Hoe banken geld uit het niets creëren

Banken creëren gewoon geld uit het niets. En dan bedoelen we natuurlijk contant geld. Geen geld in de vorm van munten en bankbiljetten. Banken creëren dit door simpelweg een lening af te geven. Het wordt ondersteund door niets anders dan vertrouwen. Het vereist zelfs geen spaargeld van andere bankklanten. De enige verplichting van uw bank is om een ​​klein bedrag aan onderpand te verstrekken aan de centrale bank voor nieuwe leningen.

Waar komt ons geld vandaan?

Over het algemeen denken mensen niet specifiek na over waar ons geld vandaan komt. Ieder kind weet immers waar het vandaan komt: de bank. Maar hoe komt de bank eraan?

Hoe denk je dat ons geld is gevormd?

Banken verdienen geld!

Dat klopt, banken verdienen geld, ze genereren het zelf. En die banken hoeven helemaal niet zo’n moeite te doen. Dit is natuurlijk contant geld, geen papiergeld. Als u een lening krijgt, wordt het gewenste bedrag op uw bankrekening bijgeschreven. Gedaan!

Krediet zonder gebruik te maken van andermans spaargeld

Leningen vereisen zelfs geen spaargeld van andere bankklanten. Je krijgt vers, nieuw geld dat er eerder niet was. Uw bank is alleen verplicht om voor deze nieuwe lening een minimale marge aan te houden bij de centrale bank, een marge van zeg maar 2% van het geleende bedrag. Daar staat tegenover dat je als klant vaak een voorschot moet aanhouden voor het hele leenbedrag dat klaar staat voor de bank. En het is onvoorstelbaar dat je al deze zekerheden kwijtraakt als je de lening niet meer kunt terugbetalen. Wie een verborgen vorm van onteigening vermoedt, is niet zo ver weg. Dat kan niet waar zijn, hoor ik u denken? Nou, dat is waar. Geld wordt gecreëerd door simpelweg leningen te verstrekken.

Rente draagt ​​ook bij aan geldcreatie

De bank wil natuurlijk rente ontvangen over uw lening. Met andere woorden, ze willen rente op hun zelfgemaakte ongedekte geld. Maar waar kwam die interesse vandaan? Als u de eerste klant van de lening was, zou u helemaal geen rente kunnen betalen. Omdat ook deze rente ‘gemaakt’ moet worden, geldt dat ook voor het nieuwe leengeld. Niet per se jezelf, maar bijvoorbeeld je werkgever, die ook een lening heeft voor zijn bedrijf, of klanten van het bedrijf, etc.

Dus ons geldsysteem is een soort piramidespel?

Ja, dat zou de naam van ons monetaire systeem kunnen zijn.
Maar piramidespelen met geld zijn verboden, toch?
Niet als je een bank hebt. Zoals het spreekwoord zegt: amateurs beroven de bank, professionals maken de bank.

Zal het altijd zo zijn met ons geld?

Critici zeggen nee. Zelfs gezaghebbende economen sluiten een nieuwe wereldwijde financiële crisis niet uit, veroorzaakt door onbeperkte geldschepping. De term “crash” wordt in deze context vaak gebruikt. Maar het is niet waarschijnlijk dat het een spontane “instorting” is, maar eerder een lang en verraderlijk proces van jaren en jaren.

Lees verder