Het effect van stijgende rentetarieven op uw aandelen
Als de rente in 2021 stijgt, kun je het beste obligaties vermijden, maar heeft een stijgende rente invloed op je aandelen en aandelenkoersen? In 2018 was duidelijk wat de angst voor een hogere rente doet, de aandelenkoersen dalen en een beurscrash dreigt. Als de renteangst even weg is en de beurzen weer hoger kunnen gaan. In april 2018 steeg de lange rente in de VS zelfs boven de 3%. Hoe zit dat en wat betekent deze impact voor uw beleggingen in 2021? U kunt geld verdienen met de stijging en daling van de aandelenkoersen. Let goed op in 2021. Wat zegt Bitcoin over aandelenmarkten?
Hogere rentetarieven en aandelenkoersen
- Rente stijgt in 2021, gevolgen
- Bedrijven moeten hogere rente betalen op schulden
- Stijgende rente betekent hogere spaarrente
- De reële rente is van belang
- Investeren in goud of bitcoins
- Beleggen in obligaties als de rente stijgt
- Investeringen in vastgoed in 2021
- Dividendaandelen
- Eindelijk geld verdienen op de aandelenmarkt met de stijging en daling van de aandelenkoersen in 2021
Rente stijgt in 2021, gevolgen
Zodra er tekenen zijn dat de rente stijgt, kan de beurs in paniek raken. Veel beleggers staan met geleend geld op de beurs en zodra de rente stijgt, moeten ze meer betalen voor de lening. Daarom willen deze investeerders snel van hun investeringen af. Of ze doen het omdat ze het sentiment zien, of ze worden daartoe gedwongen door de banken via zogenaamde toeslagen. Iedereen die met geleend geld belegt, moet een marge aanhouden als inleg, en die marge kan heel groot worden als de rente stijgt. Onrust is slecht voor de aandelenmarkt en nog meer voor paniek.
Bedrijven moeten hogere rente betalen op schulden
Hogere rentetarieven hebben direct invloed op de winstgevendheid van bedrijven. Naarmate de rente stijgt, worden aandelen van bedrijven met een hoge schuldenlast snel verkocht om te ruilen voor aandelen van goed gefinancierde bedrijven. Wanneer de aandelenmarkt rustig is en de prijzen elke dag stijgen, wordt het risico van beleggen onderschat. Zodra er sprake is van een koersdaling of zelfs een beurscrash, begint het risico weer te tellen en worden andere keuzes gemaakt. Deze herschikking van de aandelen kan sommige aandelen veel schade toebrengen, maar de aandelenmarkt als geheel zou binnen een paar dagen weer kunnen stijgen. Dat werd ook in 2018 duidelijk: eerst een algemene paniek, gevolgd door een stijging van de aandelenkoersen. Het is afwachten hoever deze rally zich zal voortzetten, maar de kans is groot dat de aandelenmarkt een lagere top neerzet als de angst voor stijgende rentes aanhoudt.
Stijgende rente betekent hogere spaarrente
Een stijgende rente op de kapitaalmarkt kan op termijn leiden tot hogere spaarrentes. Als dit eenmaal is gebeurd, kan de belegger ervoor kiezen om niet al zijn geld in aandelen te zetten, maar zal hij ook een deel van het geld op een spaarrekening houden. Spaarrekening is risicovrij, aandelenmarkt is vol risico’s. Sparen met een langere looptijd kan bijzonder voordelig zijn.
