Hoe doe je het als je goud koopt als belegging?

In tijden van economische crisis investeren rijke mensen hun vermogen in goud. Zelfs in de huidige crisis is er ook goud. Vooral sinds de Griekse crisis en de val van de euro ten opzichte van de dollar verkopen beleggers hun aandelen bijna massaal om in goud te beleggen. Er is een echte goudkoorts. Goudstaven kunnen niet in de lengte worden getrokken. De goudprijs is de laatste tijd flink gestegen. Is beleggen in goud of goud kopen echt winstgevend?

Investeren in goud, hoe doe je dat?

Het kopen van goudbaren of gouden munten is populair. Goud kan ook worden verhandeld in de vorm van effecten. Een andere optie is om goudcertificaten te kopen die u kunt inwisselen voor hun waarde in goud. Het is ook een optie om een ​​goudrekening te openen met puur goudwaarde.

Veel beleggers kiezen voor veiligheid en denken dat ze die kunnen vinden door in goud te beleggen. Goud staat bekend om zijn waarde, en terwijl de onrust op de financiële markten aanhoudt en de euro daalt, verkopen beleggers hun aandelen en beleggen ze vervolgens in goud. Ze denken dat goud een hedge is tegen onzekerheid op de financiële markt.

Is beleggen in goud riskant?

Hoewel goud een solide reputatie heeft, is de kwaliteit die aan goud wordt toegeschreven relatief. De positie van goud in de inflatie is onzeker. De goudprijs stijgt sinds de economische crisis, de eurocrisis en de Griekse crisis en de verwachting is dat ook aan de stijging van de goudwaarde een einde komt. Wanneer u in goud belegt, moet u er rekening mee houden dat het niet hoeft te leveren wat u ervan verwacht. De waarde van goud is niet gerelateerd aan de groei van de economie, als de economie groeit, stopt het met de stijging van de goudprijs.

Waar moet u op letten bij het beleggen in goud?

Investeren in goud kan een goede investering zijn. U doet dit echter niet alleen omdat beleggers massaal in goud zullen investeren, en u volgt gewoon de trend. Wanneer u ervoor kiest om in goud te beleggen, zorg er dan voor dat u inzicht krijgt in de evolutie van de factoren die de prijs van goud beïnvloeden.

Bijvoorbeeld:

Goud kan kleiner worden, waardoor de prijs van goud zal stijgen. In tijden van oorlog of terroristische aanslagen stijgt ook de prijs van goud fors. Hoewel goudprijsstijgingen vaak tijdelijk zijn, is dit iets om in gedachten te houden.

koop goud

Uw spaargeld is minder waard, dus u wilt goud kopen. Goud moet goed bewaard worden en dit kan in een bankkluis. U betaalt een huurprijs om uw goud in een bankkluis te bewaren. Het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van goud kan groot zijn. Bij het kopen van gouden munten heeft u vaak een hoge premie. Het kopen van goudstaven voor een particulier is erg duur. Een professional weet vaak goud te kopen tegen een goede prijs. Een goede prijs is de prijs die u in de kranten ziet. Het verschil tussen de aan- en verkoopprijs is dan klein en er worden niet al te veel transactiekosten betaald.

Een individu is vaak beperkt tot het kopen van gouden munten. U betaalt een premie van ongeveer 6% om gouden munten te kopen. Deze bonus verdwijnt als je de munten weer wilt verkopen. Ondanks de premie is het kopen van gouden munten geen slechte koop. U moet er echter wel zeker van zijn dat u daadwerkelijk goud heeft gekocht. Naast het opslaan van goud in een bankkluis, kunt u ook uw eigen kluis maken.

goudmijn

Goud kan ook worden gekocht bij goudmijnen. Hier zit echter een risico aan: goudwinning is een bedrijf en naast winst maken kan het ook verliezen opleveren. In het ergste geval gaat het mijnbouwbedrijf failliet.

Trustfonds

Een trustfonds, zoals een Exchange Trade Fund (ETF), verkoopt naast andere grondstoffen ook goud. Het fonds is eigenaar van het goud en u koopt er een deel van. Banken verdelen ETF’s. De procedure is hetzelfde als bij andere aandelen: de aandelen kunnen tijdens beursuren worden verhandeld en er worden transactiekosten in rekening gebracht. Het fonds houdt het goud aan en verzekert het goud en betaalt u ongeveer 0,5% jaarlijkse rente. In tegenstelling tot het aanhouden en verzekeren van goud, waarvoor u rente betaalt, bezitten ETF’s geen fysiek goud, dus kopen en verkopen ze papieren contracten in goud. Papiergoud wordt niet veel gebruikt als het erop aankomt.

Online goud kopen

Dus de betere optie is om goud te kopen en de aankoopkosten laag te houden. Dit kan via Bullion Vault en kost 0,13% per jaar. Daar komt nog een provisie bovenop en de verzekering is inbegrepen in deze relatief lage kostprijs. Het goud staat op uw naam en wordt bewaard in goede kluizen. Deze kluizen bevinden zich in Zürich, Londen en New York en uw goud kan tussen deze steden worden verdeeld.

Het voordeel van online goud kopen zoals Bullion Vault is dat het om fysiek goud gaat.€