Het voorspellen van beurscrashes met behulp van indicatoren
Een beurscrash doet zich voor wanneer aandelenmarkten, meestal aandelenmarkten, een plotselinge prijsdaling ervaren. Door een beurscrash gaat veel geld verloren aan handelaren, investeringsfondsen en particulieren. Heel vaak gebeurt een beurscrash geheel onverwacht en konden analisten dit niet goed inschatten. Het is erg moeilijk om een beurscrash te voorspellen. Sommige fundamentele en technische indicatoren kunnen helpen voorspellen welke kant de aandelenmarkt op zal gaan, maar zelfs dan is er vaak koffiedik nodig om te zien hoe het daadwerkelijk zal uitpakken.
Bij een beurscrash gaat veel geld verloren van fondsen en particulieren. / Bron: Geralt, Pixabay
Wat is een beurscrash?
Een beurscrash, ook wel beurscrash genoemd, is een plotselinge daling van de aandelenkoersen. Bij een beurscrash is het alle hens aan dek en probeert iedereen zoveel mogelijk geld te besparen. Sommige beleggers verkopen hun aandelen onmiddellijk, wat de crash nog verergert, terwijl anderen wachten en hopen op een snel herstel van de aandelenkoersen. De laatste beurscrash begon in 2008. De crash deed zich voor na het faillissement van Lehman Brothers in de VS. Dit faillissement was de oorzaak van een groot deel van de financiële malaise in de wereld, en aandelenkoersen over de hele wereld zakten binnen enkele dagen zeer scherp in het rood. Tijdens deze korte maar intense beursperiode verdampte veel kapitaal.
Grote beurscrashes uit het verleden
Er zijn in het verleden enkele grote beurscrashes geweest. De bekendste zijn die van 1929, 1987 en 2008.
- 1929: De beurscrash in New York vond plaats op 24 oktober 1929, ook wel bekend als ‘Zwarte Donderdag’. Voor het eerst trof een beurscrash de hele wereld.
- 1987: In 1986, na de stijging van de kapitaalmarktrente, was er een snelle stijging van de aandelenmarkten. James Baker (toen de Amerikaanse minister) was op 17 en 18 oktober zeer kritisch over het Duitse economische beleid. Beleggers waren niet blij met deze uitspraken en de aandelenkoersen daalden op maandag 19 oktober met 23%. Ook de Nikkei verloor op 20 oktober (de dag erna) meer dan 15%.
- 2008: Als gevolg van de door de VS veroorzaakte kredietcrisis zijn de aandelenmarkten over de hele wereld in september en oktober 2008 met tientallen procenten gedaald. De AEX (de leidende Nederlandse beursindex) verloor in de eerste week van oktober 2008 25%, wat natuurlijk een heel bijzonder cijfer is.
Voorbereiding op een beurscrash
Een beurscrash is moeilijk te voorspellen. Veel analisten geven advies, maar dit zijn natuurlijk slechts suggesties. Voorspellingen kunnen worden gemaakt op basis van technische en fundamentele factoren, maar komen niet altijd uit. In de praktijk is het mogelijk om je voor te bereiden op een beurscrash. U kunt uw portefeuille bijvoorbeeld diversifiëren tussen aandelen, spaargelden of obligaties. U kunt ook naar de beurs gaan. Wanneer de aandelenkoersen dalen, kunt u van deze kans profiteren en toch winst maken. Zorg dat u uw portefeuille verstandig beheert, eventueel met hulp van een bankier of financieel expert. Beleggen met geleend geld is natuurlijk geen goed idee.
Technische indicatoren beurscrash
Technische analyse van aandelen lijkt erg ingewikkeld, maar is gebaseerd op een aantal logische principes. Technische analyse is geen exacte wetenschap en technische indicatoren worden vaak gebruikt om op het juiste moment in- of uit te stappen. Hoe meer indicatoren wijzen op een crash, hoe groter de kans dat het daadwerkelijk gebeurt. Kortom, zoek naar voldoende technische indicatoren om u voldoende vertrouwen te geven in welke trend de aandelenmarkt zal volgen. En toch kunnen deze technische signalen ook verkeerd uitpakken.
