Groen sparen: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Als consument hoor je tegenwoordig veel over groen besparen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Wat is groen sparen of beleggen? Waar doe je het en wat zijn precies de voor- en nadelen? Waar moet u op letten bij het overboeken van uw spaargeld naar een groene spaarrekening en waar moet u op letten bij het invullen van uw belastingaangifte?

Wat is groen sparen of beleggen?

Bij zogenaamde groene spaarrekeningen of beleggingen in de vorm van beleggingsproducten wordt uw spaardeposito gebruikt voor groene doeleinden of om groenprojecten te financieren. Omdat duurzaamheid voor zowel de overheid als de zuinige consument steeds belangrijker wordt, stimuleert de overheid besparingen op groene manieren van sparen door belastingvoordelen te bieden ten opzichte van traditioneel sparen. Over uw spaargeld betaalt u doorgaans veel belasting, maar over het deel van uw spaartegoed op een groen spaarboekje betaalt u geen erfbelasting.

Wat zijn de voordelen van groen besparen?

Naast het bijdragen aan een groenere wereld, ben je als groenspaarder ook bezig met het opbouwen van je vermogen. Wanneer u spaart op een groene spaarrekening, betaalt u maar liefst 1,9% minder belasting dan op een klassieke spaarrekening over het deel van uw spaargeld dat de vrijstellingsdrempel van de meerwaardebelasting overschrijdt. Die 1,9% bestaat uit respectievelijk 1,2% vermogenswinstbelasting en 0,7% heffingskorting, die u normaal gesproken met uw jaarlijkse spaarsaldo zou moeten betalen.

Wat zijn de nadelen van duurzaam sparen op een groene spaarrekening?

Groene spaarrekeningen hebben vaak een lagere rente dan de gemiddelde “grijze” spaarrekening. Dit betekent niet dat u minder winst maakt met groen sparen, aangezien de belastingvoordelen de renteverliezen meestal ruimschoots compenseren. Ook werkt u samen met Groen Sparen om het milieu te sparen voor de toekomst. Een ander nadeel kan zijn dat u niet uw hele spaartegoed kunt sparen. De grens voor 2014 is 56.420 euro voor 2014 (en 112.840 euro voor een huishouden); Daarbovenop moet opnieuw onroerende voorheffing worden betaald.

Wat moet u weten als u groen wilt sparen of beleggen?

Het is belangrijk dat de groenspaarrekening of het groen deposito onder het depositogarantiestelsel valt, zodat uw vermogen gegarandeerd is als de bank of verzekeraar failliet gaat. Spaar je bij een groene bank zoals Triodos of ASN, dan is de garantie zelfs twee keer zo hoog als wanneer je een groene spaarrekening opent bij een andere financiële instelling. Dit is soms ook het geval bij groene investeringen, maar niet altijd; daarom is het raadzaam om de exacte voorwaarden te kennen bij het openen van een nieuwe duurzame rekening bij uw bank of andere dienstverlener.

Waar krijg je de hoogste spaarrente op een groene spaarrekening?

Hoewel de rente bij een groene rekening vaak iets lager is, loont het zeker de moeite om de rentes op spaarrekeningen en deposito’s te vergelijken. Door vergelijkingssites te gebruiken, krijgt u eenvoudig inzicht in de rentetarieven en voorwaarden van verschillende rekeningen. U kunt ook online een offerte aanvragen bij uw bank, concurrerende banken en groene banken, evenals bij meerdere verzekeraars voor de exacte rentetarieven en voorwaarden van de groene rekeningen die zij aanbieden. Aanbieders zijn onder meer Rabobank, ABN AMRO, Triodos, ASN, SNS Bank en Zwitserleven.€