Hoe geld lenen van particulieren op internet?

Voor particulieren is het niet altijd gemakkelijk om geld te lenen bij een bank. Wie geen geld kan lenen bij zijn bank en geen rijke meter heeft, kan al een tijdje rechtstreeks lenen bij particulieren op internet. Zij lenen op hun beurt geld om geld te verdienen, net als banken.

Geld lenen met behulp van kredietuitwisselingen op internet

Geld lenen van particulieren heeft altijd bestaan. Vroeger was geld lenen van familie of vrienden heel gewoon. Helaas ging het niet altijd goed. Online marktplaatsen willen nu leningen tussen particulieren beter organiseren: goed voor leners, goed voor investeerders. Ongeveer 3 jaar fenomeen ”
sociale leningen
met onze oosterburen.

Hoe online geld lenen of uitlenen?

Sociaal lenen is niets nieuws. Verschillende dienstverleners werken online met verschillende concepten om leningen tussen particulieren te bemiddelen. Maar hoe werkt geld lenen of uitlenen op internet?

De eerste particuliere online lening mogelijkheid verscheen jaren geleden in Groot-Brittannië. En in de VS vestigden ook persoonlijke leningen op internet al snel een markt. Websites zoals Zopa.com in Groot-Brittannië en Prosper.com in de Verenigde Staten zijn al in 2005 begonnen met persoonlijke leningen, gevolgd door aanbieders in verschillende andere landen. Maar deze internationale online kredietmarkten waren niet beschikbaar voor kredietzoekers en investeerders in Nederland en Duitsland. De partijen bij deze krediettransacties moesten zich ook in het betreffende land bevinden.

Smava en Auxmoney

Sinds een jaar of drie kunnen Duitse internetportalen ook geld lenen aan particulieren of het benodigde kapitaal voor verschillende doeleinden lenen van anderen. De grootste dienstverleners in Duitsland zijn Smava en Auxmoney.

Beiden opereren zonder bankvergunning omdat ze alleen als tussenpersoon optreden voor geldtransacties. In plaats daarvan werken ze samen met een erkende bankinstelling. Het in Berlijn gevestigde Smava.de verstrekt zijn onderhandse leningen in samenwerking met Bank für Investments und Wertpapiere AG (biw AG), terwijl het in Düsseldorf gevestigde Auxmoney sinds 2008 samenwerkt met Süd-West-Kreditbank, afgekort SWK-bank.

Krediet van persoon tot persoon

Het sociale aspect is een belangrijk nieuw element ten opzichte van traditionele kredietverlening. Het geld wordt niet geleend van een “anonieme” instelling, maar van een persoon. Dit geldt in de regel niet voor bijzonder grote bedragen, maar hooguit van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Het geleende geld wordt niet gebruikt om het hele huis te bouwen, maar misschien wordt de woonkamer gerenoveerd, een bruiloft gefinancierd of een dure rekening-courant afbetaald.

Dit maakt ”
peer-to-peer lenen
“(P2P), zoals ze worden genoemd, is vergelijkbaar met microkrediet in Azië of Latijns-Amerika, een instrument dat voortkomt uit ontwikkelingshulp. Ook met kleinere bedragen kun je andere mensen helpen projecten te realiseren die voor hen belangrijk zijn.

De particuliere geldschieter kan vooraf aangeven waarvoor zijn geld zal worden gebruikt. Omdat de leningzoeker zijn project op de online markt nauwkeurig beschrijft, kan hij niet alleen de aandacht van de belegger krijgen voor zijn financieringsproject, maar ook zijn sympathie. Zo helpt een motorliefhebber eerder een ‘motorrijder’ met een lening die op avontuur wil gaan dan een bakker die een nieuwe kneedmachine wil kopen. Uiteraard mits de financiële voorwaarden ook kloppen. In principe zijn Smava en Auxmoney qua werking van de instelling vergelijkbaar, maar er zijn ook verschillen.€