Hoe ICO-zwendel met cryptovaluta te vermijden?

Het begin van 2017 was een belangrijke tijd voor de wereld van cryptocurrencies; cryptocoin Ethereum kreeg steeds meer bekendheid en steeg enorm in waarde. Ethereum verlaagt de drempel om je eigen munt te maken aanzienlijk, wat resulteert in veel nieuwe op Ethereum gebaseerde cryptocurrencies. Veel van deze nieuwe munten hopen hun doel te bereiken door geld in te zamelen via zogenaamde ICO’s of initiële muntenaanbiedingen. ICO’s bieden de mogelijkheid om vroeg in te stappen, nog voordat de munt op een beurs kan worden verhandeld. Het voordeel is dat het mogelijk is om tegen een relatief lage prijs binnen te komen, het nadeel is dat het veel fraudemogelijkheden biedt.

Hoe werken ICO-zwendel?

We bieden een munt en een gedetailleerd wit papier aan

Fraudeurs die investeerders proberen op te lichten via ICO’s creëren een nieuwe munt. Deze munt heeft meestal het unieke doel om beleggers interesse te wekken. De website van de munt beschrijft, net als bij elke nieuwe munt, het idee van de munt, de visie van het team en hoe de munt waarde toevoegt in vergelijking met bestaande munten.

Een team van ontwikkelaars en adviseurs

De startpagina toont ook het team dat aan de munt werkt, evenals potentiële investeerders. Hierdoor wordt de illusie gewekt dat er ervaren mensen actief zijn aan de ontwikkeling van de munt, maar ook ervaren experts die kunnen worden geraadpleegd voor advies.

Investeerders investeren in bestaande munten

Tijdens de ICO worden investeerders vervolgens overgehaald om hun bestaande cryptomunten aan het team te overhandigen, waarna zij enkele dagen later de nieuwe munten zullen ontvangen. Deze methode wordt altijd gebruikt, zelfs bij succesvolle ICO’s. Dit proces maakt het echter zeer vatbaar voor fraude: een team kan besluiten nooit een nieuwe munt vrij te geven en in plaats daarvan samen met bestaande munten te verdwijnen. Aangezien ICO’s doorgaans miljoenen kunnen ophalen (bepaalde ICO’s hebben meer dan honderd miljoen opgehaald), kunnen oplichters dan lang genieten van de opbrengst van hun zwendel.

Hoe herken je een ICO-zwendel?

Doe grondig onderzoek naar elk ICO-teamlid en elke adviseur

Een van de meest voorkomende manieren om fraude op te sporen is teamonderzoek. De opdracht is vaak te vinden op de website van de munt.

Zoek niet alleen op de naam van een persoon, maar gebruik ‘reverse google search’ om te zien of een afbeelding meer dan eens is gebruikt:

De Chrome-browser gebruiken:

Andere browsers gebruiken:

Kijk ook of muntontwikkelaars worden genoemd. Als er geen ontwikkelaar wordt genoemd, is dat erg verdacht. Het wordt aangeraden om vanaf nu waakzaam te zijn.

Vergelijk hun technische documentatie met succesvolle ICO’s

De whitepaper zegt veel over het project. Als een team een ​​serieus doordacht idee heeft, komt dit vaak tot uiting in een whitepaper. Het is vaak breed en beschrijft de visie van het team tot in detail. Fraude heeft meestal een minder gedetailleerd document. Het idee is immers minder doordacht wanneer het enige doel is om met geld uit de ICO te verdwijnen dan wanneer het team daadwerkelijk probeert de cryptocurrency succesvol te maken.

Velen zullen het moeilijk vinden om het witboek te herzien. Heb je zelf (te) weinig kennis van de inhoud van de whitepaper, vergelijk dan de whitepaper van een (naar jouw mening) interessante ICO met de whitepaper van een eerder succesvol afgeronde ICO. Kyber en Quantstamp zijn voorbeelden van succesvolle ICO’s, al zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden.

Controleer wie het over de munt of ICO heeft

Iedereen die het heeft over een munt of een ICO kan een goed beeld geven van de geloofwaardigheid van een ICO. De volgende bronnen komen veel voor en zijn minder betrouwbaar:

Deze bronnen kunnen zeer waardevolle informatie bevatten, maar aangezien iedereen er gemakkelijk inhoud op kan plaatsen, worden ze gemakkelijk beïnvloed door potentiële fraudeurs.

Zoek vooral naar artikelen over cryptocurrency-sites of zelfs sites die veel meer hebben dan alleen cryptocurrency. Reuters plaatste bijvoorbeeld een artikel over WaBi-munt nog voordat de WaBi-munt ICO live was. Een bron als Reuters geeft meteen veel vertrouwen in de geloofwaardigheid van het WaBi-muntenteam.

Vertrouw niet zomaar een website

Als je een interessant artikel vindt, verken dan ook de site waar het artikel is geplaatst:

Het bekijken van een website die de munt bespreekt, kan een aantal zeer interessante inzichten opleveren. Tijdens de Lockchain ICO is via Facebook een artikel rondgegaan waarin een expert Lockchain als een zeer interessante ICO beschouwde. Nader onderzoek wees echter uit dat de site pas recentelijk beschikbaar was en slechts één artikel bevatte.

Compleet overzicht van tips

Hier leest u hoe u kunt controleren of een ICO waarschijnlijk oplichterij is.

Bovenstaande punten garanderen echter geen succesvolle ICO. Ook is niet elke ICO die niet aan alle bovenstaande punten voldoet oplichterij. Als de ICO echter op elk gebied vertrouwen uitstraalt, verklein je de kans op een verkeerde investering.

Lees verder