Hoe barst een vastgoedbubbel?
Een vastgoedbubbel is een zeepbel die voorkomt op vastgoedmarkten. Daarna stijgen bijvoorbeeld de huizenprijzen snel. Een vastgoedzeepbel barst als het aanbod toeneemt en de vraag afneemt. Het resultaat is een forse daling van de huizenprijzen. Er zijn verschillende indicatoren voor een vastgoedzeepbel en een barstende vastgoedzeepbel.
Acties
Wanneer u een aandeel koopt, kunt u ervan uitgaan dat de kans bestaat dat de waarde van het aandeel fors daalt. Maar bij het kopen van een huis is het vaak niet de bedoeling om te speculeren, te gokken op de waardestijging. Vanwege de hoge kosten van het huis is speculatief gedrag hier vaak geen probleem. Huizen kunnen echter ook snel in prijs dalen en stijgen.
Soms kopen mensen een huis in de hoop dat de recente prijsontwikkeling zich in de toekomst zal voortzetten. Maar de wet van de economie zegt dat als huizen snel in prijs stijgen, ze op een gegeven moment zullen terugkeren naar wat ze op lange termijn gemiddeld waard zouden moeten zijn. Huizenprijzen kunnen snel dalen of stijgen tot dit langetermijngemiddelde, maar het kan ook langzamer en langer zijn.
Redenen voor de vastgoedbubbel
De prijs van woningen wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag stijgt en/of het aanbod daalt, zal de prijs stijgen. Het woningaanbod kan niet snel inspelen op de vraag omdat het lang duurt om een huis te bouwen en er op veel plaatsen simpelweg geen ruimte is om te bouwen. Dus als er een plotselinge of aanhoudende toename van de vraag is, zullen de prijzen zeker stijgen.
Als de huizenprijzen boven het gemiddelde stijgen, vraagt u zich misschien af wat de oorzaken zijn van deze toename van de vraag. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken:
- Een heropleving van de algemene economische activiteit en welvaart die het besteedbaar inkomen verhoogt. Het bevordert het eigenwoningbezit.
- Bevolkingsgroei of demografische veranderingen kunnen ook voor vroege groei zorgen.
- Lage algemene interesse. Het maakt wonen betaalbaarder.
- Gemakkelijke toegang tot krediet en leningen, waardoor meer kopers op de markt kunnen winkelen.
- Hoge obligatierentes. Dit maakt meer hypotheken beschikbaar voor kredietnemers.
- Risicobeoordeling door bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers is mogelijk. Dit kan het gemakkelijker maken om geld te lenen.
- De relatie tussen de hypotheekbemiddelaar en de lener kan de lener aanmoedigen om een huis te kopen
- Gebrek aan begrip en kennis van hypotheekverstrekkers
- Speculatief gedrag van huizenkopers door hoge en onrealistische verwachtingen van prijsstijgingen
Al deze redenen, vaak gecombineerd, kunnen een vastgoedbubbel creëren.
De krachten die de vastgoedzeepbel doen barsten
Een vastgoedzeepbel barst wanneer buitensporige risico’s het huisvestingssysteem overweldigen. Dit gebeurt wanneer het aanbod van woningen blijft toenemen. Met andere woorden, het aanbod neemt toe, maar de vraag neemt af. Het resultaat is een daling van de huizenprijzen.
De aanwezigheid van risico’s vloeit voort uit verliezen van huiseigenaren, hypotheekverstrekkers, beleggers en beleggers. Deze verliezen kunnen verschillende oorzaken hebben:
- Een stijging van de rentetarieven die het voor sommige kopers onmogelijk heeft gemaakt om een huis te bezitten. De hoge rente maakt een huis voor sommige mensen onbetaalbaar.
- Een daling van de algemene economische activiteit. Hierdoor daalt het besteedbaar inkomen en blijven er minder banen over. Dan zal de vraag naar woningen afnemen.
- De kwestie is uitgeput. De snelle prijsstijging stagneert. Speculanten rekenen op een verhoging om het huis winstgevend te maken. Dus als de prijsgroei vertraagt, kunnen speculanten de kans krijgen om verliezen te nemen op hun beleggingen. Mensen kunnen hun huis niet meer betalen en worden zelfs uitgezet. Dan neemt het aanbod toe, maar neemt de vraag af.
Het dieptepunt is wanneer het niet meer eenvoudig is om een hypothecaire lening te krijgen. Daarom zijn de kwaliteitseisen strenger. De vraag neemt af, maar het aanbod neemt toe. Speculanten zullen de markt verlaten en de prijzen zullen kelderen.
Krijg een prijsopgave om een huis te kopen
Te veel huizenkopers gebruiken de laatste prijswijzigingen om te zien wat ze in de toekomst kunnen verwachten. Als deze toekomstverwachtingen niet kloppen, worden grote risico’s genomen. Er zijn veel hypotheekproducten, vooral voor hypotheeknemers. Ze zijn ontworpen om in relatief korte tijd geld te lenen. Hypotheeknemers sluiten deze leningen af omdat ze deze leningen binnen enkele jaren hopen terug te kunnen betalen.
Risico’s nemen is niet altijd slecht, soms is het nodig. Als u echter een huis wilt kopen, moet u een goede financiële berekening maken voor de toekomst. Recente gebeurtenissen voorspellen vaak weinig goeds voor de toekomst. Hypotheeknemers moeten kijken naar de lange rente. Bovendien is te verwachten dat de huizenprijzen op enig moment na de snelle prijsstijging weer naar hun langetermijngemiddelde zullen terugkeren.€