Groep IB: de beste lening voor studies

Als je gaat studeren, ontvang je een basisbeurs van de Informatie Beheer Groep (IBgroep) en aanvullende studiefinanciering afhankelijk van het inkomen van je ouders. Daarnaast kun je gemakkelijk extra geld lenen, tot maximaal 800 euro per maand.

Waarom is lenen bij IBgroep zo voordelig?

Interesse in
Groep IB
is natuurlijk veel lager – 2,39% (academiejaar 2010-2011) dan de bank, maar je moet het wel betalen. Daarom moeten studenten goed nadenken over wat ze doen. Als we een banklening aanvragen, wordt ook rekening gehouden met ons inkomen. Maar wat het inkomen van de student zal zijn na het afstuderen is slechts giswerk. Dat is de reden waarom veel studieschulden gepaard gaan met een behoorlijk hoge rente.

Op de website van IBgroep staat een rekentool waarmee je je latere studieschuld kunt berekenen zodat je als student niet voor verrassingen komt te staan. Maar helaas kent slechts een klein deel van alle leerlingen deze rekentool.

Wanneer moet je je studiefinanciering terugbetalen?

De basisbeurs en aanvullende financiering worden een gift als je binnen 10 jaar je studie afrondt. De rest van de lening plus rente moet binnen 15 jaar na afstuderen worden betaald
terugbetalen
. De huidige rente is met 2,39% (samengestelde rente) vrij laag. Maar als je zo veel mogelijk leent, zit je na je studie nog 15 jaar vast aan een bijbetaling van zo’n €300 per maand.

Dit betekent 15 jaar om de beurs terug te betalen. Het bedrag dat u per maand moet betalen, hangt natuurlijk af van het bedrag dat u verschuldigd bent. De IB Group bepaalt in eerste instantie het bedrag dat u moet terugbetalen. Als u het niet kunt betalen, kunt u een meting van het laadvermogen laten doen. Dan wordt jaarlijks gekeken naar uw bruto inkomen en op basis daarvan wordt het bedrag bepaald.

Vergeving studielening

Als u financiële problemen ondervindt vanwege de terugbetaling van studieleningen, kunt u een
meting laadvermogen
. Dit kan erop wijzen dat u minder hoeft terug te betalen. En als u een minimuminkomen heeft, hoeft u misschien niets te betalen. Na 15 jaar wordt de uitstaande schuld
geweigerd
.

Lenen zonder BKR bij IBgroep

Voor je begrip: de studielening staat niet geregistreerd bij het BKR. Dus als je later een hypotheek wilt afsluiten, is studieschuld officieel uitgesloten. Maar het is natuurlijk wel verstandig om er zelf over na te denken.

Misbruik van studentengeld

In Nederland krijgen zo’n 700.000 studenten een beurs. Bijna 400.000 van hen ontvangen een
thuis wonen beurs
vanaf € 95,61 per maand. Ongeveer 300.000 studenten ontvangen een
uithuisbeurs
vanaf € 266,23 per maand. Deze studenten krijgen dus € 170 per maand meer.

Op basis van gesprekken met sociaal rechercheurs wordt het aantal frauduleuze studenten geschat op ruim 40.000. Dit geldt voor studenten met een beurs voor mensen die uitwonend zijn, maar feitelijk nog thuiswonen bij hun ouders.

Hoe monitort IBgroep?

Vandaar het gepraat over massale fraude die zich als een olievlek verspreidt. De IB Group zorgt echter voor administratieve taken
testen
uitgevoerd, maar hebben geen opsporingsbevoegdheden. Helaas volstaat het om de adressen van uitwonende studenten te vergelijken met de adressen van hun ouders volgens de database van de personenregisters van de gemeente. Als er een ander adres wordt getrokken dan dat van zijn ouders, dan woont de student niet thuis. Zo zouden elk jaar tienduizenden studenten aan de dans ontsnappen.

Hoe gaat het kabinet misbruik van studiefinanciering tegengaan?

In november 2010 kondigde minister Verhagen aan dat misbruik van studiefinanciering voortaan streng wordt voorkomen. Bij de eerste overtreding zullen mensen nog coulant zijn, maar wie de tweede keer wordt gepakt, moet niet alleen de teveel ontvangen studiefinanciering terugbetalen, maar zal ook zijn studiebeurs laten intrekken. Ook zal aangifte worden gedaan zodat ook vervolging mogelijk is.€