Heeft sparen nog zin?

De aankoop van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank zet een deuk in de rekeningen van veel spaarders. De traditionele manier van sparen is niet meer rendabel en spaarders zullen steeds vaker hun toevlucht moeten nemen tot aandelen en goud. Maar ook niet-agressieve spaarders kunnen hun rente-inkomsten iets, zij het minimaal, verhogen.

De rol van de ECB

De term “new age” wordt de hele tijd rondgegooid, maar op 22 januari 2015 was de naam absoluut toepasselijk. Die dag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat zij 1,1 biljoen (!) euro in het financiële systeem gaat injecteren. Met deze drastische maatregel wil het hoofd van de ECB, Mario Draghi, onze munt niet harder, maar zachter maken. Hij zal immers blijven kopen totdat de inflatie stijgt.

Catastrofale gevolgen voor deposanten

Of Europa’s worstelende economie zal herstellen zoals gehoopt, valt nog te bezien. Maar één ding is duidelijk: deze maatregel zal desastreuze gevolgen hebben voor spaarders. Niet dat dit een nieuwe trend is, de ECB heeft herhaaldelijk nieuw geld in de financiële markten gespoten door obligaties te kopen, maar door staatsobligaties te kopen breekt de ECB met de gevestigde traditie. Een stabiele munt is niet langer het enige credo, een goed functionerende economie en voldoende werkgelegenheid zijn minstens zo belangrijk.

Een spaarrekening draagt ​​niet meer bij aan vermogensopbouw

Een spaarrekening bevordert niet langer vermogensopbouw op de lange termijn. Experts zien de rente in de nabije toekomst niet weer stijgen. Integendeel, de spaarrentes voor zowel direct opvraagbare deposito’s als termijndeposito’s zullen verder dalen. De enige voor de hand liggende reden om geld op een spaarrekening te zetten is om uw geld tijdelijk te parkeren. De spaarrente ligt weliswaar nog steeds boven de inflatie, maar je maakt geen grote sprongen meer op de spaarrekening.

Alleen nieuwe klanten kunnen iets verdienen

Gelukkig zijn er nog steeds banken die nieuwe klanten verleiden met speciale voorwaarden. Maar bestaande klanten blijven achter. Vergelijk regelmatig aanbiedingen en stap over naar een bank met een hogere rente, dus hierbij deskundig advies.

Doelbesparing is nog steeds nuttig

Ook in perioden van lage rente zijn doelsparen in principe nog nuttig. Iedereen die weet dat hij over drie jaar een nieuwe auto of een nieuwe keuken koopt, doet er goed aan om geld te besparen. Financieel adviseurs raden aan dat elk huishouden minimaal drie maanden salaris aanhoudt in geval van onverwachte uitgaven en ongevallen. Wie onverhoopt geen spaargeld heeft en een lening moet aangaan, moet flink afbetalen. Omdat de banken de rente op leningen lang niet zo sterk hebben verlaagd als op spaarrente.

Geld op een depositorekening houden

Wie precies weet wanneer hij weer spaargeld nodig heeft, kan zijn renterendement iets verhogen door een depositorekening te openen. Maar dan staat het geld echt vast en vereist het meestal een minimale investering. Maar om enige flexibiliteit te behouden, kunnen deposanten de voorwaarden wijzigen. Ze kunnen bijvoorbeeld een deel van hun geld twee jaar blokkeren en een deel vier jaar.

Overweeg serieus om in aandelen te beleggen

Iedereen die al weet dat hij voor een langere periode zonder geld kan komen te zitten, moet serieus overwegen om in aandelen te beleggen. Dankzij aantrekkelijke deposito’s (rekeningen voor effecten die op de beurs verhandeld kunnen worden) is dat nu makkelijker dan ooit. Met aandelen belegt u in bedrijven met al hun sterke en zwakke punten. Prijzen kunnen fluctueren, maar vanuit een langetermijnperspectief wordt elk dieptepunt gevolgd door nieuwe hoogtepunten. Bijvoorbeeld: vanaf december 2014 stegen de AEX-prijzen in bijna twee maanden met ruim 10 procent. Toen de financiële crisis in 2008 begon, was de koers-winstverhouding nog acht. Met andere woorden, beleggers betaalden acht keer de winst per aandeel per aandeel. Op het moment van schrijven (eind februari 2015) was dit aantal opgelopen tot vijftien keer. Een enorme stijging dus.

Investeren in goud

In tijden van lage rentes wordt ook het edelmetaal goud hoog gewaardeerd. In tegenstelling tot aandelen genereert het geen regelmatig inkomen. Rendement wordt alleen gerealiseerd door prijsverhogingen en dit kan soms riskant zijn. De prijs van goud kan immers erg volatiel zijn (maak gewelddadige bewegingen zowel naar boven als naar beneden). Maar in het afgelopen decennium had de gok met goud zijn vruchten afgeworpen. Sinds 2005 bedraagt ​​de winst gemiddeld 13 procent per jaar. Maar er is geen garantie dat het zo zal blijven. Maar het goedkoopgeldbeleid van de centrale bank suggereert dat beleggen in goud (en ook in aandelen) even aantrekkelijk blijft als altijd.€