Hoe kan ik whisky beleggen en verhandelen?

Iedereen denkt er wel eens aan. Hoe kon ik gemakkelijk rijker worden? Mensen zijn altijd op zoek naar manieren om gemakkelijk rijk te worden. Zo werd er in 2017 en 2018 veel gesproken over cryptocurrencies zoals Bitcoin. Een minder bekende maar consistente manier om rijkdom van elke omvang op te bouwen, is door whisky te investeren en te verhandelen. Iemand die een goede, zeldzame en mooie whisky weet te herkennen en geld en een beetje geduld heeft, kan er goed geld mee verdienen. Waarom is whisky zo goed om in te investeren? Welke whisky is erg interessant en welke helemaal niet? En op welke features moet je extra letten?

Inhoud

Rijk worden: beleggen of sparen?

Mensen die echt niet de topbaan van piloot, CEO of advocaat hebben, kunnen twee dingen doen om zichzelf financieel te verbeteren: sparen en investeren.

Dan rijst de vraag wat voordeliger is. Dit antwoord is in de 21e eeuw niet meer zo moeilijk. Aan het begin van deze eeuw is het voor veel banken, op enkele uitzonderingen na, de norm geworden om lagere rentetarieven en hogere belastingen te hanteren. Over het algemeen wordt het steeds moeilijker om rijk te worden met sparen. Investeringen lijken daarom de beste optie voor financiële activiteiten. Belangrijk hierbij te vermelden is dat beleggingen geen garanties geven en dat er altijd risico’s aan verbonden zijn. Maar waar moet je in investeren?

Een markt die qua investeringen snel groeit, is de whiskymarkt. Sinds de jaren 90 stijgt de waarde van single malt whisky elk jaar. Sinds 2008 is deze groei zelfs explosief te noemen. Hierdoor bedroeg het gemiddelde investeringsrendement in single malt whisky in 2017 maar liefst 27,51%. Deze stijging is groter dan ooit tevoren.

Waarom is investeren in whisky zo slim?

Als je wilt investeren in drankjes die in de toekomst erg duur kunnen worden, denk je misschien in eerste instantie aan een grote wijnkelder met allerlei fancy wijnen. Als je echter serieus wilt investeren in alcohol voor de lange termijn, is whisky een veel betere keuze. De reden hiervoor is deels chemisch.

Wanneer een alcoholische drank (wijn, whisky of iets anders) in een fles gaat, wordt dit bottelen genoemd. Wijnen kenmerken zich doordat ze verder rijpen. Als de wijn echter te lang rijpt – wat relatief en voor elke wijn anders is – verandert het langzaam in azijn en gaat de kwaliteit achteruit. Deze kwaliteitsdaling is duidelijk slecht voor de waarde. Whisky daarentegen rijpt niet meer in de fles. Daardoor blijft de kwaliteit van de whisky veel constanter. Hierdoor kan de waarde van een 100 jaar oude en zeldzame whisky exploderen, waarbij wijn na diezelfde 100 jaar vrijwel waardeloos is geworden.

Hoe kan ik whisky beleggen en verhandelen?

Het is dus duidelijk dat de whiskymarkt een potentiële goudmijn kan zijn voor de slimme belegger. De volgende vraag is hoe kan iemand hierin investeren? Hier hoeft de belangstellende zich geen zorgen te maken over de aandelen van verschillende distilleerderijbedrijven. Het is gewoon een kwestie van whisky kopen en wachten tot het in waarde stijgt om het op het juiste moment te verkopen. Dit kan in principe op twee verschillende niveaus: in flessen en in vaten.

Flessen whisky

Ten eerste kan men kleine bedragen investeren in het kopen van mooie en interessante flessen. Dan is het verstandig om te beseffen dat de waarde van de fles na twee maanden niet verdrievoudigd is. Het gaat niet zo snel. Het duurt vaak jaren. Geduld is hier dus erg belangrijk en noodzakelijk. Door gebrek aan geduld zou het zinloos zijn om na zes weken de hele fles te drinken.

Whisky vaten

Ten tweede kan iemand gaan investeren in hele whiskyvaten. Als iemand whisky in een vat koopt, rijpt het nog steeds. Men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de whisky nog twintig jaar te laten rijpen. Hoe ouder de whisky in dit geval wordt, hoe mooier en voller hij smaakt. Ook kan iemand meteen proberen hele flessen whisky uit dit vat te verkopen om het vat stuk voor stuk terug te verdienen. Een vat single malt-whisky kopen is financieel meer voor de dikke portemonnee, want het loopt al snel op tot duizenden euro’s.

Wetgeving Scotch Whisky Cask

Dus iedereen die hele vaten whisky verkoopt, mag zich een grote jongen noemen. Het lijkt dus een goed idee om een ​​groot vat fijne Schotse whisky te kopen en er in Nederland iets mee te doen. Het zal echter moeilijk zijn. Scotch whiskyvaten – vol of leeg – mogen het land niet uit. Het kan worden beschouwd als bescherming van cultureel erfgoed. Wanneer je een vat Schotse whisky koopt, mag je de whisky alleen mee naar huis nemen als deze is gebotteld. Zelfs dan blijft je vat in Schotland.

Op welke kwaliteiten moet je letten bij het kopen van een whisky om in te investeren?

