Handel: investeringen in goederen

Investeren in grondstoffen kan u veel geld opleveren. Dit komt doordat grondstoffen steeds schaarser worden, terwijl de vraag naar grondstoffen de laatste jaren sterk is gegroeid. Het heeft ook speculanten aangetrokken, waardoor de prijzen nog verder zijn gestegen. Er zijn verschillende manieren om goederen te verhandelen, bijvoorbeeld fysiek, maar je kunt ze ook op de beurs kopen.

Steeds meer beleggers investeren in grondstoffen. Je kunt daar veel geld verdienen. Grondstoffen waarin wordt belegd, variëren. Het kan goud, zilver zijn, maar ook tarwe of nikkel. Er zijn verschillende redenen waarom de grondstofprijzen de afgelopen jaren zo snel zijn gestegen. De eerste reden is dat er een groeiend besef is dat grondstoffen steeds schaarser worden. De middelen kunnen op een gegeven moment opraken. Daarom kunnen landen alleen goed geld verdienen als ze grondstoffen tegen de juiste prijs verkopen. Deze bron van inkomsten is niet onuitputtelijk.

Snel geld verdienen door te investeren in goederen

De tweede reden is dat de vraag naar goederen uit ontwikkelingslanden als Rusland, Brazilië, China en India de afgelopen decennia snel is gegroeid. Deze landen hebben grondstoffen nodig om in de behoeften van hun mensen te voorzien. Daarom is de jacht op grondstoffen toegenomen. Deze landen zijn bijvoorbeeld ook meer gaan investeren in Afrika, omdat daar nog veel mineralen te vinden zijn. Doordat de vraag is toegenomen en het aanbod is afgenomen, zijn de prijzen van veel grondstoffen de afgelopen jaren sterk gestegen. Record na record werd verbroken. Dit trok op zijn beurt speculanten aan die een kans zagen om snel geld te verdienen. Als gevolg hiervan werden de prijzen verder verhoogd. Deze prijzen kunnen ook snel weer dalen als beleggers besluiten hun goederen te verkopen.

Handel in goederen

Er zijn verschillende manieren om in grondstoffen te beleggen. Een mogelijkheid is om grondstoffen rechtstreeks in te kopen. Dit kunnen bijvoorbeeld goudstaven zijn, maar ook bijvoorbeeld koperen leidingen. Soms kiezen beleggers voor deze vorm omdat het hen meer zekerheid geeft voor hun eigen gevoel. Ze hebben iets tastbaars in handen en voelen zich daar goed bij. Ze hebben het gevoel dat het hen niet zomaar kan worden afgenomen. Het zijn echter meestal de grotere investeerders die in materiële goederen investeren. Er zijn namelijk ook kosten aan verbonden, zoals transport, beveiliging en/of opslag. Deze kosten kunnen alleen worden verlaagd als het om grote hoeveelheden grondstoffen gaat. Soms worden deze grondstoffen tijdelijk ergens opgeslagen om pas te worden verkocht als de grondstofprijs een hoog niveau heeft bereikt. Grote investeerders hebben soms ook de mogelijkheid om veel grondstoffen op te kopen en zo een tekort te creëren. Daardoor stijgt de prijs nog meer. Ze verkopen goederen wanneer ze denken dat de prijs het beste is. Futures worden soms ook verhandeld. Ze kunnen worden verhandeld op wereldwijde termijnmarkten en vereisen dat handelaren specifieke goederen op een bepaald tijdstip in de toekomst leveren. Het risico van een eventuele prijsstijging ligt bij de handelaar. Anderzijds kan de prijs ook dalen en betaalt de koper meer. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken deze faciliteit bijvoorbeeld om kerosine en olie in te kopen. Zo hebben ze een zekere mate van zekerheid en kunnen ze bepaalde vluchtprijzen garanderen aan de consument.

Beleggen in grondstoffen op de beurs

Een andere manier om in grondstoffen te beleggen, is door dit indirect te doen via de aandelenmarkt. U koopt dan niet-fysieke goederen die u kunt doorverkopen. Vooral speculanten maken van deze mogelijkheid gebruik. Hierdoor kunnen de prijzen van individuele goederen binnen één dag met maar liefst tien procent stijgen of dalen. Een ander type indirecte investering is het kopen van aandelen in mijnbouwbedrijven. Als de handel goed gaat, doen deze bedrijven het waarschijnlijk ook goed.€