Hoe barst een vastgoedbubbel?

Een vastgoedbubbel is een zeepbel die voorkomt op vastgoedmarkten. Daarna stijgen bijvoorbeeld de huizenprijzen snel. Een vastgoedzeepbel barst als het aanbod toeneemt en de vraag afneemt. Het resultaat is een forse daling van de huizenprijzen. Er zijn verschillende indicatoren voor een vastgoedzeepbel en een barstende vastgoedzeepbel.

Acties

Wanneer u een aandeel koopt, kunt u ervan uitgaan dat de kans bestaat dat de waarde van het aandeel fors daalt. Maar bij het kopen van een huis is het vaak niet de bedoeling om te speculeren, te gokken op de waardestijging. Vanwege de hoge kosten van het huis is speculatief gedrag hier vaak geen probleem. Huizen kunnen echter ook snel in prijs dalen en stijgen.

Soms kopen mensen een huis in de hoop dat de recente prijsontwikkeling zich in de toekomst zal voortzetten. Maar de wet van de economie zegt dat als huizen snel in prijs stijgen, ze op een gegeven moment zullen terugkeren naar wat ze op lange termijn gemiddeld waard zouden moeten zijn. Huizenprijzen kunnen snel dalen of stijgen tot dit langetermijngemiddelde, maar het kan ook langzamer en langer zijn.

Redenen voor de vastgoedbubbel

De prijs van woningen wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag stijgt en/of het aanbod daalt, zal de prijs stijgen. Het woningaanbod kan niet snel inspelen op de vraag omdat het lang duurt om een ​​huis te bouwen en er op veel plaatsen simpelweg geen ruimte is om te bouwen. Dus als er een plotselinge of aanhoudende toename van de vraag is, zullen de prijzen zeker stijgen.

Als de huizenprijzen boven het gemiddelde stijgen, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat de oorzaken zijn van deze toename van de vraag. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken:

Al deze redenen, vaak gecombineerd, kunnen een vastgoedbubbel creëren.

De krachten die de vastgoedzeepbel doen barsten

Een vastgoedzeepbel barst wanneer buitensporige risico’s het huisvestingssysteem overweldigen. Dit gebeurt wanneer het aanbod van woningen blijft toenemen. Met andere woorden, het aanbod neemt toe, maar de vraag neemt af. Het resultaat is een daling van de huizenprijzen.

De aanwezigheid van risico’s vloeit voort uit verliezen van huiseigenaren, hypotheekverstrekkers, beleggers en beleggers. Deze verliezen kunnen verschillende oorzaken hebben:

Het dieptepunt is wanneer het niet meer eenvoudig is om een ​​hypothecaire lening te krijgen. Daarom zijn de kwaliteitseisen strenger. De vraag neemt af, maar het aanbod neemt toe. Speculanten zullen de markt verlaten en de prijzen zullen kelderen.

Krijg een prijsopgave om een ​​huis te kopen

Te veel huizenkopers gebruiken de laatste prijswijzigingen om te zien wat ze in de toekomst kunnen verwachten. Als deze toekomstverwachtingen niet kloppen, worden grote risico’s genomen. Er zijn veel hypotheekproducten, vooral voor hypotheeknemers. Ze zijn ontworpen om in relatief korte tijd geld te lenen. Hypotheeknemers sluiten deze leningen af ​​omdat ze deze leningen binnen enkele jaren hopen terug te kunnen betalen.

Risico’s nemen is niet altijd slecht, soms is het nodig. Als u echter een huis wilt kopen, moet u een goede financiële berekening maken voor de toekomst. Recente gebeurtenissen voorspellen vaak weinig goeds voor de toekomst. Hypotheeknemers moeten kijken naar de lange rente. Bovendien is te verwachten dat de huizenprijzen op enig moment na de snelle prijsstijging weer naar hun langetermijngemiddelde zullen terugkeren.€