Hoe kan ik beleggen in goud?

Als de aandelenmarkt slecht is, zoeken beleggers naar alternatieven voor aandelen. Tijdens de jaren van de kredietcrisis werd goud vaak gezien als een veilige haven. Tussen 2008 en 2011 is de goudprijs explosief gestegen.

Er zijn verschillende manieren om te profiteren van de waardering van goud. Houd er rekening mee dat er een risico is.

In de periode van 2001 tot 2011 lijkt de goudprijs alleen maar omhoog te gaan. Er komt echter een moment dat de waarde fors daalt. Het kan niet oneindig blijven groeien. Niemand weet echter hoe de waarde zich zal ontwikkelen. De appreciatie kan jaren aanhouden, maar morgen kan er ook een forse waardedaling zijn en lang aanhouden. In de jaren voor de kredietcrisis dacht men dat de huizenprijzen alleen maar konden stijgen, maar tijdens de crisisjaren daalden de prijzen jarenlang.

Is goud kopen een goede investering?

Niemand weet. Pas achteraf blijkt of het een goede investering was. De waarde is in enkele jaren meer dan verdubbeld, dit kan nog enkele jaren aanhouden, maar de piek kan al bereikt zijn.

Fysiek goud kopen

Door fysiek goud te kopen kunt u profiteren van de waardering van goud. Het nadeel van het kopen van goud is dat er verschillende prijzen worden gehanteerd voor het kopen en verkopen van goud. In vergelijking met zilver kunt u als particulier beter in goud beleggen dan in zilver. Ook moet je 18 procent btw betalen over zilver, die je bij verkoop niet terugkrijgt.

Een goudbaar kopen is een dure aangelegenheid. Een standaard goudbaar weegt één kilogram. Afhankelijk van de goudprijs kunnen de kosten voor de aanschaf van zo’n baar oplopen tot 40.000 euro. Naarmate de waarde blijft stijgen, zal de aankoopprijs nog meer stijgen. Als de waarde daalt, loopt u het risico veel geld te verliezen omdat u het goud uiteindelijk voor minder moet verkopen.

Lichtere goudstaven of gouden munten

Tegenwoordig kun je ook lichtere goudbaren of gouden platen kopen. Goud wordt al aangeboden vanaf 20 gram. Daarnaast kunt u ook beleggen in gouden munten. Naast de waarde van het materiaal hebben ze ook de waarde die verzamelaars ervoor willen betalen. Dit geldt met name voor zeldzame munten.

gouden juwelen

Gouden sieraden zijn minder geschikt als belegging. De waarde van sieraden is sterk afhankelijk van de vraag naar sieraden. Het is ook vaak een kwestie van smaak. Sieraden worden verkocht voor een bedrag dat veel hoger is dan de waarde van het materiaal.

Investeren in goud – Trackers

U kunt ook in goud beleggen door geld te beleggen in trackers waarvan de waarde afhangt van de ontwikkeling van de goudprijs. De prijs van trackers komt overeen met een tiende van de waarde van een ounce goud. Trackers worden ondersteund door fysiek goud.€