Het huis is als een spaarvarken

Je koopt een huis vooral om erin te wonen. U kunt uw pensioen ook aanvullen met overwaarde in een eigen woning.

Hypotheek

Bij het kopen van een woning hebben de meeste mensen een hypotheek nodig om de woning en aanverwante kosten te kunnen betalen. Als u de woning als hoofdverblijf wilt gaan bewonen, kunt u hypotheekrenteaftrek genieten. Deze aftrek is maximaal 30 jaar geldig. De meeste hypotheken betalen tegenwoordig de hypotheek slechts gedeeltelijk af op de eindvervaldag of vroegtijdig overlijden.

Woningwaarde

Huizenprijzen stijgen in de loop der jaren. Als u in 1988 een huis kocht voor 100.000 fld met een hypotheek van 110.000 fld, dan mag de waarde van de woning nu 350.000 euro zijn. Deze overwaarde krijgt u als u de woning verkoopt. Het probleem is echter dat u een vervangende woning moet kopen of huren nadat u deze heeft verkocht. Als u een andere woning zou kopen, zou u de gerealiseerde overwaarde opnieuw moeten investeren in de nieuwe woning. Als u van plan bent een huis te huren, moet u rekening houden met hoge maandhuren. Ze zullen waarschijnlijk ook elk jaar met een bepaald percentage toenemen.

Aanvulling op pensioen

U kunt de overwaarde van uw woning gebruiken wanneer u uw woning verkoopt of oversluit. U kunt een zogenaamde krediethypotheek of een omgekeerde hypotheek nemen. De bank geeft u een bepaald bedrag als hypotheek. Het geleende bedrag wordt op uw bankrekening gestort en kunt u gratis besteden. De rente die u betaalt over deze hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar.

Ten goede komen

U heeft extra geld dat u kunt gebruiken om uw pensioen aan te vullen. Zo benut u het vermogen dat u in de loop der jaren heeft opgebouwd.

minpuntjes

Behalve dat de betaalde premie niet fiscaal aftrekbaar is, zijn er nog andere nadelen. Ook de huizenprijzen kunnen sterk gaan dalen. Het kan zijn dat u uw woning moet verkopen omdat u anders wilt of wilt gaan wonen. Er kan een restschuld ontstaan ​​na een verkoop in slechte tijden. Het geld dat u eerder ontving, is mogelijk al uitgegeven. Het derde nadeel is dat de erfgenamen na overlijden minder erfenis hebben.€