Hoe een annuïteitenhypotheek berekenen?

Met een annuïteitenhypotheek krijgt u hypotheekrenteaftrek als onderdeel van het voorjaarscontract. Het is niet beschikbaar voor andere hypotheekvormen dan lineaire hypotheken. U kunt dus profiteren van fiscale voordelen. Wat is de lijfrentemethode precies en hoe bereken je deze? Hoe werkt een lijfrente en hoe kan deze in de praktijk worden gebruikt? Zo kunt u berekenen hoeveel u per maand aan hypotheeklasten moet betalen.

annuïteitenhypotheek

Methode van zwangerschapslijfrente, hoe bereken je de methode van lijfrente?

Om een ​​hypotheek af te sluiten waar u nu nog hypotheekrenteaftrek heeft, moet u een annuïteitenhypotheek afsluiten. Maar wat is een lijfrente en hoe bereken je deze eenvoudig? Een lijfrente berekent in principe de maandelijkse lasten die bij de hypotheekschuld horen en een vaste rentevoet voor de looptijd. De maandelijkse kosten bestaan ​​uit rente en aflossingskosten. Het totaal van deze twee verandert echter niet in de tijd. In het begin betaal je hoge rente. Naarmate u meer terugbetaalt, daalt de rente en dus ook de aflossing. Hoe bereken je een lijfrente?

De theorie achter lijfrentes

De maandelijkse annuïteit bepaalt de totale kosten per maand en bestaat uit rentefactoren. Daarom wordt uw maandbedrag berekend aan de hand van deze rentefactoren. Gebruik deze formule om uw annuïteitenhypotheek te berekenen:

Aan de hand van bovenstaande formule kunt u snel bepalen welke kosten u mag verwachten als u een bepaalde hypotheek wilt afsluiten.

Voorbeeld berekening annuïteitenhypotheek

Stel dat u een huis ter waarde van € 146.500 in gedachten heeft. In de hypotheekvergelijker op internet ziet u verschillende rentetarieven. Neem een ​​rente lager dan NHG voor een minimale looptijd van 10 jaar. We gaan uit van een rentepercentage van 4,65%. Hoeveel moet u nu per maand betalen?:

Deze kosten bestaan ​​uiteraard uit rente en aflossingen. U mag geen 747 euro per maand aan belasting aftrekken. Wat kunt u aftrekken?

Hoeveel belasting aftrekken?

U kunt niet elke maand een normbedrag aan belasting aftrekken. Bij een lijfrente neemt namelijk het rentedeel elke volgende maand af en het aflossingsdeel elke volgende maand. Hoe bepaal je hoeveel rente je daadwerkelijk kunt aftrekken van je belastingen? Hier is de uitleg:

Aangezien u in de tweede maand ook 747,00 aan onkosten bent kwijtgeraakt, betaalt u:

Je ziet het rentedeel afnemen en de aflossing loopt geleidelijk op. Gebruik Excel om dit hieronder te berekenen. Je zult zien dat in de laatste maand het rentedeel praktisch nul euro is en dus de aflossing groot is. Over dertig jaar heb je:

Lees verder