Handelstips voor investeringen: omgaan met verliezen

Investeren kan een winstgevende onderneming zijn. Veel (beginnende) beleggers maken echter een veelgemaakte fout, waarom? Wat zijn de psychologische processen die ten grondslag liggen aan winstgevend beleggen? Kortom, welke mindset, strategieën en tips worden aanbevolen voor beleggers en hoe om te gaan met verliezen?

Lay-out van dit artikel:

Verliezen bij beleggen

Niemand houdt van verliezen. Verliezen kan een negatieve invloed hebben op je gevoel van eigenwaarde, competentie en zelfvertrouwen, maar nooit verliezen is bijna onmogelijk. Het hoeft ook niet per se negatief te zijn: je kunt veel leren van verliezen, omdat het je vaak dwingt om meer na te denken over je gedrag en prestaties.

Het risico om beleggingen te verliezen is een spiraal waarin beleggers zich kunnen bevinden. Een belegger met minder vertrouwen zal onzeker of soms roekeloos beleggen, vaak afwijkend van de oorspronkelijke strategie. Hierdoor zal hij/zij meer verliezen, waarmee de cirkel rond is. Een belegger kan plotseling kansen openen zonder de benodigde informatie of gewoon niet meer durven.

Redenen om met verliezen te beleggen

Over het algemeen kunnen verliezen worden voorkomen door de volgende vier dingen te doen:

Wederverkoop van investeringen

Overtreden is een gedrag dat verband houdt met een psychologische behoefte aan onmiddellijke resultaten. Het soort ongeduld waarmee beleggers geen tijd verspillen om de markt zijn gang te laten gaan. Elke strategie heeft echter tijd nodig om zich te ontwikkelen en winstgevend te worden.

Omdat beleggers elk uur posities kiezen, is het ook verstandig om na de transactie een uur te laten verstrijken om te zien of deze aan uw verwachtingen voldoet. Ontdek welke informatie en inzichten tot de aankoop hebben geleid en pas uw strategie toe wanneer u veranderingen in de markt ziet.

Overtrading kan te veel geld (en vertrouwen) in een positie creëren, en het is gevaarlijk voor uw bankroll en uw humeur. Vooral omdat beleggers vaak niet weten wat een bepaald aandeel zal doen, nemen ze niet de tijd om ernaar te kijken. Impulsiviteit zonder kennis van het product in de markt wordt zelden beloond!

Planning is hierbij essentieel: stel specifieke investeringsuren in en houd het geldbeheer bij.

Meer informatie en tips over geldbeheer vindt u hier: The Psychology of Investing: Money Management.

Delen en persoonlijke scheiding

Het is belangrijk om u af te zonderen van het aandeel of de optie. Het is belangrijk om actief te blijven met je kwaliteiten, competenties, hobby’s en vrienden. Zo blijf je de autonome, competente en sociale persoon die je ooit was en laat je je persona niet te nauw verwant zijn aan het vak of product. In het laatste geval kan het voorkomen dat het nemen van verlies op een transactie als een te groot persoonlijk verlies wordt beschouwd, wat het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde kan aantasten. De negatieve effecten zijn hierboven beschreven. Realiseer je dat elke belegger van tijd tot tijd verliest, zelfs de profs. Het verlies van positie is jammer, maar het is geen persoonlijk, intellectueel, bekwaam of ‘spiritueel’ verlies. Het is hoe je ermee omgaat die het verschil maakt.

Beleggingsstrategie

Onthoud dat u geld kunt verdienen door een positie te sluiten. Daarom is het belangrijk om goede exit-strategieën te ontwikkelen.

Gericht op (persoonlijke) winst en positieve resultaten

Als u geld verliest, kunt u zich afvragen wat u ermee had kunnen doen. Dit is een negatieve gedachte omdat de situatie nooit kan worden veranderd. Je kunt er ook niet erg positief over zijn, wat op dat moment vaak negatieve gevolgen heeft voor investeringen. Dus kijk eens naar wat je hebt geleerd: hoe is het zo afgelopen? Waren er andere variabelen die de aankoop negatief beïnvloedden? is mijn stemming anders dan andere dagen?

Beginnersfouten en veelvoorkomende beleggersfouten

Beleggingsdagboek

Het woord dagboek kan een verkeerde suggestie geven. Dit is geen dagboek van alledaagse situaties of verhalen, maar een puur beleggingsverslag van emoties, gedachten en ervaringen die ontstaan ​​zijn tijdens het beleggen. Noteer uw redenen om te kopen, richtprijs en stop loss-informatie in uw dagboek. Door het op te schrijven als een soort notitie voor jezelf, heb je meer kans om deze stop-loss uit te voeren.

Emoties beleggen

Wees je bewust van de emoties die gepaard gaan met beleggen. Dit kunnen emoties zijn zoals euforie, tevredenheid, maar ook angst of schaamte. Het is interessant om het te lezen met informatie van een latere datum: het test de waarde en betekenis van je emoties destijds (hoe echt waren ze?).

Grensvariabelen

Let ook op andere variabelen die van invloed kunnen zijn op investeringen. Er kan bijvoorbeeld haast zijn geweest door andere afspraken, irritatie door werk, familie of verkeer, etc. Ze zeggen dat kennis macht is. Zelfkennis omvat ook, gebruik deze informatie en krijg inzicht in de situaties waarin u het beste belegt.

Een dagboek helpt om na te denken over iemands emoties, gedrag en prestaties. Het is een eenvoudig en handig hulpmiddel om te voorkomen dat u dezelfde fouten maakt.

Kortom

Het gebruik van een dagboek kan u helpen beleggen. Je krijgt inzicht in prestaties en de daarbij behorende emoties en variabelen. Realiseer je dat winnen net zoveel invloed op je kan hebben als verliezen, dus houd je strategie in gedachten. Houd er ook rekening mee dat zelfs de meest professionele handelaren soms verliezen, vaak is het verschil het mentale vermogen om ermee om te gaan. Vind de juiste methoden, strategieën, markten en mentoren om te investeren in winnende manieren. Zorg voor een duidelijk plan/doel, een duidelijk schema en bekijk veelgemaakte fouten opnieuw!

Lees verder