Heeft het zin om te investeren tijdens een crisis?

Eurocrisis, financiële crisis, constante ups en downs op de aandelenmarkten, historisch lage rentes en dan ook nog de angst voor inflatie. Dit alles maakt spaarders die geld over hebben en dat willen investeren onzeker. Heeft de investering überhaupt zin? Of moeten we onze euro’s meteen uitgeven of onder het kussen leggen?

Winstgevende en veilige investeringen

De gemiddelde bewoner bespaart ongeveer 150 euro per maand. Ofwel voor een onvervulde wens of ouderdom. En ondanks de huidige lage rentes is dat laatste volgens budgetadviseurs logisch omdat er meerdere manieren zijn om je geld veilig en winstgevend te beleggen. Het gaat vooral om de juiste mix. Ze omvatten in ieder geval:

Maar ook investeren in uw woning kan een goed alternatief zijn/worden:

Het is te hopen dat er na 12 september 2012 meer duidelijkheid komt over de fiscale voordelen (hypotheekrenteaftrek).

Goud is geen goede hedge voor pensioenen

Aan de andere kant, als het over goud als pensioenzekerheid gaat, moet het motto “hands off” zijn. Hoewel het edelmetaal tijdens de crisis nog steeds als een veilige belegging wordt beschouwd, maar:

Kortom, beleggen in goud is te onzeker.

Financieel advies is maatwerk

Maar ongeacht de gekozen strategie voor de bestemming, moet u in geen geval in het begin overhaaste en ondoordachte dingen doen:

Beleggen in aandelen

Als het gaat om langetermijnbeleggingen, zijn veel analisten momenteel een groot voorstander van het omzetten van geld in vaste activa zoals aandelen, beleggingsfondsen, edele metalen of onroerend goed, waardoor particuliere beleggers worden benadeeld door te beleggen in aandelen omdat:

En voor wie als kleine belegger toch in aandelen wil beleggen, is het aan te raden om te participeren in beleggingsfondsen. De stelling dat deze fondsen ook aan risico zijn blootgesteld, is alleen waar voor zover er fondsen zijn met een hoog en laag risicoprofiel. Technologiefondsen en farmaceutische fondsen zijn bijvoorbeeld riskant.€