Hoe kan ik het beste sparen voor mijn kleinkind?

Voor ons kleinkind willen we ervoor zorgen dat ze genoeg geld hebben als ze het willen gebruiken. Het komt echter vaak voor dat grootouders niet genoeg of te laat beseffen dat geld opzij kan worden gezet om te werken aan de financiële toekomst van hun kleinkind.

Trap niet in de val

Veel banken hebben de mogelijkheid om een ​​kinderrekening te openen in een van hun vestigingen. Hoewel deze accounts over het algemeen goed zijn, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Veel van deze banken geven een gift in ruil voor het openen van een kinderrekening. Deze gift kan van alles zijn, maar meestal is het in de vorm van een spaarpotje of een paar tientjes, die de bank direct op de rekening stort. Hoewel het natuurlijk leuk is om een ​​beloning van de bank te ontvangen, moet je wel oppassen dat de beloning niet te duur voor je is. Bijvoorbeeld: om een ​​kinderspaarrekening te openen, wil de bank je een spaarvarken geven ter waarde van 20 euro – in ruil daarvoor ga je akkoord met een zeer lage rente, waardoor je op de lange termijn veel minder geld hebt dan wanneer je had gekozen voor een rekening met een hogere spaarrente.

Op wiens naam moet ik de factuur schrijven?

Bij het opzetten van een spaarrekening heeft u twee mogelijkheden. U plaatst een account op uw naam of die van uw kleinkind. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Als u ervoor kiest om de rekening op naam van uw kind te zetten, heeft dit als voordeel dat u over dat geld geen erfbelasting hoeft te betalen. Het grote nadeel is dat wanneer uw kleinkind 18 wordt, u geen inspraak meer heeft op de rekening en het kleinkind er gewoon toegang toe heeft. Kiest u ervoor om de rekening op uw naam te zetten, dan heeft u de volgende voordelen: u kunt altijd zelf geld opnemen als u dat nodig vindt. Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen wanneer je het geld aan je kleinkind geeft. Het grootste nadeel van deze optie is dat tegen de tijd dat u besluit het geld over te maken naar uw kleinkind, het opgebouwde vermogen zo groot kan zijn dat de Belastingdienst het vermogen gaat belasten.

Begin op tijd

Een van de grootste factoren die het rendement van een spaarrekening bepalen, is de factor tijd. Hoe eerder u begint, hoe meer geld u op deze rekening verzamelt. Het beste moment om een ​​rekening te openen voor uw kleinkind is wanneer ze geboren zijn en wanneer de aanstaande ouders met u beginnen te praten over het krijgen van kinderen. Als uw kinderen besluiten om de komende jaren kinderen te krijgen, kan het een goed idee zijn om geld op een spaarrekening te zetten voordat het kleinkind wordt geboren.

Bepaal het juiste bedrag

Het bedrag dat u op een spaarrekening zet, is een belangrijke factor als het gaat om hoeveel geld u uiteindelijk spaart voor uw kleinkind. Hoe meer geld u besluit op een spaarrekening te zetten, hoe meer geld u uiteindelijk opneemt voor uw kleinkind. U kunt ervoor kiezen om het bedrag jaarlijks of maandelijks op de rekening te storten. Om te bepalen hoeveel geld u jaarlijks op een spaarrekening wilt zetten, kunt u 10% van uw jaarinkomen verdelen over uw kleinkinderen. U verdient bijvoorbeeld netto € 50.000 per jaar, 10% van € 50.000 is € 5.000 per jaar voor uw kleinkinderen. Dat bedrag deel je door het aantal kleinkinderen, dus je hebt een mooi bedrag om op de rekeningen van je kleinkinderen te zetten.

Kies een hoge spaarrente

U wilt natuurlijk dat uw geld op een spaarrekening staat. Dit wordt bepaald door de rente die u over het geld krijgt. Het is zeker de moeite waard om een ​​spaarrekening te openen bij een bank met een hoge rente. Om te berekenen hoeveel jaar het duurt voordat uw geld verdubbeld is, kunt u de regel van 72 gebruiken. Deze regel deelt de rente op uw spaargeld door 72, het antwoord is het aantal jaren dat u moet wachten om uw geld terug te krijgen. is verdubbeld. U heeft bijvoorbeeld een spaarrente van 2% per jaar. 72/2=36 jaar voordat uw geld verdubbeld is.

U kunt ook beleggen

Er is ook een mogelijkheid om uw geluk te beproeven op de aandelenmarkt. Hier kunt u hogere rendementen behalen, maar ook verliezen. Als u voor uw kleinkinderen wilt beleggen, is het ten zeerste aan te raden dat u al enige beleggingskennis heeft. Als u beleggen niet begrijpt, heeft u de keuze om het door een gerenommeerd bedrijf te laten doen of ervoor te kiezen om helemaal niet te investeren.

Wees zuinig met je geld

U wilt uw kleinkind goed leren omgaan met geld zodat uw kleinkind later weinig geldproblemen heeft. Om dit te begrijpen is het verstandig om zelf het goede voorbeeld te geven en uw geld goed te beheren. Naarmate uw kleinkind groeit en een groter gevoel van waarde en geld ontwikkelt, kan het goede voorbeeld geven uw kleinkind helpen om verstandig met geld om te gaan. Het is ook mogelijk dat u door uw zuinige levensstijl meer geld overhoudt om aan uw kleinkinderen te besteden. Op deze manier wordt het een win-win situatie waarbij het kind meer geld krijgt en een goede opleiding hoe met geld om te gaan.€