Hoe geld te krijgen voor een beginner?

Geld! Jonge ondernemers hebben eerst een financiële buffer nodig om te gedijen. Zelfs als de banken zich terugtrekken, zijn er opties: business angels, crowdfunding enzovoort. Hier is een overzicht van hoe startups risicokapitaal krijgen van particuliere geldschieters en waar ze op moeten letten.

Bronnen van alternatieve financiering

Een succesvolle start-up staat of valt vaak met de financiële middelen waarover de ondernemer beschikt. Niet voor niets volgen beginnende ondernemers speciale workshops voordat ze een kredietgesprek bij de bank aangaan.

Maar wat banken niet kunnen berekenen of begrijpen, financieren ze niet. De wegen voor innovatieve ondernemers zijn lang en vol obstakels. Niet voor niets wordt kapitaal voor innovatieve startende bedrijven ook wel risicokapitaal genoemd: als het idee mislukt, is het geïnvesteerde geld weg.

Er zijn grofweg drie opties voor het verkrijgen van durfkapitaal:

Rijke mensen als geldschieters

Het verhaal gaat dat de selfmade miljardair en Hobby Lobby-oprichter David Greene een van zijn eerste geldschieters ontmoette in een trappenhuis. Hij was net de vuilnis buiten aan het zetten toen hij zijn buurman ontmoette. Zelf was hij een zeer succesvolle bouwer. En dus vroeg Green hem spontaan om advies.

De twee ontmoetten elkaar voor een biertje en bespraken het idee om Hobby Lobby te creëren. Green en zijn buurman waren ook aan het nadenken over mogelijke geldbronnen, en op een gegeven moment zei de buurman beslist: “Nou, misschien moeten we in jouw concept investeren.” Een paar maanden later had Green $ 50.000 op zijn rekening van hem en twee andere geldschieters. En kort daarna ging zijn bedrijf van de grond.

Wanneer de financieringsbronnen van banken en overheden uitgeput zijn

Helaas heeft niet iedereen een rijke en ervaren financier in huis. De grootste uitdaging voor de meeste nieuwe ondernemers is om in een vroeg stadium aan geld te komen. Wanneer financieringsmogelijkheden via banken en overheid (innovatiesubsidies) uitgeput of niet geschikt zijn, moeten private equity aanbieders een oplossing bieden.

Het is het makkelijkst voor wie zelfstandig wil worden met een bewezen concept, bijvoorbeeld met een fysiotherapiepraktijk. En wie aanvullende zekerheden kan verstrekken, krijgt in de meeste gevallen een lening van zijn bank. Het is echter veel moeilijker voor degenen die echt nieuwe ideeën hebben.

Wat zijn business angels?

Een business angel is vooral interessant voor beginnende ondernemers die alleen een idee of een prototype hebben.

Ze worden “engelen” genoemd omdat ze op de achtergrond helpen:

Hoe word je een business angel?

Meestal heeft de betrokkene zelf een bedrijf opgericht of geleid, dus hij kent het zakelijke fenomeen goed. Illustratief is het verhaal van een typische business angel die twee jonge ondernemers overhaalde om niet 30.000, maar 80.000 euro kapitaal op te nemen, omdat hij wist hoe snel het geld weer gebruikt zou worden.

Business angels zijn meestal zelf zeer gepassioneerde ondernemers die er alles aan zullen doen om een ​​nieuwe business start-up tot een succes te maken. In het meest ideale scenario kennen mensen de oprichters al vanuit een zakelijk perspectief en kennen ze de markt en de industrie al heel goed.

Voor hun kapitaal en fooien ontvangen de “angels” aandelen in het bedrijf om later te profiteren van winst of verkopen. Onderhandelen hoe groot dat deel moet zijn, is misschien wel de grootste uitdaging voor een beginnende ondernemer. Want beide partijen moeten het eens worden over hoeveel het nieuw opgerichte bedrijf echt waard is.€