerking komen, maar dit betekent ook dat een financieel informatieboekje niet voor alle producten verplicht is.

Hoe kom ik aan een financieel informatieboekje?

Het Financiële Informatieboekje is gratis, maar het heeft alleen maar zin. Niet alle banken, beleggingsinstellingen, intermediairs en verzekeraars verschijnen echter direct te koop. Laat het daar niet bij zitten, maar vraag naar de bijsluiter en vraag waar je de beschrijving kunt krijgen. Bij een complex financieel product is de handleiding niet alleen verplicht, maar is de instelling ook verplicht deze handleiding op de website te plaatsen.

Boekjes met financiële informatie registreren

Er is een register financiële bijsluiters beschikbaar waar u per productgroep kunt zoeken naar financiële bijsluiters. Als u een trefwoord invoert, gaat u naar de specifieke pagina die u zoekt. Alles in pdf-formaat.

Hoe moet ik de financiële informatiebrochure lezen?

Een financiële informatiebrochure is bedoeld om u kennis te laten maken met een financieel product. U kunt vrij gemakkelijk lezen wat het product is en welk risico u neemt. Bij onzekere producten kan het verwachte resultaat ook tegenvallen. U krijgt inzicht in kosten en opbrengsten. Ook is het belangrijk om aan te geven wat er gebeurt als je eerder wilt stoppen. Soms zijn eerdere stops niet eens toegestaan ​​of worden ze beboet. Tot slot moet u duidelijk zijn over wat uw verantwoordelijkheden zijn en is de garantieregeling van toepassing?

Wat is risicometer per meter?

De risicometer visualiseert weer alles in één partituur bij een man die geen meter beweegt en gebukt gaat onder de last en risico’s die hij neemt, en het andere uiterste bij een man die rechtop loopt en alles goed lijkt te gaan. Zo moet in één oogopslag duidelijk zijn of u een zeer laag of een zeer hoog risico neemt.

U kunt niet zonder een financiële informatiebrochure

Wie vooraf goed geïnformeerd wil zijn kan niet zonder een gebruiksaanwijzing, maar ook dan gaat de een voor een product met een potentieel hoog rendement en een hoog risico, terwijl de ander vooral zekerheid wil. Wat je ook kiest, het is jouw keuze. Een bijsluiter maakt deze keuze vaak een stuk makkelijker.€