Hoe kies je de beste lening?

Er zijn momenten dat je gewoon wat meer geld nodig hebt. Een optie is om geld te lenen. Je kunt geld lenen van vrienden of familie, maar als het om grotere bedragen gaat lenen veel mensen liever niet bij familie en vrienden. Er zijn verschillende bedrijven die leningen aanbieden. Er zijn echter zoveel kredietverstrekkers dat het moeilijk kan zijn om te bepalen welke lening voor u geschikt is. Dan kun je beginnen met het vergelijken van leningen. Leningen vergelijken, hoe doe je dat?

Leningen vergelijken: waarom?

Wanneer u wat meer geld nodig heeft, kunt u ervoor kiezen om tijdelijk rood staan ​​of een lening aan te gaan. Welke lening het beste bij uw situatie past, hangt af van verschillende factoren. Als zowel jij als je buurman een lening voor een boot willen afsluiten, dan kom je door leningen met elkaar te vergelijken tot verschillende leningen die het meest geschikt zijn. Er zijn verschillende ideale leningen voor allerlei omstandigheden, persoonlijke factoren en leendoelen. In sommige gevallen wordt bepaald
kredietverstrekkers
bepalen aan welke voorwaarden iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor een lening, in andere gevallen ligt de verantwoordelijkheid zwaarder bij de kredietnemer. Het is verstandig om voor het afsluiten van een lening verschillende leningen te vergelijken want het kan
lening
er is er een die bij je past. Zo kan het heel verleidelijk zijn om een ​​hele grote lening af te sluiten, maar is het verstandiger om een ​​lening af te sluiten die je realistisch gezien binnen een redelijke termijn kunt terugbetalen, anders kom je allerlei problemen tegen, waaronder hogere eindkosten. EEN
lening vergelijken
Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om andere mogelijke leningen te gebruiken. Hoe kun je leningen vergelijken?

Leningen vergelijken: leningopties

Veel mensen kijken bij het overwegen van een lening eerst naar de rente. Lage aantrekkelijke rentetarieven trekken de interesse van mensen. Iedereen wil immers een zo goedkoop mogelijke lening afsluiten, waarbij ze veel geld kunnen lenen zonder al te veel rente te betalen. Het is echter ook wenselijk om te kijken naar andere kenmerken van de lening, zoals de looptijd van de lening.

interesse

Kredietverstrekkers hanteren verschillende rentetarieven. Het is mogelijk voor één lening
rente
met dezelfde geldverstrekker varieert ook sterk. De rentevoet is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

Kredietverstrekkers hebben een verplichting
effectieve rente
aan de potentiële lener. De effectieve rente bevat de werkelijke kosten van de lening, uitgedrukt in een vaste rente per jaar. Alleen met behulp van deze effectieve rente kun je leningen goed vergelijken. Sommige kredietverstrekkers spelen het slim en vermelden de rente die u per maand of over vijf jaar betaalt.

Het is ook belangrijk om te controleren of de lening ongewijzigd blijft. Sommige kredietverstrekkers veranderen de rente als de economische situatie in het land verandert.

Looptijd van de lening

Als u een lening aangaat, heeft u een vaste termijn om de lening terug te betalen. Deze wordt
leentermijn
genaamd. Bij het afsluiten van een lening met een korte looptijd zijn de maandlasten vaak hoger dan bij een langere looptijd. Houd er rekening mee dat het niet verstandig is om een ​​looptijd te nemen die langer is dan de levensduur van het product waarvoor u de lening aangaat. Anders krijgt u nog steeds uw geld terug totdat u het betreffende product niet meer kunt gebruiken.

Het is verstandig om na te gaan wanneer u moet beginnen met aflossen. Bij sommige kredietverstrekkers is dat al tijdens de uitleentermijn, bij andere pas na de uitleentermijn. En moet de leningschuld in één keer worden afgelost of kan dat in termijnen?

Vervroegd aflossen?

Als je eenmaal een lening hebt afgesloten, kan het zijn dat je elke maand ineens meer ruimte hebt om af te lossen. Dit wordt ook wel vervroegd aflossen genoemd. Bij veel kredietverstrekkers kunt u jaarlijks zo’n 10 tot 15% van de totale lening afsluiten. Als u meer wilt terugbetalen, kan de geldverstrekker een boete in rekening brengen, bijv
boetepercentage
.

Leningen vergelijken: kenmerken van de lener

Veel kredietverstrekkers stellen bepaalde eisen aan een persoon die een lening wil aangaan. Hierdoor is het soms onmogelijk om een ​​lening aan te gaan of kunt u alleen onder bepaalde voorwaarden een lening aangaan.

Leeftijd

De geldverstrekker wil de kans zo groot mogelijk houden dat hij de lening binnen de gestelde termijn volledig zal aflossen. Om deze reden hebben veel kredietverstrekkers leeftijdsvereisten voor kredietnemers. Om een ​​lening af te sluiten, moet u meestal minimaal 18 jaar oud zijn. Voor doorlopend krediet en andere leningen kunnen echter andere leeftijdseisen gelden, zoals een minimumleeftijd van 23 jaar.

Meestal kan de lening worden aangegaan tot een bepaalde leeftijd. Daarna achten kredietverstrekkers de mogelijkheid dat de lening volledig en op tijd wordt teruggevorderd, te laag door onder meer overlijden.

Inkomen

Of u een lening kunt krijgen en wat het maximale leenbedrag zal zijn, hangt ook sterk af van uw inkomen. Als je niet zoveel inkomen per maand hebt, kun je minder lenen. Naast uw inkomensniveau wordt er ook vaak gekeken naar uw bestedingen. Dit is het deel van uw inkomen dat u overhoudt na aftrek van vaste lasten.

Kredietverstrekkers houden ook rekening met het soort inkomen dat u verliest. Zo zijn veel kredietverstrekkers terughoudender als je een tijdelijk of 0-urencontract hebt. Daardoor is je maandinkomen minder gegarandeerd, wat onaantrekkelijk is voor kredietverstrekkers en risico’s met zich meebrengt.

BKR

Elke lening wordt geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Als u een lening wilt afsluiten, moet het BKR van de kredietverstrekker nagaan of u al een lening heeft en of u
betalingsachterstand
is de. Op basis van de gegevens die de kredietverstrekker in het BKR vindt, kan worden besloten om wel of geen lening toe te kennen.

Lees verder