Hoe kan ik mijn geld op orde houden?

Het huishoudboekje is niet meer in elk huishouden centraal beschikbaar. Hoe kan ik mijn geld beheren is nog steeds een vraag voor ons allemaal. Het is noodzakelijk om realistisch te zijn. Zeker als je een kleine beurs hebt, is het belangrijk om bij te houden wat je wel en niet kunt betalen.

Baseren

Uitgangspunt: alle rekeningen in één keer betalen, dan zie je wat je wel en niet hebt. Het kan niet duidelijker.

Alle geld is samen belangrijk

Doos, lade, map, ordner, noem maar op. Maar zorg ervoor dat alles bij elkaar is. Ook al is het misschien niet in orde en ligt het in een stapel in een la of een stapel in die doos, het is er.

Overzicht, financieel plaatje

Het is heel fijn om je vaste lasten op een rijtje te zetten en dan te kijken wat je nog over hebt voor de maand, het jaar. Het is misschien niet leuk om te zien hoe weinig je nog over hebt, maar daar moet je het mee doen. U kunt het bedrag per dag, week, maand of jaar berekenen. Duidelijk genoeg.

Onderhouden

Ook als het niet veel is, leg dan elke maand een vast bedrag opzij. Als er onverwachte kosten ontstaan, kunt u deze opvangen. Als de grootste uitgaven niet worden verwacht, is er misschien genoeg geld in de spaarpot voor een korte vakantie of iets extra’s.

Geld lenen?

Geld lenen is bedoeld voor zaken, studies, iets dat perspectief geeft op een betere situatie en groeiend inkomen. Geld lenen voor bijvoorbeeld een vakantie? Nee. Je zult moeten bloeden als je terugkomt, niet zo ontspannend.

Voorkomen is beter dan genezen

Op het gebied van geldzaken is dit gezegde zeer toepasselijk. Als u uw problemen naar voren brengt, kunt u in een moeilijke situatie terechtkomen. Geld moet groeien, maar problemen niet. Wees niet bang om de situatie onder ogen te zien. De waarheid is misschien hard, maar je zult het overleven. Problemen? Struisvogelpolitiek helpt niet. Kom, denk en doe iets. Bellen, een afspraak maken, uw situatie uitleggen, vaak moeten onderhandelen (betaling) in geval van nood.

Energiekosten

In de tussentijd is het verstandig om de situatie te checken op de website van uw leverancier. De truc om aan het einde van de dag onverwacht hoge kosten te vermijden is deze: beoordeel uw maandelijkse energiekostenvergoeding structureel veel hoger dan de leverancier, zodat u een hoger maandbedrag betaalt. Zodat wanneer de eindafrekening komt, u niets hoeft te betalen. Met een beperkt inkomen kan dit een groot probleem worden. Nu werkt het als een spaarpot.

Vooruitkijken is…

Kleding kopen in een ander seizoen betekent dat je in de zomer misschien zelfs wel een hele mooie winterjas gratis kunt kopen in bijvoorbeeld een van de vele tweedehands kledingwinkels. Wacht niet tot het laatste moment om nieuwe schoenen of andere benodigdheden te kopen, want als je broek echt een gat in de bodem vertoont, koop je waarschijnlijk de verkeerde broek en is hij waarschijnlijk te duur. Zorg dat je niet vast komt te zitten.

Koop niet op afbetaling, dat hoeft ook niet!

Je houdt jezelf voor de gek. U bent duurder uit dan wanneer u het hele bedrag in één keer zou betalen. Het is jammer dat het nu niet genoeg voor je is, maar is morgen echt beter? Je bent een dief van je eigen portemonnee als je zo met je geld begint te gooien.

Dien uw belastingaangifte in

Het komt erop neer dat je zelf ook enig inzicht hebt en je data op orde is. Als u helemaal geen idee heeft van de bestaande regelingen, loopt u mogelijk wat aftrekposten mis. Zelfs de expert die je inhuurt, kan iets missen omdat je het vergeet te vermelden en ze niet weten dat het gebeurt. Dieetkosten bijv. Ook realiseert u zich bijvoorbeeld niet dat u in uw situatie mogelijk in aanmerking komt voor een opleidingsvergoeding. Het kan interessant zijn om te zien welke regelingen en inhoudingen er bestaan.

Hulp inhuren

Als je hulp inhuurt, is het verstandig om ze niet die grote doos met alle financiële gegevens in een puinhoop te geven, want dat komt je duur te staan. Zorg ervoor dat alles zo duidelijk mogelijk wordt weergegeven. En die neef of familievriend wil ook wat verdienen, en ook al verwacht je het niet, ze eisen toch echt hun tol. Zorg dat dit vooraf duidelijk is.

Weet wat u zich kunt veroorloven

Minimaal inkomen of overvloedig inkomen, het maakt niet uit, u mag nooit te veel uitgeven. De wensen overstijgen vaak het budget. Zoek naar goedkopere alternatieven of stop met de aankoop. Als je in de schulden komt, word je er zeker niet gelukkiger van. NB.€