Helaas komen teakfunderingen hun beloften niet na

Investeren in een teakhouten voorraad heeft een grote aantrekkingskracht. Er wordt gezegd dat je kunt investeren in duurzaam bosbeheer, kunt bijdragen aan een beter klimaat en toch hoge winsten kunt behalen. Velen vielen hiervoor en vaak prachtige videobeelden. Maar niet alle teakfunderingen lijken hun beloften waar te maken. Gelukkig is de AFM nu veel strenger op het gebied van vergunningen. Maar veel teakfondsen zijn al failliet gegaan.

De AFM stelt eisen aan teakfunderingen

Sinds 1 januari 2006 zijn teakfondsen verplicht een AFM-vergunning aan te vragen. Volgens VARA Kassa van r is de situatie als volgt:

Welke teakfunderingen hebben een vergunning?

De acht gelicentieerde teakfunderingen zijn:

Zeer matig resultaat tot nu toe. Daarnaast kunnen stichtingen zonder vergunning die niet zijn afgewezen, doorgaan met het inzamelen van fondsen.

Toestemming is niet genoeg

Bovendien stelt de AFM-vergunning niet veel voor omdat er geen financieel toezicht is. De AFM let op de volgende punten:

Volgens Laura Spierdijk van de Rijksuniversiteit Groningen zou de Nederlandsche Bank verantwoordelijk moeten zijn voor het financiële toezicht, maar is er een politiek besluit genomen om dat niet te doen. Daarom is er geen financiële waakhond die de teakfondsen controleert.

Rendement op investering

Spierdijk zegt daarover: “Teakfondsen beloven bergen goud, maar in de praktijk blijkt de investering erg riskant en wordt het aanbevolen rendement nooit gehaald. Spierdijk en Scholtens laten zien dat een ‘mandje’ van zo’n 20 fondsen een gemiddeld verlies heeft van minimaal 50 procent over een periode van vier jaar. Desondanks worden teakinvesteringen nog steeds veel aangeboden en loopt enerzijds de kwetsbare consument het risico slachtoffer te worden, anderzijds lopen bonafide groene investeringsfondsen het risico op imagoschade.

investeringen

Dit beeld keerde terug naar de Copper Caspian ca. Bovendien bleek dat slechts een klein deel van het geïnvesteerde geld wordt belegd. Het meeste gaat op aan kosten en marketing. Spierdijk noemde investeringspercentages tussen 32% en 70%. TerraVitalis zou niet echt meer dan 33% investeren. Bovendien zijn er geen garanties. De enige garantie die u krijgt is dat als de plantage wordt verwoest door een orkaan of brand, deze opnieuw wordt aangeplant.

Slot

In het programma stonden alle seinen op rood. De vermeende licentie zegt niet veel, en er lijkt ook niet veel van terug te komen. Veel mensen zijn tot nu toe hun geld kwijt.€