Het wonder van dividenden en samengestelde rente

Een beurs is voor mensen met geld. Deze misvatting houdt mensen die nauwelijks rondkomen uit de aandelenmarkt, waardoor deze uitspraak vaak waar is. Elke vaardigheid is echter ergens begonnen. Dus waarom niet de jouwe?

Niet voor jou?

Promoties zijn voor iedereen beschikbaar, hoeveel reputatie soms ook tegenspreekt. Hoewel u zeker “gratis” geld kunt verdienen met aandelen, vereist het een beetje inspanning van uw kant, en dat is vooral lezen. Leer alles over aandelen en dividenden. Als je toevallig iets koopt voor een paar euro dat je kunt missen, kun je net zo goed naar het casino gaan of een loterijkaartje kopen. Met beide kun je veel geld verdienen, maar de kans is kleiner dan op de beurs, veel minder. Met een beetje onderzoek zult u snel ontdekken dat aandelen worden gewaardeerd op basis van verschillende criteria. Een van deze criteria is het dividendrendement. Laten we, om dit te begrijpen, beginnen met het dividend zelf.

Gedeeld

Een varken voor vlees, een koe voor melk en een aandeel voor dividend”, boerenwijsheid

Dividenden zijn geld dat een onderneming aan haar aandeelhouders uitkeert als beloning voor het van hen ontvangen kapitaal (in boekhoudjargon: rendement op kapitaal). Meestal is dit een deel van de winst, maar er zijn gevallen waarin het ook na een verliesgevend jaar nog steeds gebeurt (het is natuurlijk niet de bedoeling dat het bedrijf verlies blijft lijden, want dan is het verhaal snel afgelopen). Als je kijkt naar de dividenduitkeringen van bedrijven in kranten of op de eigen websites van de bedrijven, dan zie je dat dit dividend per aandeel wordt uitgedrukt. Als een bedrijf zegt € 1,00 per aandeel te betalen en u heeft 10 aandelen, dan ontvangt u € 10,00 (exclusief roerende voorheffing).

Dividendrendement

Dividendrendement is de verhouding van dat dividend per aandeel tot de prijs van dat aandeel. Als u een aandeel heeft gekocht voor € 10,- en het bedrijf keert per aandeel 0,80 uit, dan is het brutodividendrendement 8%. Als de roerende voorheffing 25% is, houdt de bank via wie u dit aandeel hebt gekocht deze belasting in en betaalt deze af aan de staat. U ontvangt dan zelf 75% van deze € 0,80 per aandeel, dus een nettodividendrendement van 6%. Vergeleken met de rente die u op spaarrekeningen kunt verdienen, lijkt een rendement van 6% onrealistisch, maar er zijn inderdaad enkele bedrijven die dit of meer rendement bieden. Of je ze genoeg vertrouwt, is aan jou. Daarnaast zijn er nogal wat voorraden beschikbaar van bekende, betrouwbare bedrijven. Gouden tip: koop wat je weet! Koop geen aandeel van een afgelegen bedrijf in Zimbabwe dat u niet kent, zelfs niet als het dividendrendement 20% is. Anders kun je net zo goed dat lot kopen. Niets belet u natuurlijk om dit bedrijf van binnen en van buiten te leren kennen en toch een aandeel te kopen.

Check het in ieder geval

Beschouw dividendrendement niet los van andere elementen, maar houd rekening met de gezondheid van het bedrijf en de vooruitzichten van de sector waarin het actief is. De Free Record Shop was lange tijd een gezond en bloeiend bedrijf, maar de cd- en dvd-markt is grotendeels opgedroogd door de vooruitgang van technologie en internet.

Een team van de Universiteit Antwerpen destilleerde enkele “ijzeren wetten” uit een uitgebreide studie van de 170-jarige geschiedenis van de Beurs van Brussel:

Naast deze ‘wetten’ toont de studie ook aan dat prijsschommelingen op korte termijn voor velen inderdaad winstgevend kunnen zijn, maar kortetermijnmeerwaarden compenseren vaak de inflatie op de lange termijn niet.

Samengestelde rente

“Want aan hem die heeft, hem zal gegeven worden, en aan hem die niet heeft, zelfs wat hij heeft zal van hem worden afgenomen.” Marcus 4:25 Twee componenten bepalen hoe snel kapitaal groeit: de jaarlijkse rente en de mate waarin u de opbrengst kunt herinvesteren.

De relatieve opbrengst is precies hetzelfde, maar de absolute opbrengst is in het tweede geval 100 keer groter. Wat heeft het voor zin, vraag je je misschien af. Stel dat de rekeninghouders in beide gevallen geen andere inkomsten dan rente hebben en ze allebei een rekening van € 24,00 ontvangen. De eerste persoon zal 96% van zijn inkomen aan deze rekening moeten besteden en de tweede slechts 0,96%. De eerste kan slechts 4% herinvesteren, de tweede 99,04%. Dat is een enorm verschil. En hoe hoger de rente, hoe groter de wanverhouding. Deze wiskundige eigenschap verklaart waarom de rijken steeds rijker worden en waarom de meeste mensen op hetzelfde niveau blijven steken. Dertig procent van de rijksten is gebaseerd op (her)investeringen.

Wiskundig gezien zal het kapitaal in 20 jaar als volgt zijn gegroeid:

Conclusie: Hoewel de enkelvoudige rente voor beide gelijk is, zal door de effecten van de mate van herinvestering en de samengestelde rente, zowel de relatieve als de absolute groei voor Case B significant hoger zijn.

Hij die voor zijn eigen belangen leeft, blijft rijk; wie leeft van zijn rente wordt rijker

Alle begin is moeilijk

De truc is dus om uw winst volledig te herinvesteren, hoe klein ze in het begin ook zijn. Het zal niet altijd werken, maar je kunt ernaar streven. Dit kan met een simpele rekensom. Hoeveel aandelen zijn er nodig op basis van het dividendrendement om één “gratis” aandeel te krijgen? Voorbeeld: Als het dividendrendement 10% is, vereist één nieuw aandeel 10 aandelen (houd echter rekening met de aanschafkosten). Een koersdaling in die tijd is alleen goed voor zover het puur het beurssentiment is en niet structurele redenen in of rond het bedrijf. Wees als een tuinier: Je hoeft echt niet elke dag de grond om te graven, maar je moet wel je planten in de gaten houden.

Om te herbeleggen moet u eerst permanent belegd zijn. Elke reis begint met de eerste stap. En zelfs als je geen Warren Buffett of George Soros wordt, kan een paar extra dollars nooit iemand kwaad doen.€