Een beurscrash voorspellen: 4 belangrijke technische indicatoren
- Ondersteuning en weerstand op basis van trendlijnen en “horizontalen”: U kunt deze indicatoren gebruiken voor technische analyse. Steun en weerstand zijn de niveaus waar de aandelenkoers moeite mee heeft om door te breken. Ook hierbij kunnen trendlijnen en “horizontalen” helpen.
- Lezen van de “kandelaars”: “Candlesticks” zorgen voor een betere prijsontwikkeling dan lijndiagrammen. Naast prijsactie tonen deze staven ook de laagste en hoogste prijs, evenals de openings- en sluitingsprijs.
- Gewogen gemiddelden of zogenaamde “voortschrijdende gemiddelden”: het gewogen gemiddelde wordt gebruikt om de trend te bepalen. Met deze gemiddelden kunnen ook weerstands- en ondersteuningsniveaus worden bepaald.
- RSI en MACD: het zijn twee technische indicatoren die een bepaalde trend bevestigen of weerleggen. Als er verschillen zijn tussen de RSI en de MACD en prijsbewegingen, kan dit een signaal zijn dat er een trendverandering aankomt. Het wordt aanbevolen om naar deze indicatoren te kijken voordat u in aandelen belegt.
Naast deze indicatoren zijn er nog tal van andere technische indicatoren om de waarde van een aandeel of sector goed in te schatten.
Een beurscrash zorgt voor veel angst en spanning bij handelaren. / Bron: Geralt, Pixabay
Fundamentele factoren
Ook fundamentele indicatoren kunnen inzicht geven in wat er op de aandelenmarkt gaat gebeuren. Dit zijn natuurlijk indicatoren en mogen niet als absolute waarheid worden beschouwd. Het eerste voorbeeld zijn schommelingen op de aandelenmarkt. Als de volatiliteit hoog is en de markten turbulent zijn, is het heel goed mogelijk dat er op een dag een beurscrash zal volgen. Het kan beginnen met één aandelenindex en worden gevolgd door andere indices vanwege een sneeuwbaleffect. Een andere indicator is de waarde en prijs van het aandeel ten opzichte van de winst van het bedrijf (P/E). Als de koers van het aandeel te hoog is in vergelijking met de winst, is het mogelijk dat de prijs zich aanpast aan de normale marktkoersen. Aandelen zouden immers te duur worden verhandeld en er is een groot risico op een zogenaamde zeepbel.
Macro-economische gegevens kunnen ook de kern vormen van een mogelijke beurscrash. De voorraden kunnen blijven stijgen naarmate de economische indicatoren verschuiven van groei, over consumptie naar inflatie. Markten kunnen deze cijfers jarenlang negeren en dan in één klap besluiten om de reële toestand van de economie te dwingen de aandelenkoersen te beïnvloeden. Dit kan leiden tot een daling van de aandelenkoersen. Aandelen kunnen ook crashen als ze in een nieuwe marktcrash worden gezogen. De huizencrisis in de VS eind 2008 duwde alle aandelenindexen over de hele wereld naar beneden. Het hele financiële systeem is met elkaar verbonden en dit bleek duidelijk uit de ineenstorting van veel financiële producten. De aandelenmarkten kunnen echter optimistisch blijven leven. De trigger zal dan leiden tot een beurscrash. Voorbeelden van triggers zijn het uitbreken van een oorlog, onverwacht zeer slechte economische prestaties of een onverwachte zeepbel.
Een beurscrash voorspellen is erg moeilijk
Het voorspellen van een beurscrash is natuurlijk niet eenvoudig. Veel vooraanstaande economen wagen de sprong, maar doen dat vaak niet. Op basis van fundamentele en technische variabelen kan men inschatten wat de verwachtingen zijn. Het verleden heeft echter aangetoond (de financiële crisis eind 2008) dat beurscrashes vrij onverwachts plaatsvinden. Daarom is het een goed idee om voldoende te diversifiëren en alleen te beleggen met geld dat u niet nodig heeft.€