Het goede leven is niet goedkoop

Het lijkt een loze kreet, maar als je goed kijkt, is goed leven niet goedkoop. Bij ‘leuk’ wonen hebben we het niet over superluxe vakanties, dure gadgets of het willen wonen in grote villa’s. Maar goed leven is in staat zijn om je gezin goed te voeden, af en toe iets extra’s op tafel te zetten en je gezin goed aan te kleden. Alledaagse dingen eigenlijk.

euro

Was het een gevoel, of is het leven echt duurder geworden met de euro? De meningen verschillen, maar de “gevoelstemperatuur” hierin zegt dat de gulden niet direct omgerekend wordt naar de euro, maar er wel dichtbij komt. Wat het minimum betreft, ook het afronden van enkele eurocenten per stuk is lastig, zeker bij veel producten. Tel het dan elke maand opnieuw en opnieuw.

Wat kunnen we zelf doen zonder verandering?

Aan Den Haag melden dat het zo duur is en dat er iets moet gebeuren is als huilen in de wildernis. Wat dichtbij is en tastbaar is geworden, zijn enkele dingen waar je op kunt letten zodat de kosten de limieten niet overschrijden.

Begroting

Werken met een budget is het beste voor iedereen, zelfs als je meer geld hebt. Zo blijven je kosten laag en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Vaste kosten moeten al van het budget worden afgetrokken. Probeer ook een klein bedrag mee te nemen om te besparen op vaste kosten. Ook al is het een minimaal bedrag, het bedrag kan automatisch worden overgemaakt naar de internetspaarrekening bij de bank waar je maandelijks je privérekening hebt staan. Zo heb je een kleine buffer voor het geval er grote kosten zijn.

Kinderwerken kunnen ook worden omgezet in een potje. Een deel voor de kinderen zelf en een deel komt op een aparte rekening, bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven speciaal voor kinderen.

Behalve dat de markt er voor velen en overal is om iets te kopen, kan het ook perfect zijn voor een kleine portemonnee. Zoek goed en je vindt alles. In middelgrote en grote gemeenten heb je ook bedrijven die handelen in tweedehands goederen. Ze zien er meestal geweldig uit voor een geweldige prijs.

In het ideale geval zien we de dingen anders, maar de kleine portemonnee heeft nog steeds opties. Al moet je in een welvarend land als Nederland goed zoeken.€