Hoe begin je met beleggen in antiek?
Antiek is een ietwat ongebruikelijke investering waar maar weinig mensen van afweten. Voor degenen die bereid zijn de nodige inspanningen te leveren, kan deze alternatieve investering echter een belangrijk onderdeel zijn van hun investeringsstrategie. Antiek biedt ook nog een bijkomend voordeel: u kunt investeren in uw interieur.
Investeren in antiek is eigenlijk niet het eerste waar mensen aan denken bij het doen van een investering. Antiek als defensieve belegging is echter een interessante alternatieve belegging die zeker een plaats kan verdienen in de portefeuille van een gediversifieerde belegger.
Begin
Voorbereiding
Antiek kopen en verkopen kan interessant zijn of lijken, het is niet zo’n eenvoudige bezigheid. Als je veel geld hebt, kun je een kunst- of antiekkenner vragen om interessante items voor je te kopen. Besluit je echter om het hele proces in eigen hand te nemen, dan zul je de eerste weken vooral af moeten zien van impulsieve aankopen. Het is het beste om wat tijd door te brengen met het verkennen van de antieke wereld. Verschillende boeken lezen, forums bezoeken en marktonderzoek: wat zijn de huidige prijzen? Welke verkopers kunt u vertrouwen? Hoe herken je een vervalsing echt? Dit zijn allemaal vragen die u uzelf moet stellen voordat u uw eerste aankoop doet. Kies bij voorkeur voor één stijl (vb. rococo, barok, art nouveau,…) of specialiseer je in één type object (vb. kasten, lepels, klokken, …); het hangt af van uw smaak of het financiële voordeel dat u ermee wilt behalen. Hiermee kunt u in één tijdsperiode of onderwerp een expert worden. Zo voorkom je later veel foute aankopen.
Bron: Congerdesign, Pixabay
Eerste aankoop
Laat uw eerste aankoop niet te duur zijn. Kijk een tijdje rond en koop een minder duur antiek waar de aankoop nauwelijks merkbaar is binnen uw gezinsbudget. Wacht dan even en evalueer uw aankoop met vragen als: Had het stuk gebreken? Klopt de manier waarop je het stuk hebt gekocht? Hoe kan zo’n stuk de volgende keer goedkoper worden gekocht?
Na deze evaluatie kunt u deze kennis opnieuw gebruiken en proberen andere interessante oudheden te verwerven. Laat u als beginnende belegger niet verleiden om veel geld uit te geven. Pas als je erg ervaren bent en misschien al je eerste winst hebt gemaakt, kun je ermee aan de slag. Dit natuurlijk om een financiële kater te voorkomen. Pas vooral in de beginperiode op voor fraudeurs en fraudeurs die de onervaren belegger willen beroven.
Bron: Capri23auto, Pixabay
Waar antiek kopen of kopen?
Antiek kopen kan op verschillende manieren. Iedereen kent de grote veilingen waar topstukken worden verkocht. Ook kleinere (online) veilingen kunnen interessant zijn voor een beginnende belegger en bieden een breder aanbod aan producten in verschillende prijsklassen. Varieert van een paar euro tot een paar miljoen. U kunt ook antiek kopen bij antiquairs of antiekmarkten. Soms kun je ook heel veel geluk hebben om antiek te vinden op rommelmarkten, rommelmarkten of bij het opruimen van het huis. Vooral in deze laatste twee gevallen kun je soms edelstenen vinden (tegen zeer lage prijzen) die later veel geld waard blijken te zijn. De tijdsinvestering en het risico dat u neemt om iets waardeloos te kopen met deze laatste twee opties is echter veel hoger dan in echte gereguleerde veilingen, waar de authenticiteit en waarde van het item enigszins vastgesteld en al bewezen is.
Antiek verzekeren
Bij het kopen van duurdere goederen moet u nadenken over het afsluiten van een aanvullende verzekering. Bij een normale polis bent u slechts tot een bepaald bedrag verzekerd tegen diefstal en/of schade. In die zin moet u controleren of de waarde van uw (toekomstige) antiekcollectie niet hoger zal zijn dan de waarde van uw polis, of dat u volgens de voorwaarden van uw polis een prachtige collectie antiek kunt opbouwen.
Bron: FelixMitermeier, Pixabay
efficiëntie
Financieel rendement
Bij het investeren in antiek is rendement natuurlijk belangrijk. Het is echter moeilijk om de terugkeer van antiek te voorspellen. Het rendement is sterk afhankelijk van tijd en smaak. Soms zijn bepaalde artiesten of tijdsperioden in zwang en zullen de prijzen dienovereenkomstig stijgen. Als je antiek als een investering ziet, kan het voordelig zijn om antiek te kopen op momenten dat de prijzen voor dit soort antiek sterk zijn gedaald. Vanwege de hoge transactiekosten die tussenpersonen in rekening brengen, zal uw antiek in waarde moeten stijgen voordat u uw initiële investering terugverdient. Om een goed rendement te behalen, kan het interessant zijn om de volgende observatie in gedachten te houden. We zien de antiekmarkt vaak crashen tijdens een crisis, maar herstellen daarna vrij sterk, omdat antiek als oude kunst wordt gezien als een relatief veilige en stabiele investering. In dit opzicht heeft antiek een enigszins vergelijkbaar profiel als goud.
Esthetische efficiëntie
Naast een eventueel financieel rendement bent u verzekerd van één rendement: een esthetisch rendement. Door een mooie tafel, klok, schilderij, stoel, … aan te schaffen bent u zeker van een uniek stuk dat de bewonderende blikken van bezoekers naar uw woning zal trekken. Ook u zult deze schatten uit het verleden kunnen vergeten, die veel meer charme hebben dan veel Ikea-meubels.
Conclusie
Investeren in antiek is een defensieve investering die niet duur hoeft te zijn. Het is echter geen gemakkelijke investering, omdat het altijd relatief unieke stukken zijn die onderhevig zijn aan de smaak van de tijd, waardoor het onmogelijk is om een definitieve prijs vast te stellen. Daarom moet een beginnende antiekbelegger de gewenste markt zorgvuldig onderzoeken voordat hij deze betreedt. Antiek kan echter een mooi en interessant onderdeel zijn van een gediversifieerde beleggingsportefeuille, die ook kan bestaan uit reguliere beleggingen, zoals aandelen en obligaties, maar ook uit alternatieve beleggingen, zoals deelname aan financiële crowdfundingprojecten of beleggingen in land- en bosgronden .€