Hoe doe je dat als je geld naar het buitenland stuurt?
Soms is het nodig dat iemand in het buitenland plotseling geld nodig heeft. Er zijn ook mensen in Nederland die anderen in het buitenland steunen met financiële bijdragen. Hoewel het betalingsverkeer in ons land heel goed geregeld is, zijn er ook veel landen in de wereld waar mensen geen bankrekening hebben, of waar banken niet functioneren zoals hier. Maar hoe stuur je geld naar het buitenland en wat is de goedkoopste manier als mensen in het buitenland geen bankrekening hebben? Small World en Western Union zijn daar voorbeelden van. En het is de moeite waard om de twee te vergelijken, omdat de tarieven soms heel verschillend zijn. Zelf een systeem opzetten kan ook heel goed werken en is veel goedkoper.
Stuur geld naar het buitenland per post
Natuurlijk kunt u per post geld naar het buitenland sturen. Alleen in een envelop. Maar de kans is groot dat dit geld er niet komt. Natuurlijk, als het gaat om landen waar de armoede al hoog is, is de kans op succesvolle postbezorging klein (wat in veel landen hoe dan ook is wat postbezorging is). Daarom is het verzenden van geld per post geen goede optie.
Geld overmaken naar het buitenland met een bank
Daarom is het beter om het geld over te maken naar de bank. Dit kan op verschillende manieren.
- Stort het geld in de balie van de bank en geef vervolgens op het formulier aan waar het geld voor is, hoe het moet worden overgemaakt en waar het geld moet worden overgemaakt. Wie op deze manier geld overmaakt, krijgt een stortingsbewijs van de bank.
- Zelf geld overmaken van bankrekeningnummer naar bankrekeningnummer. In Europa is het heel eenvoudig om geld van de ene bankrekening naar een andere bankrekening over te maken. Hiervoor is het internationale bankrekeningnummer (IBAN) van de ontvanger nodig. Het International Bank Account Number (IBAN) identificeert de rekeninghouder, het land waarin hij is gevestigd en de bank waaraan hij is gekoppeld. Dankzij IBAN kunnen bankbetalingen volledig automatisch worden verwerkt, zodat niemand een hele lijst met vragen hoeft in te vullen.
Waar vind ik het IBAN- en BIC-nummer?
In Nederland staat zo’n IBAN-nummer op elk rekeningoverzicht, maar als iemand anders het in het ontvangende land niet heeft, vraag het dan aan je bank. Om geld over te maken binnen de EU is bovendien de BIC-code van de buitenlandse bank van de ontvanger vereist. BIC staat voor Bank Identificatie Code (BIC). Elke bank heeft de volgende code. Met deze code worden internationale betalingen naar de bank van de ontvanger gestuurd. BIC wordt ook wel SWIFT-adres of SWIFT-code genoemd.
Bijkomende kosten indien IBAN en BIC niet bekend zijn
Als u een overboeking wilt doen naar de landen van de Europese Economische Ruimte, moet u de BIC en IBAN hebben van de persoon naar wie het geld gaat. Dit is wettelijk verplicht. Indien niet duidelijk is wat de juiste IBAN en BIC zijn, kan deze informatie alleen opgevraagd worden bij de bank van de persoon waar het geld naartoe gaat. Wil je geld overmaken maar heb je geen IBAN en BIC, dan is de kans groot dat de buitenlandse bank de bestelling afwijst. In dit geval wordt de taak vaak geretourneerd, maar wordt er geld in rekening gebracht voor het verrichte werk.
Wat zijn IBAN en BIC?
IBAN en BIC vind je in Nederland bij afrekeningen personenrekening. Elke bank heeft hiervoor zijn eigen code. Zo begint de BIC-code van Rabobank met RABO en begint de code van ING met ING.
IBAN-code
De IBAN-code is gebaseerd op het rekeningnummer van de rekeninghouder. De bankcode, landcode en controlecijfer worden hieraan toegevoegd. Een voorbeeld van een goede IBAN-code is NL69INGB0001234567. IBAN begint altijd met de landcode. Het is NL. Het wordt gevolgd door een controlecijfer en vervolgens wordt de bankcode vermeld. Dan wordt het rekeningnummer vermeld. Als er minder dan 10 cijfers zijn, worden nullen aan de code toegevoegd.
Hoe lang duurt een bankoverschrijving in de Europese Unie?
Als u een overboeking doet naar een ander land binnen de Europese Unie, kunt u verwachten dat het bedrag binnen 3 dagen is verwerkt. Als het geld in euro’s wordt overgemaakt, mag de bank er niet meer geld voor rekenen dan voor een normale binnenlandse overboeking.
Kosten geld overmaken bij een bank in het buitenland
Een overboeking naar een land in de EU via een bank kost hetzelfde als een normale overschrijving binnen Nederland. Het verschilt overigens van bank tot bank. Maar wie geld naar een land buiten de Europese Unie stuurt, moet ervoor betalen. Het kan worden gedekt door de persoon die het geld verzendt en wordt “gratis” genoemd. Wie de ontvanger laat betalen, maakt het geld “zonder transport” over. Als het geld heel snel nodig is en het dus een spoedbestelling is, worden hier ook extra kosten voor in rekening gebracht.
Geld overmaken naar iemand in het buitenland zonder bankrekening: Western Union
Niet iedereen heeft namelijk een bankrekening in het buitenland. In dat geval is het geen optie en kun je beter kiezen voor diensten als Western Union of Small World. Deze bedrijven zorgen ervoor dat mensen contant geld kunnen afhalen op kantoor. Zij moeten zich dan legitimeren en een transactienummer kunnen overleggen. Als beide gegevens correct zijn, ontvangt de betrokkene het geld direct door ervoor te tekenen. De afzender krijgt dan per e-mail bericht dat het geld is geïncasseerd. Voor het verzenden van geld naar het buitenland met Western Union worden kosten in rekening gebracht die toenemen naarmate het verzonden bedrag groter is. Bovendien is de prijs altijd extreem laag. Afzender betaalt veel, ontvanger weinig. Op de website van Western Union kunt u direct zien hoeveel dit bedrag is. Om een account aan te vragen, moet u de benodigde papieren scannen, zoals een identiteitsbewijs. Transacties worden ook geverifieerd. Als iemand heel vaak geld overmaakt, wordt er regelmatig gecontroleerd of er nog iets aan de hand is.
Stuur geld met Smallworld
Smallworld is een andere organisatie waarmee je geld naar het buitenland kunt sturen. Geld versturen kost ook geld, maar er zijn regelmatig acties waarbij je gratis geld kunt versturen. Bijvoorbeeld met kersen en officiële feestdagen in een bepaald land. De eerste transactie via Small World is ook gratis. Small World geeft ook een beter tarief dan Western Union.
Stel uw systeem in
Als je vaak naar een land reist of ergens hulpprojecten hebt, kan het ook lonend zijn om je eigen systeem te bouwen. Met een website en een route waar mensen kunnen inchecken, zorgt het ervoor dat er contant geld wordt meegenomen, en in het land zelf, wat een hogere wisselkoers geeft en gratis is. Een voorbeeld van een dergelijk systeem is Gambia Transfer.€