Hoe beschermt u uw spaargeld bij een bankfaillissement?

Staat uw spaargeld veilig op de bank? Nee. Als de bank failliet gaat, zijn uw spaargeld en beleggingen slechts gedeeltelijk veilig en gegarandeerd door De Nederlandsche Bank. De vraag is dus: hoe bescherm je je geld bij een bankfaillissement in 2022? Hoe kun je veilig sparen bij een bank, is het een systeembank? U wilt geen geld verliezen, en u wilt zeker uw zuurverdiende spaargeld niet kwijtraken. Spaar dus veilig met de hoogste spaarrente bij banken of verzekeraars.

Hoe beschermt u uw spaargeld bij een bankfaillissement?

In ons land zijn er verschillende garantieregelingen die een deel van uw spaargeld garanderen. De bankgarantie voor sparen is zo georganiseerd dat één bank gegarandeerd is voor het spaarbedrag van 100.000 euro. Samen met een partner is dat 200.000 euro. Deze garantie geldt ook voor elke kinder- en kleinzakelijke rekening. De slimste beslissing over je spaargeld is om niet al je geld op één bank te zetten. Bovendien is het niet verstandig om een ​​achtergestelde spaarrekening te nemen. Hoewel deze deposito’s een veel hogere spaarrente opleveren, betalen ze bij een faillissement meestal niet terug. Iets soortgelijks geldt voor achtergestelde leningen. Ze geven een hogere rente, maar als het bedrijf failliet gaat, sta je als schuldeiser aan het einde van de lijn.

Spaargelden worden in mindering gebracht op de hypotheek bij bankfaillissement

Iedereen die een openstaande lening of hypotheek heeft bij dezelfde bank, maar daar ook spaargeld heeft, moet begrijpen dat bij een bankfaillissement eerst schulden en spaargeld worden bijgeschreven. Als er nog een positief spaarsaldo is, wordt dit uitgekeerd voor zover het minder dan 100.000 euro is. Kortom, schulden en bezittingen worden eerst tegen elkaar kwijtgescholden. Hierdoor kunt u spaargeld verliezen terwijl u uw hypotheek verlaagt. U verliest geen geld op uw saldo, maar u heeft geen toegang tot uw spaargeld.

Sparen bij een verzekeringsmaatschappij die failliet gaat

Spaargelden van verzekeringen vallen niet onder de spaargarantie van De Nederlandsche Bank, spaargeld op een bankrekening die onderdeel is van een verzekeringsmaatschappij wel.

Veilig besparen in 2022

Er zijn verschillende stappen die u kunt overwegen om uzelf beter te beschermen in geval van faillissement. Ik heb er drie genoemd. Voor extra veiligheid kunt u ze ook combineren:

  1. Stort nooit meer geld bij één bank dan door De Nederlandse Bank wordt gegarandeerd. Dit heeft als nadeel dat u mogelijk meerdere banken moet bezoeken, wat tijd kost en voor extra administratieve lasten kan zorgen. Een ander nadeel is dat de rente voor kleinere bedragen lager kan zijn, maar hiervoor dient u goed de voorwaarden na te kijken. Het grote voordeel is dat uw geld gegarandeerd is met deze constructie.
  2. Gebruik en/of account. Dan is de garantie dubbel, de garantie geldt immers voor één rekeninghouder en per persoon.
  3. Open een rekening op naam van elk van uw kinderen. Ze hebben ook elk recht op hun eigen garantiebedrag.

Sparen of sparen?

In juni 2013 besloot de EU om over te stappen van bailout naar bailout wanneer een bank failliet gaat. Bij redding wordt de bank uitgekocht op kosten van de belastingbetaler. Het premiestelsel kijkt eerst naar het vermogen van de bank, obligatiehouders en aandeelhouders. Die waarde wordt eerst verkocht en wat overblijft gaat naar schuldeisers, waaronder mensen die meer dan € 100.000 op de bank sparen. € 100.000 is nog steeds gegarandeerd totdat alle banken en de overheid instorten, maar het zal veel moeilijker zijn om een ​​bedrag boven de € 100.000 op te bouwen.

Het slot beschermt uw spaargeld bij een bankfaillissement in 2022

Er zijn veel banken waar u kunt sparen en beleggen, ook de kleine banken die onder de garantieregeling vallen, zoals de grote systeembanken. Hiermee kunt u veilig sparen in het depositogarantiestelsel 2022. Het omvat ook de vele verzekeraars die een bank in hun gelederen hebben. Denk aan verzekeraars als Centraal Beheer, Nationale Nederlanden of Aegon.

Lees verder