Het begin van de kredietcrisis: subprime-problemen in de VS
In de Verenigde Staten zijn huiseigenaren met subprime- of subprime-hypotheken in de problemen gekomen nadat ze hun hypotheekbetalingen niet hadden betaald. Deze hypotheek wordt verstrekt aan personen met een hoger risicoprofiel, zoals ondernemers of mensen met schulden. De problemen die zijn ontstaan in de VS zorgen voor de invloed van verschillende hypotheekverstrekkers en banken. Sommige zijn zelfs failliet gegaan, waardoor ook mensen met ‘normale’ hypotheken worden getroffen door de kredietcrisis in de VS. Dit zou kunnen leiden tot een nog grotere crisis.
De bankencrash zorgde ervoor dat de prijzen over de hele wereld daalden, waardoor verschillende centrale banken, waaronder de ECB (Europese Centrale Bank) en de Fed (Federal Reserve) extra geld in de markt injecteerden om de markt weer tot rust te brengen.
Deze drastische maatregel van honderden miljarden werd eerder doorgevoerd na 11 september 2001, toen terroristische aanslagen plaatsvonden in de Verenigde Staten. Andere hypotheekvormen lijken nu door de kredietcrisis in de problemen te komen.
Niet-conforme hypotheek
EEN
subprime
of
niet-conforme hypotheek
is een hypotheek die wordt gegeven aan mensen met schulden. En in Nederland ook voor zelfstandigen, freelancers en personen met een tijdelijke verblijfsstatus. Allemaal groepen mensen die doorgaans moeilijk een hypotheek kunnen krijgen omdat ze een verhoogd risico lopen. Zie ook Hypotheekrisico neemt toe
kredietcrisis
Deze subprime-hypotheek, of subprime-hypotheek, was het begin van de kredietcrisis in Amerika. De natie zou kunnen
hypotheek
Ik betaal niet meer, vroeger was dat geen groot probleem. Uiteindelijk bleef de waarde van de huizen stijgen, en zo kreeg de hypotheekverstrekker het grootste deel van de lening weer in handen in de executie. De huizenprijzen in Amerika zijn de afgelopen jaren echter niet meer gestegen, wat grote verliezen met zich meebrengt als de woning gedwongen moet worden verkocht.
Hypotheekrente
Door de crisis is de rente op hypotheken in Amerika enorm gestegen, waardoor velen zelfs geen lening meer kunnen krijgen. Als gevolg hiervan zullen de huizenaankopen afnemen. Als gevolg hiervan zullen de huizenprijzen blijven dalen. Kortom, de hele Amerikaanse huizenmarkt lijkt in een neerwaartse spiraal te belanden.
Vaste rente periode
Daarnaast is er nog een ander gevaar. Voorheen legden Amerikaanse huiseigenaren hun hypotheekrente voor dertig jaar vast. Hierdoor blijven hun maandlasten gelijk en hoeven ze zich geen zorgen te maken. Zolang ze hun baan behouden, kunnen ze het maandbedrag betalen.
Nu lijkt het erop dat mensen in Amerika de afgelopen jaren hebben gekozen voor een lagere rente die voor korte tijd vaststaat. Kortom, als deze rentevaste periode afloopt, lopen de maandlasten voor deze mensen flink op. Niet iedereen zal het kunnen dragen. Het resultaat is nog meer gedwongen verkopen tegen lage opbrengsten. Dit zal op zijn beurt leiden tot een verdere ineenstorting van de markt.€