Help ik kan mijn hypotheek niet meer betalen

De huizenprijzen zijn tussen 2008 en 2012 sterk gedaald. Bovendien zit de economie in een dip. Deze combinatie van factoren leidt tot een steeds groter aantal hypotheekachterstanden.

In een gezonde woningmarkt komen hypotheekachterstanden minder vaak voor. Zodra de woning financieel niet meer levensvatbaar is, kan deze worden verkocht. Woningen met een hogere hypotheek dan de waarde van de woning zijn onverkoopbaar. Het huis kan niet worden verkocht en de maandlasten zijn niet meer betaalbaar. Als de huizenprijzen blijven dalen, zullen de problemen verergeren.

De hypotheekschuld is groter dan de waarde van de woning

Dalende huizenprijzen en in gebreke blijvende hypotheken vormen een gevaarlijke combinatie. De hypotheekschuld blijft op een hoogtepunt en de waarde van het onderpand daalt. Vanaf 2013 is het verplicht om de hypotheek op tijd af te lossen. Dit leidt tot hogere maandlasten, maar aflossen heeft zijn voordelen. Huiseigenaren zijn beter bestand tegen afschrijvingen. Eind 2012 lagen de huizenprijzen weer op het niveau van 2004. Dit betekent dat iedereen die na 2004 een woning heeft gekocht, eind 2012 ondergewaardeerd is, niet overgewaardeerd.

Moeite met het betalen van hypotheekkosten

Volgens het BKR hadden eind 2012 zo’n 76.000 huiseigenaren moeite met het betalen van hun hypotheek. In vier jaar tijd is het meer dan verdubbeld. De verwachting is dat de huizenprijzen in 2013 en 2014 verder zullen dalen. Het aantal achterstallige betalingen zal daardoor blijven toenemen. Dit zal zeker het geval zijn als de economie in deze periode niet herstelt. Door de stijgende werkloosheid zullen steeds meer huiseigenaren hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen.

Neem bij betalingsproblemen contact op met de bank

Huiseigenaren bellen vaak te laat. Als je een aantal maanden hebt betaald, hoef je de bank niet meer om hulp te vragen. Zodra u dreigt achter te lopen met uw maandlasten, dient u direct contact op te nemen met uw bank om tot een oplossing te komen. Ook de bank heeft er baat bij dat u uw maandelijkse verplichtingen nakomt.

Tijdelijk lagere maandlasten

U kunt met de bank onderhandelen over een tijdelijke verlaging van het maandbedrag. Het tekort zal worden toegevoegd aan toekomstige termijnen. Betere financiële tijden zijn dus nodig om een ​​betalingsovereenkomst te kunnen aangaan. U betaalt bijvoorbeeld een half jaar minder hypotheekrente en het jaar daarop vult u het tekort weer aan. Het is belangrijk om de bank te informeren zodra de overeenkomst niet meer kan worden nagekomen.

Betalingsachterstand enkele maanden

In sommige gevallen is de enige oplossing om het huis te verkopen via een executieveiling. Dit geeft beduidend minder winst in vergelijking met de verkoop van gewone huizen. Het resultaat is dat er in de praktijk vaak een grote restschuld overblijft nadat de woning is verkocht. Als de hypotheek wordt afgesloten onder de voorwaarden van de NHG, worden de resterende schulden onder voorwaarden overgenomen in de garantieregeling.€