De reële rente is van belang
En dan is de ene renteverhoging niet de andere. Hogere rentetarieven zijn onderdeel van een groeiende economie. Het is opmerkelijk dat de ECB de nominale rente zo lang laag heeft kunnen houden. Als gevolg van dit beleid is er veel geld naar de aandelenmarkt gestroomd. Sommigen zien allerlei zeepbellen ontstaan. Een hogere rente is dus een schok, maar de belegger moet kijken naar de ontwikkeling van de reële rente, dat wil zeggen de voor inflatie gecorrigeerde rente. Als het bedrijven heel goed gaat en de reële rente relatief laag blijft, dan is er weinig aan de hand. De beurskrach van eind 2018 en voorjaar 2020 zou dan ook eerder een schokreactie kunnen zijn totdat er beter inzicht is in de ontwikkelingen op het gebied van inflatie, werkgelegenheid, rente, voorraden en economische groei. Deze economische variabelen krijgen in 2021 steeds meer aandacht. Als er een dip is, doen de computers hun ding en worden de aandelen verkocht. Als de vooruitzichten goed zijn, keert het tij snel en worden de bodems uitgekocht. Blijven zitten en niet of niet op tijd verkopen en onderaan terugkopen zijn de beste beleggingsstrategieën. Als het economisch tij keert, zien we nog lang geen bodem op de aandelenmarkten.
Investeren in goud of bitcoins
Bron: Sinisamaric1, Pixabay Begin februari 2018 daalden de indices van ’s werelds grootste beurzen, bitcoin was al begonnen te dalen. Sommige analisten zien hier een verband en noemen bitcoin op zulke momenten de kanarie in de kolenmijn. Als bitcoins sterk dalen, kan dat de aandelenmarkten schaden. Veel bitcoins worden immers gekocht met geleend geld. Hier moet in 2021 een vervolg aan worden gegeven (lessons learned). Aan de andere kant heeft de goudprijs niet bepaald rekening gehouden met al het geweld op de beurzen, hij is noch gestegen noch sterk gedaald. Daarom blijft goud ook in turbulente tijden een interessante beleggingsoptie.
Beleggen in obligaties als de rente stijgt
Als de rente stijgt, daalt de waarde van de obligatie, maar dan wordt het belangrijk om de looptijd van de obligatie te kennen. Is de looptijd nog kort of kunt u de waardedaling afschrijven, dan houdt u de obligaties bij een waarde lager dan 100 aan totdat ze pari worden uitbetaald. Of u kiest voor obligaties die gekoppeld zijn aan inflatie (inflation-linked bonds).
Investeringen in vastgoed in 2021
Wie in 2021 nieuw vastgoed koopt om in te investeren, is misschien iets te laat. De vastgoedprijzen stijgen in 2021 en zijn in sommige gevallen al hoog. Duurdere gebouwen betekenen meer investeringen en vaak minder rendement. Als de rente stijgt, wordt uw investering duurder om te financieren en als de hypotheekrente stijgt, kan de vastgoed- en woningmarkt eronder lijden. Het alternatief is niet zelf onroerend goed te kopen, maar te kiezen voor een vastgoedfonds. Deze aandelen worden ook via Euronext of anderszins verhandeld. Denk aan:
- Wereldhave;
- Unibail Rodamco;
- VastNed Retail;
- Eurocommercial Vastgoed;
- De nieuwe steen.
Dividendaandelen
Het is even zoeken, maar er zijn verschillende aandelen die relatief veel dividend uitkeren. Dit zijn vaak conservatievere bedrijven (Shell), maar ook bedrijven die veel cash hebben. Als de rente stijgt, hebben deze bedrijven daar minder last van. Het kan interessant zijn om extra aandelen van deze bedrijven te kopen.
Eindelijk geld verdienen op de aandelenmarkt met de stijging en daling van de aandelenkoersen in 2021
Het is bijna altijd mogelijk om geld te verdienen op de aandelenmarkt. Een actieve belegger zal proberen te profiteren wanneer de prijs zowel daalt als stijgt. Dat kan met beleggingsproducten als turbo’s, sprinters, etappes en natuurlijk opties en CFD’s. Degenen die zitten met dalende aandelenkoersen, simpelweg omdat de beleggingshorizon langer is en omdat aandelenkoersen zich in de loop der jaren herstellen en stijgen, houden eenvoudigweg hun aandelen vast omdat ze weten dat er betere tijden zullen komen. Natuurlijk is er niets mis met af en toe winst nemen.
Lees verder
€