Als u serieus wilt investeren en investeren in whisky, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Dat wil zeggen, aspecten van het identificeren van een potentieel interessante fles whisky:

Leeftijd

Ten eerste neemt whisky in waarde toe naarmate het ouder wordt. Een achttienjarige single malt is per definitie duurder dan zijn twaalfjarige broertje van hetzelfde merk. Doordat de whisky niet verder rijpt in de fles, gaat de kwaliteit niet achteruit. Dat is de reden waarom de leeftijd van whisky stopt met tellen wanneer deze de fles bereikt. Whisky’s die daadwerkelijk veertig jaar op vaten hebben gerijpt, zijn van hogere kwaliteit en hebben een rijkere smaak. Ook zijn oudere whisky’s gewoon minder gebruikelijk. Hierdoor is een whisky van ongeveer veertig jaar oud veel duurder dan een vergelijkbare whisky van tien jaar oud. Dit gaat vaak hand in hand met de mate van zeldzaamheid.

Zeldzaamheid

Wat zeldzaam is, is natuurlijk vaak duur. Daarom is massaproductie niet interessant in de waarde van de fles. De whisky, waarvan nog maar weinig exemplaren zijn verschenen, is gewild omdat hij zo zeldzaam en dus exclusief is. Deze exclusiviteit trekt verzamelaars aan en levert een hoge waarde op.

Kleine, exclusieve whisky’s zijn vaak te herkennen aan het feit dat ze genummerd zijn. Als er een genummerde whisky langskomt voor een goede prijs en je kunt het geld missen, dan is het een goed idee om het te kopen.

Beschikbaarheid van het merk

De mate waarin een whiskymerk nog beschikbaar is, is ook een factor van waarde. Zo kan het voorkomen dat een bepaalde Japanse whisky in West-Europa niet of nauwelijks wordt verkocht, en dus ook in West-Europa erg duur is.

Dit geldt des te meer voor failliete whiskymerken. Distilleerderijen die failliet gaan, produceren blijkbaar geen nieuwe whisky’s. De oude whisky’s van dit merk die nog in omloop zijn groeien explosief naarmate ze dan exclusief en zeer zeldzaam worden.

Soorten

Het type whisky vult de andere criteria aan. Blended whisky is een type dat veel meer in massa wordt geproduceerd en van mindere kwaliteit is. Dit maakt het veel minder waardevol dan single malts die in veel beperktere oplagen worden geproduceerd. Single malts zijn ook zo populair dat ze de vraag al vele jaren blijven vergroten. Deze groeiende vraag is zeer constant en structureel.

Speciale en gelimiteerde edities

Tenslotte is voor een echte verzamelaar een eventuele speciale uitgave ook iets van grote waarde. In het najaar van 2018 lanceerde het bekende whiskymerk Johnny Walker een speciale limited edition whisky genaamd White Walker. Dit is een bijzondere eenmalige whisky gebaseerd op de toen jaren populaire HBO-serie Game Of Thrones (GOT). Voor verzamelaars is dit een mooie aanwinst die met de jaren in waarde kan stijgen. Daarom komen veel whiskymerken elk jaar met special edition whisky’s, speciaal voor hun grootste fans.

De duurste whisky aller tijden – The Macallan Valerio Adami

Het whiskymerk Macallan bewijst dat deze kwaliteiten leiden tot sterke waardegroei. In oktober 2018 wordt de Macallan Valerio Adami uit 1926 voor het eerst verkocht voor maar liefst 956.000 euro. Het werd 60 jaar op vat gerijpt voordat het werd gebotteld en werd alleen uitgebracht in een oplage van 12 flessen. Ook het etiket is bijzonder. Het is destijds ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Valerio Adami, naar wie de whisky zelf is vernoemd. Op het moment van verkoop is dit de duurste fles ooit verkocht.

Dit bewijst dat er wel degelijk potentieel is in deze markt. Het belangrijkste is om te zoeken naar whisky die echt zeldzaam is en in de toekomst zeer waardevol kan worden.

Interessante organisaties en bedrijven voor whisky-investeringen

Een avonturier kan natuurlijk de hand reiken en op zoek gaan naar prachtige whisky’s. Wie dit echter echt goed wil aanpakken doet er verstandig aan kennis en expertise te zoeken. Er zijn bedrijven die zich bezighouden met investeringen en investeringen in whisky. Om twee voorbeelden te noemen, is er Scotch Whisky International en de World Whisky Index.

Scotch Whisky International

Scotch Whisky International is een van de grootste spelers op de markt als het gaat om het investeren in Schotse single malt whisky’s. Michel Capen, die het bedrijf in 2002 oprichtte, was zich ervan bewust dat dit een onbekende markt was met financiële potentie. Het is een handelshuis dat investeerders helpt bij het verhandelen van flessen en vaten single malt whisky uit Schotland. Hiervoor heeft het bedrijf een groot magazijn in Schotland en een hoofdkantoor in Nederland. Voor degenen die willen investeren in Schotse single malt-whisky, lijkt dit een handige bron van kennis en kenmerken om uit te putten.

Wereld Whisky Index (WW)

De World Whisky Index is een online platform waar mensen hun whiskyflessen kunnen kopen en verkopen. Ook hier kan men eenvoudig vanuit huis een portefeuille samenstellen, handelen, contacten leggen met andere investeerders en de markt volgen. Dit platform heeft ook fysieke opslag waar de belegger desgewenst zijn whisky’s veilig en verantwoord kan opslaan tot ze weer worden verkocht.

Tot slot is het belangrijk om alleen verstandig en verantwoord te beleggen met geld dat op korte termijn gemist kan worden. Als iemand tijdens het beleggen in financiële problemen komt, heeft dat geen zin. Het is het nooit waard.€