Hoe de termijnmarkt de prijsvorming op de beurs beïnvloedt

De termijnmarkt wordt nauwelijks genoemd in de media. Het is alsof het niet bestaat. En als dit fenomeen ooit wordt besproken, verachten veel beleggers “weddenschappen” die op het punt staan ​​te verlopen. Zijn opties en futures die op de termijnmarkt worden verhandeld, niet relevant? En alleen voor “gamers”? Nou, dat is een misvatting. Degenen die bekend zijn met de kracht en functies van de termijnmarkt zijn vaak geschokt als ze aankondigingen van sterke prijsbewegingen op de aandelenmarkt op internet of op televisie horen. Overigens zorgde het fenomeen bitcoin in 2017 ervoor dat de termijnmarkt meer aandacht kreeg. In december 2017 werden voor het eerst abonnementen op Bitcoin-futures geopend om te speculeren op de daling van de valuta.

Verdien geld door trends te beïnvloeden

Een leek zou niet verbaasd zijn om te begrijpen wat er werkelijk gebeurt op de termijnmarkt. Omdat het daar makkelijker is om doelen na te streven. Doelstellingen zoals:

Want wat voor alle andere segmenten van de aandelenmarkt geldt, geldt ook voor de termijnmarkt

Grote volumes en hoeveelheden kunnen de trend beïnvloeden

Wie met grote sommen geld kan opereren, wint op korte termijn de strijd om de trend. Wanneer een grote partij met een hoog volume aan de koperzijde verschijnt, verschuift de vraag-aanbodverhouding ten gunste van de vraag en stijgen de prijzen. Logisch. De termijnmarkt is niet anders. En welke belegger wil nu geen grote sommen geld krijgen om de markt eruit te duwen? Alleen op deze manier kon hij zijn omgang echt veranderen. Niemand kan het hen kwalijk nemen dat grote partijen zoals hedgefondsen enorme sommen geld verhandelen op de termijnmarkt.

Hoe de termijnmarkt werd geboren

Vroeger was het inderdaad anders. Oorspronkelijk was de termijnmarkt niet echt ontworpen om te speculeren in een markt met meer hefboomwerking. Futuresmarkten dienden alleen om een ​​prijs te bieden waartegen men binnen een paar weken of maanden zou willen kopen of verkopen. Dit was vooral belangrijk voor goederen. En dat is het nog steeds.

Prijzen afdekken met futures en opties

Zo is er een handelaar die bang is voor een mislukte tarweoogst en op dit moment een gunstige prijs ziet. Het probleem is dat hij de tarwe pas over drie maanden nodig heeft en hij is bereid te betalen. Zo iemand neemt een “longpositie” in tarwefutures of opties. Zo levert hij de actuele prijs. Als de prijs van tarwe stijgt, zoals wordt gevreesd vanwege een slechte oogst, heeft hij het recht om tarwe te kopen bij het verstrijken van de futures of opties tegen de afgesproken prijs. Omgekeerd zal een tarweproducent te kort schieten als hij een superoogst vreest. Een overvloed aan aanbod zou de prijs verlagen. Zo verzekert hij zich als producent van een redelijke prijs, ook als de marktprijs later zou dalen.

Handel in futures en derivaten is later speculatiever

Maar de meeste handel in futures en derivaten is tegenwoordig echt gebaseerd op speculatie. Ontworpen om te profiteren door futures en opties te kopen en indien mogelijk met winst door te verkopen. Wat ingewikkelder is met opties, maar een gedetailleerde uitleg daarvan valt buiten het bestek van dit artikel.

De termijnmarkt en de spotmarkt zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door middel van arbitrage

Wat merkt de beurs wanneer speculanten kopen of verkopen op de termijnmarkt? Als iemand grote AEX-futures koopt, heeft dat niet automatisch invloed op de AEX. Want dit is het berekende koersresultaat van de 25 belangrijkste beursgenoteerde aandelen. Een aandeel Unilever of Heineken gaat zeker niet omhoog of omlaag omdat iemand AEX-futures koopt of verkoopt op de termijnmarkt… toch?

Prijsverschillen benutten via arbitrage

Niet noodzakelijk, precies. Maar wat gebeurt er als de AEX-future 100 punten omhoog gaat en de AEX niet? Dan zou het mooi zijn om een ​​AEX-mand van 30 aandelen te kopen en tegelijkertijd het veel duurdere AEX futures-contract te verkopen (of als je niet “long” gaat “short”) om van dit verschil te profiteren. ! En ja, ook deze verschillen worden voortdurend beslecht door middel van zogenaamde “arbitrage”. Tegelijkertijd maken grote marktpartijen nu heel snel gebruik van deze verschillen via geautomatiseerde systemen. Futuresmarkten en de onderliggende prijzen waarop futurescontracten zijn gebaseerd, zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer goudfutures stijgen, stijgt de werkelijke prijs van goud op de zogenaamde spotmarkt. En als de toekomst valt, daalt ook de werkelijke prijs van goud.

De termijnmarkten zijn meestal de echte drijvende kracht achter de aandelenmarkt

Een belegger kan zich nu afvragen waarom de prijsbewegingen van futures en opties verschillen van die op de spotmarkt. Waarom is AEX-futures meer “bullish” dan AEX zelf en waarom creëert het zo’n grote mismatch? Dat is een goede vraag. Welnu, de termijnmarkt wordt verhandeld met zogenaamde leverage. Wie hier €10.000 uitgeeft en ‘long’ gaat op AEX-futures, verplaatst eigenlijk veel meer volume. Want in opties en futures betaal je maar een fractie van de werkelijke waarde. Dus als grote partijen de markt willen beïnvloeden, verdienen ze hun kapitaal via futures-contracten. Zo kunnen ze met €1 miljoen bijvoorbeeld veel meer AEX-futures ophalen dan dat geld te beleggen in 30 AEX-aandelen. En met de eerder genoemde arbitrage volgt AEX deze impulsen gemakkelijk van de meer volatiele AEX-futures.

Over het algemeen veroorzaken, versterken of keren futures-contracten marktbewegingen. Dus de termijnmarkt is zeker iets om op te letten. Omdat het vaak mogelijk is om deze kennis te gebruiken kort voordat futures en opties verlopen.

Vervaldata op de termijnmarkt zijn erg belangrijk voor alle handelaren!

Futures-contracten lopen vier keer per jaar af. Deze data (voor de beurs) zijn altijd de derde vrijdag van de derde maand van het kwartaal, namelijk:

Dit zijn belangrijke gegevens voor de grote spelers op de termijnmarkt. Grote speculaties zullen uitkomen of niet. En er worden nieuwe posities ingenomen. In het verleden draaiden dergelijke deadlines vaak om, omdat veel van de grote partijen zich heroriënteerden.€