Hoe financieel onafhankelijk worden?

Niet meer (zo hard) werken voor geld, wie droomt daar niet van, het lijkt wel te kunnen en het is gewoon door je levensstijl aan te passen. Hoogstwaarschijnlijk hebben veel mensen op deze manier kapitaal opgebouwd. Niet door veel harder te werken, maar door maandelijks enkele kleine concessies te doen. Hoe?

levensstijl

Wat heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? Dit bedrag zal voor iedereen anders zijn. Het hangt allemaal af van uw huidige levensstijl, hoe u wilt dat uw leven er in de toekomst uitziet. Waar ben je tevreden over? Moet alles groots en luxe en dus duur, of kun je soberder leven?

Veel (jongeren) denken: “Wie leeft, zorgt dan”. Natuurlijk valt er iets voor te zeggen om nu zoveel mogelijk van het leven te genieten en leuke dingen te doen met het geld dat je nu hebt. Het is echter ook niet verkeerd om aan de toekomst te denken. Nu leven en geld bij de hand hebben is natuurlijk heerlijk. Als het nu leuk is, hoe zou het dan voelen om in de toekomst wat extra geld te hebben?

Verdien een beetje meer

Vraag uzelf eerst af wat u elke maand nodig heeft om rond te komen, bijvoorbeeld met pensioen te gaan. Het gaat er niet om dat je alles kunt kopen en alles kunt doen wat je wilt, dus geen dure auto’s, reizen of andere luxe gebruiken, maar gewoon leven zoals je dat al doet, maar zonder al te veel moeite om dat leven te behouden.

Als je eenmaal een bedrag in gedachten hebt, kun je bedenken wat je zou kunnen doen om wat bij te verdienen, zoals hier en daar wat klusjes doen, tweedehands spullen verkopen of een betere baan proberen te krijgen door te studeren of op een hoger niveau. functie. in je huidige baan.

Geef minder uit

Daarnaast kun je zoeken naar manieren om je huidige bestedingspatroon te verminderen, zoals het opzeggen van dure abonnementen of simpelweg minder uitgeven dan je gewend bent. Denk bijvoorbeeld aan parkeertarieven. Parkeer vaker een straat verderop gratis dan regelmatig geld in een automaat te steken. Of neem je eigen lunch mee van thuis in plaats van elke dag voor de lunch op het werk te betalen.

Het lijkt niet veel, maar alle kleine beetjes helpen.

start met sparen

Het extra geld dat u verdient of spaart, zet u op een spaarrekening. Daarnaast zou je (als je het kunt sparen) twintig procent van je inkomen gaan sparen. U kunt het bijvoorbeeld elke maand automatisch van uw rekening laten afschrijven. Je kunt ook extra’s opbergen voordat je in de verleiding komt om ze uit te geven. Hoe eerder je begint, hoe eerder je een nestei hebt. Je hoeft dus niet heel hard te werken om meer te verdienen, maar je kunt al aardig wat besparen door gewoon minder uit te geven en het spaargeld weg te zetten met een aantrekkelijke rente.

Kies de spaarrekening waar je natuurlijk de hoogste rente verdient en laat het geld daar zo lang mogelijk staan. Bekijk alle verschillende soorten sparen online en krijg gedetailleerde informatie van uw bank. Natuurlijk zal niet iedereen een positie van echte financiële onafhankelijkheid bereiken. Het doel hoeft niet te zijn dat u het bedrag heeft gespaard dat u oorspronkelijk voor uw pensioen had bedoeld. Het motiveert je vooral om ver te komen.€