Heeft u na een scheiding recht op een deel van het pensioen van uw ex?

Bij scheiding hebben beide ex-partners recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Dit is vastgelegd in de wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding. Als er in de huwelijkse voorwaarden of later in het echtscheidingsconvenant andere afspraken staan, gaan die afspraken voor. Dit betekent echter niet dat alles gemakkelijk is. Heeft u een vraag over pensioen en echtscheiding, lees dan goed door en ontdek wat uw rechten zijn.

Echtscheiding en pensioen

Moet mijn ex mij de helft van mijn pensioen betalen?

De instantie die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van het pensioen, draagt ​​de helft van het pensioen over aan u en uw ex als zij tijdig (binnen twee jaar) op de hoogte zijn van de uitbetaling van het pensioen.
scheiding
. Dit kan door het formulier in deze periode in te vullen
“Bevel tot echtscheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen”
invullen en inleveren. U kunt deze onder meer downloaden van de website van de Belastingdienst.

U hoeft dus niet bij uw ex aan te kloppen om uw deel van het pensioen op te eisen. De rechter hoeft ook niet te beslissen. Als u te laat bent met het melden van een scheiding, is dit helaas een van de gevolgen. Als uw ex weigert mee te werken en uw deel van het pensioen niet wil overdragen, bestaat de mogelijkheid om naar de rechter te stappen en zo zijn deel van het pensioen op te eisen.

Om recht te hebben op de helft van het pensioen moet een lagere drempel worden bereikt. Het wordt elk jaar bepaald. Dit betekent dat als het uit te betalen deel lager is dan dit bedrag, de pensioenuitbetalingsinstantie dit niet apart aan u hoeft af te dragen. Omdat de uitvoeringskosten van de pensioenuitbetalingsinstantie hoger zijn als het geld op twee rekeningen moet worden gestort, kan de instantie de kosten doorberekenen aan u en uw ex. Dit komt neer op een paar dollar per jaar.

Om onder de bovengenoemde wet inzake verevening van pensioenrechten bij echtscheiding te vallen, moet de scheiding van tafel en bed of scheiding van tafel en bed definitief zijn na 30 april 1995.

De Wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding is van toepassing op de volgende soorten pensioenen:

Verwijst naar de wet op de verevening van pensioenrechten bij echtscheiding
nee
in de volgende gevallen:

We hebben allebei pensioen gespaard, hoe wordt dat verdeeld?

In principe draagt ​​uw pensioenuitvoerder de helft over aan uw ex en de helft van uw ex aan u. Als de bedragen ongeveer gelijk zijn, kunt u ze apart houden om administratieve rompslomp te voorkomen. Het kan ook zo zijn dat het pensioen van de persoon met het lagere uitkeringsbedrag niet wordt gedeeld en slechts een deel van het hogere uitkeringsbedrag wordt overgedragen, zodat u allebei de helft ontvangt.

Soms is het delen van pensioen iets dat wordt ‘afgeruild’ in onderhandelingen over een echtscheidingsconvenant. Zo kan worden afgesproken dat als de ene partner in de echtelijke woning blijft wonen, de ander een groter deel van het pensioen mag houden. Dergelijke afspraken kunnen worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant.

Wat gebeurt er nadat ik of mijn ex overlijdt?

Als de persoon met het opgebouwde pensioen overlijdt, eindigt de uitkering aan eerstgenoemde. Als de ex overlijdt voordat hij recht had op het pensioen, gaat de uitkering helemaal niet in. Als u zich in deze situatie bevindt, heeft u mogelijk recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Dit geldt alleen als u partnerpensioen op opbouwbasis had, niet op risicobasis.

Als een niet-gepensioneerde overlijdt, krijgt de gewezen gepensioneerde weer de volledige uitkering. Uw pensioenuitvoerder kan hier meer informatie over geven.

Wat is pensioenconversie?

U kunt ook kiezen voor pensioenconversie. Dit betekent dat het pensioen van degene die het (grootste) pensioen heeft gecreëerd voor beiden blijvend wordt omgezet in een eigen pensioen. Zo krijgt een partner die geen pensioen heeft opgebouwd recht op pensioen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Ik ben niet getrouwd in gemeenschap van goederen, wordt het pensioen dan ook niet gedeeld?

Wanneer de distributie van goederen en geld is uitgesloten, wordt dit genoemd
koude uitsluiting
. Bent u na 30 april 1995 getrouwd met huwelijkse voorwaarden, dan heeft u nog recht op de helft van uw pensioen, tenzij in de huwelijkse voorwaarden uitdrukkelijk anders is bepaald. Als u vóór deze datum getrouwd bent geweest met huwelijkse voorwaarden, heeft u geen recht op een deel van het pensioen.€