Het kasboek geeft duidelijk de financiële situatie weer

De economische crisis van 2008, 2009 en 2010 heeft veel mensen geraakt. Door de economische crisis verloren mensen hun baan en kwamen in een uitkering terecht. Of misschien hebben ze door de economische crisis minder gebruik gemaakt van regelingen die er voorheen wel waren. Het is dan belangrijk om inzicht te geven in de gevolgen van de crisis. Alles wat binnenkomt en eruit gaat, is de eerste stap. Hoe overleef je een economische crisis of een andere situatie waarin je financiën een grote zorg zijn?

In financiële problemen komen door de crisis: hoe voorkom je het?

Voorspellers worden aangevallen door mensen die willen weten of ze in financiële problemen komen. De Belgische paranormale kermis wordt momenteel overgenomen door bezoekers, maar er worden ook allerlei individuele afspraken gemaakt, aldus belangenorganisatie Paranormica in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Verrassend is echter dat een consult bij zo’n waarzegster al snel 70 euro kost.

Voorraad

Daarom is het oplossen van financiële problemen niet eenvoudig. Sterker nog, iemand die € 70 uitgeeft aan iemand die alleen kan voorspellen, zal ergens anders € 70 minder moeten uitgeven. Hoe eenvoudig het ook lijkt, veel problemen kunnen worden opgelost door uw financiële mogelijkheden te inventariseren. Wie weet wat hij te besteden heeft, weet ook wanneer hij zijn hand weer moet omdraaien. Dit laatste ontbreekt echter vaak voor de meeste mensen. Salarissen of uitkeringen komen binnen en het geld wordt lukraak uitgegeven totdat de bank- of girorekening rood kleurt en de problemen beginnen. Simpelweg een lijst maken van wat er binnenkomt en uitgaat geeft niet alleen duidelijkheid, maar in ieder geval ook verlichting. Zo wordt heel snel duidelijk wat financieel mogelijk is en wat niet.

Gestelde doelen

Iedereen die zijn financiële situatie in kaart heeft gebracht, kan bepalen waaraan hij zijn resterende geld wil besteden. Het is heel persoonlijk. Mooie kleding is voor de een heel belangrijk, terwijl de ander graag uit eten gaat of een film kijkt. Stel dat doel in, zodat u ook weet waarvoor u spaart.

Weg met uw creditcard

Duidelijkheid over de stand van zaken is daarom belangrijk. Er is absoluut geen creditcard, want dingen die met deze plastic portemonnee worden gekocht, worden pas veel later in rekening gebracht. Het kan zijn dat de aankoop al vergeten is, maar de rekening nog niet betaald is. Hoewel een creditcard voor sommige dingen erg handig is, heb je er geen baat bij bij financieel inzicht. Het is ook gemakkelijk uit te geven met zo’n kaart en het is een groot risico voor de meeste mensen. Dus weg met die creditcard.

onderhouden

Spaar voor de dingen die ertoe doen. Elke maand €50 opzij zetten en op een rekening zetten met hoge rente zorgt ervoor dat je aan het eind van het jaar een mooi bedrag hebt. Dit geld kan voor praktische dingen gebruikt worden, maar ook voor leuke dingen zoals vakanties. Neem dit spaarbedrag op in uw financiële administratie zodat het geld niet naar een ander doel gaat. En al wordt er maar 10 euro per maand gespaard, dat geld is apart.

onderhouden

Bovendien kunnen de besparingen erg klein zijn, bijvoorbeeld:

Tips:

  1. Schrijf op papier wat je vaste lasten zijn en wat er binnenkomt. Houd ook een kasboek bij om te zien wat u uitgeeft en waaraan. Aan het einde van de week zul je zien dat er ook veel onnodige dingen in staan, die je volgende week kunt verwijderen.
  2. Bepaal waar je je geld aan wilt uitgeven en elimineer andere bijzaken. Houd dit doel voor ogen.
  3. Laat de creditcard bij de deur achter. Het overzicht verdwijnt volledig en er worden te gemakkelijk aankopen gedaan.
  4. onderhouden. Zoek een veilige bank met veel rente om dat geld te beleggen. U kunt zelfs een tijdje zonder geld komen te zitten. Zet het dan op een depositorekening en krijg nog meer rente. Het is mogelijk vanaf de looptijd van 3 maanden.
  5. Bewaar waar u denkt dat u kunt en wilt.
  6. Geniet van wat je met je geld kunt doen. Een eigen huis, elke avond eten op tafel, een fornuis dat brandt, een douche die warm water levert, een toilet dat werkt, een pot thee bij de tv.