Herfinancieren is slim

Als u al een tijdje een doorlopend krediet heeft afgesloten, kan dit gepaard gaan met een hogere rente dan bij een andere bank mogelijk is. Als je hebt besloten om een ​​lening met een te hoge rente te gaan lenen en daar vanaf wilt, dan kan een lening oversluiten een slimme keuze zijn. Bij een doorlopend krediet is dit zeker het geval, aangezien er in de meeste gevallen geen boeterente in rekening wordt gebracht, waardoor u nog meer kunt verdienen door over te stappen naar een andere dienstverlener.

Uw lening is te duur

U betaalt hoge rente over uw lening

Het is heel herkenbaar, je hebt een paar jaar geleden een lening afgesloten. Uiteraard tegen de omstandigheden en belangen van dat jaar in. Als de huidige rentevoet laag is, is de kans groot dat uw lening echt te duur wordt. Velen van ons letten op de hypotheek. Als de hypotheekrente hoog is, herfinancieren we de hypotheek als dat gunstig is. We nemen de boeterente als vanzelfsprekend aan, want die betaalt zich de komende jaren sowieso terug. Bijkomend voordeel is de mogelijkheid tot aftrek van boeterente. Maar bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is dit vaak anders. Fout, want bij die leningen kan de rentewinst bij overfinanciering veel hoger uitvallen. Waar moet je op letten?

Het doorlopend krediet overboeken

Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker de hoogte van de lening af. Zolang u dit maximale bedrag nog niet heeft opgenomen, kunt u extra geld opnemen. Ook betaal je elke maand een bepaald bedrag en kun je je vrije ruimte opnemen. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente (in tegenstelling tot een onderhandse lening). Dit zou betekenen dat u automatisch profiteert van een lagere rente, maar profiteert u van de volledige rentedaling of laat u het geld liggen?

Doorlopend krediet is niet overal even duur

In de praktijk blijken de rentetarieven voor doorlopende kredieten sterk te variëren. De ene dienstverlener geeft de daling van de marktrente volledig door aan de consument, de andere slechts een klein deel of helemaal niet. Het verschil tussen kredietverstrekkers kan oplopen tot een paar procent. En dat is jammer, wilt u ook niet profiteren van de lage rente?

Het doorlopend krediet zonder boeterente overmaken

Het kan dus verstandig zijn om te kijken naar de rente die u betaalt over uw doorlopend krediet. Als het in jaren niet is veranderd, kijk dan naar andere providers. Doorlopend krediet wordt vaak onzorgvuldig betaald, u stort 2% van de lening via automatische incasso. Dit bedrag is deels rente en deels aflossing. Een lagere rente zou dus moeten betekenen dat u meer terugbetaalt. Gaan uw aflossingen nu ook omhoog omdat de rente daalt of niet? Komt u tot de conclusie dat de rente op uw persoonlijke lening te hoog is, dan kunt u uw lening oversluiten naar een andere geldverstrekker. Bij herfinanciering wordt de lopende lening afgelost en wordt de lening door iemand anders overgenomen. Het mooie van een doorlopend krediet is dat boeterente niet belastend hoeft te zijn omdat er in vrijwel alle gevallen geen boeterente is. Kijk eens naar uw leningsvoorwaarden, want u bent misschien de uitzondering op de regel.

Lening voor particulieren met boeterente

Bij een persoonlijke lening krijg je meestal boeterente, maar dat betekent niet dat je niet kunt overstappen. Overstappen kan ook slim zijn als u boeterente betaalt. Als u een nieuwe lening aangaat met een veel lagere rente, betaalt u de boeterente op de lange termijn terug.

Restitutie als alternatief voor overboeking

U kunt er ook voor kiezen om één keer meer terug te betalen dan u verplicht bent. Een extra aflossing betekent dat de lening kleiner wordt en dus een hogere rente. Hierdoor kan extra aflossen goedkoper zijn dan het afsluiten van een lening. Het belangrijkste is dat u uw leningen beoordeelt op voorwaarden en rente. Als de huidige leenrente te hoog is of de leenvoorwaarden volgens het huidige inzicht te ongunstig zijn, kan oversluiten zeker een slimme keuze zijn.

Lees verder