Hoe kies je de beste hypotheekadviseur?

Een huis kopen is een complexe aangelegenheid die speciale kennis vereist. De regels en voorschriften voor hypotheken van banken en overheden veranderen voortdurend, waardoor het voor de gemiddelde consument moeilijk is om bij te blijven. Daarom is het verstandig om bij het kopen van een huis advies in te winnen bij een competente en betrouwbare adviseur. Maar hoe het te vinden?

Kijk niet alleen naar de tarieven

Een van de grootste fouten die consumenten maken bij het zoeken naar een hypotheekadviseur is om alleen naar de kosten te kijken. Kosten zijn belangrijk en bepalen mede je keuze, maar als consument moet je verder kijken dan de kosten. De belangrijkste vraag is niet wat het tarief van de hypotheekadviseur is, maar welke diensten levert de hypotheekadviseur voor hun tarief?

U heeft bijvoorbeeld adviseurs die voor € 1.500,- uw hele hypotheekzaak kunnen regelen, maar dat doen ze met een maximum van X aantal uren aan uw zaak. Dit betekent vaak dat ze niet erg flexibel zijn met uw wensen en eisen en vooral proberen uw dossier zo snel mogelijk af te ronden. Hoe meer uren ze aan uw dossier besteden, hoe minder ‘winst’ ze uiteindelijk maken. Dit is niet erg als je weet wat je wilt als koper. Als u echter nog niet zeker bent van uw mogelijkheden en alle mogelijke opties wilt bespreken, is het verstandiger om een ​​adviseur te kiezen die flexibeler is en bereid is meer uren in uw dossier te steken.

Expertise en opleiding

Hypotheekvoorwaarden veranderen voortdurend. Zo mag u in 2015 nog maar 103% van de aankoopprijs van uw woning lenen en in 2016 slechts 102%. Er zijn tientallen andere regels die dagelijks veranderen. Om een ​​goed advies te kunnen geven, moet u als hypotheekadviseur op de hoogte zijn van alle veranderingen. Dit betekent dat uw adviseur voldoende ervaring en kennis moet hebben om u het juiste advies te geven. Denk dus goed na voordat je een student kiest die als bijbaan werkt bij een hypotheekadviesbureau. Er zijn erkende opleidingen in de hypotheekwereld die de bekwaamheid van een adviseur kunnen toetsen. De meest bekende graad is de Masters in Financial Planning (MFP). Raadpleeg dus altijd een adviseur voor de juiste opleidingen en diploma’s.

Beschikbaarheid

U wilt een adviseur die u gemakkelijk kan bereiken met uw vragen en een adviseur die u op de hoogte houdt van de status van uw dossier. Het is dus ook goed om te zien hoe makkelijk het is om een ​​adviseur te bereiken. Is het bijvoorbeeld een adviseur die alleen bereikbaar is tijdens kantooruren of buiten kantooruren? Is het een adviseur die bij je aan huis komt of is deze alleen per e-mail en telefoon bereikbaar? Afhankelijk van uw wensen en behoeften dient hier ook rekening mee te worden gehouden.

Wat anderen zeggen over de adviseur

Een van de beste maatregelen is de ervaring van andere consumenten. Een verwijzing van een kennis of vriend is veel meer waard dan een duim omhoog op de website van de adviseur om aan te geven dat hij zeer tevreden klanten heeft. Lees dus ook wat anderen zeggen over de hypotheekadviseur. Welke recensies en beoordelingen kunt u online vinden?

Er zijn verschillende websites waar je verschillende adviseurs kunt vergelijken op basis van klantbeoordelingen, zoals Consumentenbond en Independer.

Gratis daten

Heeft u een adviseur gevonden die u aanspreekt? Regel eerst een gratis kennismakingsgesprek. Het eerste gesprek met een hypotheekadviseur is vrijwel altijd gratis (neem altijd vooraf contact op met de adviseur). Maak er dus goed gebruik van. Voordat u besluit met een adviseur in zee te gaan, is het verstandig om met twee of meer adviseurs een kennismakingsgesprek te voeren. Tijdens zo’n gesprek kom je veel meer te weten dan alleen de informatie die je voorheen op internet kon vinden. Tijdens zo’n kennismaking weet je ook of er een persoonlijke klik is en of de adviseur persoonlijk en professioneel is.

Goed hypotheekadvies loont op lange termijn

De hypotheekkeuzes die je maakt kunnen in de loop der jaren grote financiële gevolgen hebben. Dat maakt het belang van goed en onafhankelijk advies des te belangrijker. Een hypotheekadviseur die € 500 meer betaalt, kan u de komende jaren meer geld besparen met een goed advies. Laat u dus niet misleiden en kijk niet verder dan de prijzen!€