Hoe groot is uw noodfonds?

U kunt een noodfonds creëren zodat u niet onnodig rente hoeft te betalen over de lening. Wat is een noodfonds precies en hoeveel moet je opzij zetten?

Opmerking

Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede bron van informatie. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Wat is een noodfonds?

Uit onderzoek blijkt dat een persoonlijk noodfonds voor meer gemoedsrust zorgt als het om geld gaat. Stel dat uw auto plotseling kapot gaat en dure reparaties nodig heeft. Dan is het fijn om niet eerst te hoeven lenen of financiering te zoeken. Dit zorgt ervoor dat je op de lange termijn veel duurder uit bent. Daarnaast moet men twijfelen of lenen wel zo makkelijk is. Een noodfonds is dus een spaarpot om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen.

Wat is een noodgeval?

Als u een spoedeisende tandheelkundige ingreep nodig heeft, is het een spoedgeval. Als u naar de tandarts moet om hogere kosten te vermijden, moet u hiervoor geld uit uw noodfonds gebruiken. Om nog maar te zwijgen van het extra ongemak. Een onverwacht weekendje weg of een extra paar schoenen valt duidelijk niet in de categorie “spoed”. Als je het geld nodig hebt om iets ergs te repareren (noodreparatie) of om ervoor te zorgen dat je geld kunt blijven verdienen (auto of vervoer naar het werk), is het een noodgeval. Het dak van uw huis repareren om te voorkomen dat weer en wind uw huis en de inhoud ervan verder beschadigen, is duidelijk een noodgeval. Je voorkomt nog meer schade door nu iets te repareren.

Waarom een ​​noodfonds?

Of u een noodfonds nodig heeft, hangt af van uw situatie. Als je nog thuis woont bij je ouders, betaal je niet snel dat de wasmachine de geest heeft gegeven. Aangezien een wasmachine terecht nodig is om het dagelijks leven aangenaam te maken, is het verstandig om na te denken over de levensduur van dit apparaat. Stel dat u deel uitmaakt van een gezin van twee volwassenen en twee kinderen. Dan wordt er meestal regelmatig gewassen. Op een gegeven moment verslijt zo’n wasmachine gewoon door intensief gebruik. Dan moet je de wasmachine vervangen. Dat is in één klap een grote uitgave. Het is belangrijk dat u deze kunt betalen. Anders blijf je de hele tijd als gezin achter. Maak een lijst van de apparatuur die u in uw huis gebruikt. Denk aan: droger, wasmachine, stofzuiger, magnetron, oven enzovoort. Deze apparaten hebben een beperkte levensduur. Dit betekent dat ze op een gegeven moment kapot gaan en vervangen moeten worden.

Goedkope en dure maanden

Als je op vakantie wilt, is het verstandig om daar geld voor opzij te zetten. Een groot aantal mensen krijgt in mei hun vakantiegeld op hun rekening. Vaak moet je echter wel betalen als je je reis boekt. Dan is het handig als je vooruit hebt gekeken en al een mooi bedrag op de bank hebt staan. Daarnaast is december ook de maand waarin er doorgaans meer geld wordt uitgegeven. Denk aan verschillende cadeaus en luxer eten. Over het algemeen is het verstandig om hier van tevoren goed over na te denken en een mooi bedrag achter de hand te houden. U vindt de buffercalculator op de website van het NIBUD. Met behulp van deze tool kunt u berekenen hoeveel u in uw situatie moet houden.€