Hoe de hoogte van de alimentatie bepalen?

Voor partners die hebben besloten uit elkaar te gaan, zijn er nog veel zaken die voor de scheiding geregeld moeten worden. Als ze samen kinderen hebben, zullen ze nooit echt uit elkaar gaan. De meer verdienende partner moet vaak alimentatie betalen voor de minder verdienende ex-partner.

In eerste instantie zullen de ex-partners proberen om gezamenlijk een financiële regeling af te spreken. Lukt dat niet, dan zal de rechter een beslissing moeten nemen. Daarna wordt de hoogte van de alimentatie vastgesteld door de rechter. Daarbij houdt hij rekening met de financiële mogelijkheden van beide voormalige partners. Als de inkomens van beide ex-partners sterk verschillen, worden de alimentatieverplichtingen hoger. De rechter zal rekening houden met de behoeften van de minst verdienende partner, maar de redelijkheid accepteren. Hij kan besluiten dat de alimentatie lager is en dat de betreffende ex-partner een baan moet zoeken. In veel gevallen is het niet mogelijk om een ​​redelijke alimentatie vast te stellen. Als beide ex-partners van een uitkering leven, wordt het lastig om goede afspraken te maken.

Hoe kan ik alimentatie claimen?

De eiser dient het verzoek in een verzoekschrift in bij de rechtbank. De andere kant kan ook hun verhaal vertellen in een verdedigingsartikel. In de laatste sessie kunnen voormalige partners hun verhaal toelichten. Door het verzoek of het verweerschrift goed te ondersteunen, kan de rechter zich een duidelijk beeld vormen van uw standpunt. Hoeveel alimentatie iemand krijgt, hangt af van de perceptie van de rechter, maar het is mogelijk om vooraf een indicatie van de bedragen te krijgen. Je vindt ze online of op het NIBUD.

Hoeveel kinderalimentatie heb ik recht op of moet ik betalen?

Op internet vindt u verschillende rekenhulpmiddelen om het bedrag te bepalen, maar u kunt ook contact opnemen met het Nationaal Budget Informatie Instituut (Nibud). Tegen betaling kunt u Geldwijzer Alimentatie bestellen. Het beschrijft duidelijk hoe de rechter rechten en plichten zal bepalen. De rechter houdt onder meer rekening met:

Wanneer eindigt het recht op alimentatie?

Bij een significante inkomensverandering kan de rechter worden gevraagd om plichten en rechten te herzien. Ook als er andere veranderingen zijn waardoor een van de ex-partners hogere of lagere alimentatie redelijk vindt, kan dat zorgwekkend zijn. Als de alimentatieontvanger gaat samenwonen, trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, eindigt het recht op alimentatie. Als de betalende ex bijvoorbeeld gaat trouwen, kan dit gevolgen hebben voor de financiële mogelijkheden. Dit kan een reden zijn om de alimentatie te verlagen.

Alimentatie voor kinderen

De scheidende ouders hebben ook de plicht om de kinderen financieel te ondersteunen. Dit geldt in ieder geval tot het kind 18 jaar wordt. Het kan ook verplicht zijn als de kinderen de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt. De ouder die de dagelijkse zorg heeft, ontvangt alimentatie. Op 21-jarige leeftijd wordt van hen verwacht dat ze bijdragen als de kinderen het onderzoek volgen. De alimentatie wordt dan rechtstreeks aan het kind betaald. Bij co-ouderschap wordt er meestal geen overeenstemming bereikt over de kinderalimentatie. Voormalige partners zijn vrij om verschillende overeenkomsten aan te gaan.€