Grotere hypotheek met sparen

Bij het verstrekken van een hypotheek stellen banken strenge eisen. In het geval dat u van plan bent om spaargeld bij u te hebben, kunnen de vereisten worden versoepeld en met het beleggen van spaargeld kunt u een hypotheek afsluiten die normaal niet kan worden gegarandeerd.

De meeste mensen die een huis kopen, richten zich op de bovenkant van het maximale bedrag dat ze kunnen lenen. Iemand die tot € 200.000 kan lenen, mikt op woningen tussen de € 175.000 en € 225.000. Kopers gaan ervan uit dat verkopers in prijs zullen dalen. Extra kosten worden niet in aanmerking genomen voor het gemak.

Het lijkt menselijk om te streven naar het hoogst haalbare. Men let te weinig op wat er gebeurt als een deel van het gezinsinkomen wegvalt. Als het niet mogelijk is om de woning volledig te financieren met een hypotheek, worden alleen spaarmogelijkheden overwogen.

Voorraad voor in huis

Gezien de huizenprijzen, moet je niet verwachten dat iemand gaat sparen voor een huis. Wel is het verstandig om wat eigen vermogen op te bouwen, omdat het dan makkelijker wordt om een ​​huis te kopen. Door uw spaargeld te beleggen, verlaagt u niet alleen uw maandlasten, maar kunt u ook met de bank onderhandelen over een hogere hypotheekrente.

De bank moet dan een kleiner deel van de onderpandwaarde uitlenen. Hierdoor heeft de bank bij een gedwongen verkoop een grotere kans om het volledige bedrag terug te krijgen.

Investeer uw spaargeld

Door uw eigen geld mee te nemen, kunt u de acceptatienormen van de banken versoepelen. Stel, je hebt een tijdelijk contract. U gaat een huis kopen waarvan de maandelijkse kosten betaalbaar moeten zijn gezien uw inkomen. De bank zal er echter niet blij mee zijn, omdat ze niet weet wat er financieel gaat gebeuren na beëindiging van het tijdelijke contract. Door uw eigen geld mee te nemen, kunnen de twijfels van de bank worden weggenomen en gaat de bank flexibeler om met de aanvraag.

Is het verstandig om je spaargeld in een hypotheek te zetten?

Bij hypotheken wordt de aflossing vaak uitgesteld naar de toekomst. Kapitaal wordt opgebouwd op een verzekering of een bankspaarrekening. Op de einddatum van de hypotheek wordt de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost met de opbrengst van de rekening of verzekering.

Wanneer u uw geld stort, verliest u het belastingvoordeel. Het geld wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen. U kunt niet meer profiteren van de heffingskorting voor het betaalde deel. Staat de waarde op een spaarpolis of een bankspaarrekening, dan blijft de maximale belastingaftrek bestaan.

Is tussentijds extra aflossen verstandig?

Hierdoor daalt uw hypotheekschuld, maar kunt u niet meer profiteren van de maximale hypotheekrenteaftrek. Toch is het een goede investering. De hypotheekschuld moet op een gegeven moment worden afgelost. In de praktijk blijkt vaak dat het bedrag aan iets anders wordt besteed. Je schulden afbetalen is beter dan investeren in een nog mooiere en duurdere auto.€