Handige tips om geld te besparen

In deze tijd van financiële crisis is het voor velen moeilijk om geld te sparen. Kosten vliegen de deur uit, het lijkt alsof er steeds minder geld binnenkomt en je hebt het gevoel dat alles duurder wordt. Sparen kan echter geen kwaad. Hoe weinig je ook verdient. Stel je voor dat je koelkast kapot gaat. Dan zou je willen dat je een nieuwe kon kopen. Misschien wil je volgend jaar op reis? Dat kan niet als je geen spaargeld hebt. En je moet echt niet gaan lenen

Hoeveel kunt u besparen?

Hoeveel je per maand of week kunt besparen hangt natuurlijk af van wat je verdient en je vaste lasten. Spaar je een vast bedrag per maand of zie je aan het eind van de maand eerst wat je nog over hebt? Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel je bespaart. Wat voor de een veel is, is voor de ander weinig. Aangezien we niet in andermans financiën kunnen kijken, is er geen noodzaak dat iemand zich ermee bemoeit.

Hoe?

Als je zeker weet dat je elke maand of week een bepaald bedrag overhoudt, kun je dat natuurlijk sparen. U hoeft zich hier niet elke keer zorgen over te maken als u de bank toestemming geeft om dat bedrag van uw bankrekening naar uw spaarrekening over te maken. Als je niet zeker weet hoeveel je elke week of maand over hebt, kun je ook zien wat je zou kunnen missen. Natuurlijk moet je hier altijd rekening mee houden, evenals de discipline hebben om het geld ook daadwerkelijk op je spaarrekening te zetten en er geen dure broek mee te kopen. Thuis is voor je kleingeld natuurlijk een goede oude spaarpot ideaal. Het kan ook aanzienlijk oplopen door u een beetje geld te besparen. Als het spaarvarken vol is, breng je het geld gewoon naar de bank om het op een spaarrekening te storten.

Waar spaar je als je aan het eind van de maand niets meer over hebt?

Wie aan het einde van de maand geen geld meer heeft op zijn zichtrekening, kan ook sparen. Werkelijk! Misschien iets langzamer, maar alle beetjes helpen. En tot slot kunt u uw spaargeld overal vandaan halen:

Plunder je spaarvarken niet!

Als je spaarvarken op een gegeven moment vol is, is het verleidelijk om iets leuks met dat geld te doen. Nu kun je jezelf belonen voor je goede spaargedrag, maar je bent waarschijnlijk niet van plan om dat geld uit te geven, zodat je niet eindigt met een noodpot of voordat je het doel bereikt waarvoor je spaart. Het is tenslotte verspilde moeite. Als je jezelf nog steeds wilt trakteren, kun je dat doen zonder een groot probleem te maken. Gun jezelf bijvoorbeeld dat topje uit het aanbod. Heb je iets nieuws voor jezelf? Of trakteer uzelf op een film, maar neem uw eigen drankje mee tijdens de film. Zo kun je af en toe iets leuks doen met je spaargeld, maar het meeste als spaargeld houden.

Lees verder