Het kost niets om een salarisverhoging te vragen
Tijdens de crisis kriebelen veel handen om salarisverhoging te vragen. Veel medewerkers werken immers langer en harder dan ooit en verdienen financiële beloningen. Maar als je geen salarisverhoging vraagt, krijg je die ook niet. Het is zo simpel. Dus iemand die af en toe bij de baas aanklopt, doet natuurlijk niets verkeerd als hij het goed doet. Als je om loonsverhoging vraagt om te slagen, is een goede voorbereiding het halve werk
Bespaar meer door uw loon te verhogen
De kabinetten I en II van Rutte hebben een aantal ongekende sociale, financiële en fiscale hervormingen doorgevoerd. Bijvoorbeeld:
- hervorming woningmarkt en hypotheekrenteaftrek;
- de overdracht van zorgtaken van het rijk naar de gemeente in verband met het nieuwe PMO;
- ingrijpende wijzigingen in ons pensioenstelsel;
- verhoging van de AOW-leeftijd.
Hoe graag Den Haag ons ook van tijd tot tijd anders wil doen geloven, al deze maatregelen zullen ons zeker niet meer geld opleveren. De enige zekere manier om meer evenwicht te bereiken, is door de lonen te verhogen. Maar velen vragen zich af of de crisis, met lege orderboeken en kostendruk, er wel het juiste moment voor is. Hier is geen duidelijk antwoord op.
Profiteer financieel van betrokkenheid en commitment
Feit is dat veel bedrijven nu al een opleving doormaken. En in ieder geval deden niet alle bedrijven het slecht. Sommige industrieën kenden zelfs een regelrechte hausse. Hoe dan ook, salaris weerspiegelt in de eerste plaats persoonlijke prestaties, niet de situatie van het bedrijf. Als leiders bijvoorbeeld hebben bewezen uitstekende crisismanagers te zijn, is het zeker niet verkeerd dat ze financieel willen profiteren van hun betrokkenheid en inzet.
Goede voorbereiding op succes
Als een goede voorbereiding de sleutel is tot succes in “normale” salarisonderhandelingen, dan is dat zeker in tijden van economische neergang. Verzamel voldoende argumenten voor een salarisverhoging en let ook op de volgende vragen:
- hoe heeft het bedrijf van mij geprofiteerd?
- op welke manier werk ik nu beter dan voorheen?
- wat zijn de huidige salarissen in onze branche?
- wat verdienen collega’s?
- welke discretie heeft mijn manager?
- wat zijn de vooruitzichten van het bedrijf?
Ook het juiste moment moet zorgvuldig worden gekozen. Als je hem in de gang tussen neus en lippen schiet, zal de baas waarschijnlijk weinig geld hebben om te delen. En niet direct nadat hij ellendige kwartaalresultaten heeft behaald.
wees echt
Maar naast moed en doorzettingsvermogen is ook realiteitszin nodig. Ga dus met voldoende speelruimte de onderhandelingen in, wees flexibel en oefen geen druk uit. Het zal niet werken. Meer dan een paar procent zal waarschijnlijk niet worden meegenomen in de huidige situatie, op enkele uitzonderingen na. Maar ook een beetje meer geld is meer geld. Als alternatief voor de bruto salarisverhoging zouden we ook kunnen praten over het verbeteren van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak of een aanvullende opleiding.
Wat als het niet werkt?
Het maakt niet uit, vragen kost je uiteindelijk niets, behalve dat je jezelf moest overhalen om die stap te zetten. Zelfs schijnbaar mislukte salarisonderhandelingen hebben hun voordelen: je kunt met je baas praten over je sterke punten en resultaten bij het bedrijf. Je kunt er ook je marktwaarde uit halen en bepalen of deze werkgever nog wel bij je past. En het is heel belangrijk dat je in het volgende salarisgesprek kunt aangeven dat de “nulronde” al achter je ligt.€