Groen beleggen: de fiscale voordelen van duurzaam beleggen

Mensen zijn zich meer bewust van hun leefomgeving. Inmiddels is het niet alleen meer biologisch en groen eten, maar ook duurzame jeans, meubels, verzorgingsproducten en zelfs woningen. Financiële producten worden niet verwaarloosd en mensen kiezen steeds vaker voor zogenaamde duurzame beleggingen. Groene beleggingsproducten zijn verantwoord, maar hebben ook fiscale voordelen die groene beleggingskeuzes voor consumenten zeer aantrekkelijk maken!

Wat is een duurzame investering of een groene investering?

Wanneer u kiest voor een
groene investeringen
, kiest u ervoor om te investeren in milieuvriendelijke of anderszins bewuste producten of projecten. In plaats van bijvoorbeeld te investeren in een bank, investeer je je geld in een project dat zorgt voor een bewustere omgang met klimaat. Of in plaats van te investeren in goud, kiest u ervoor om producten te ontwikkelen die het milieu niet belasten. U kunt denken aan investeren in windenergie, duurzame landbouw of ecowoningen. Maar ook projecten die zorgen voor natuurbescherming in Nederland of elders in de wereld staan ​​op de agenda.

U leent effectief als particulier wanneer u investeert
groene fondsen
geld aan financiële instellingen, die op hun beurt tegen een gunstig tarief geld kunnen verstrekken aan geselecteerde groene doelen. U ondersteunt dus indirect industrieën die een helpende hand kunnen gebruiken en verdienen. U combineert dus liefdadigheidsinvesteringen met winst maken en kapitaalopbouw.

Kunnen groene investeringen evenveel opleveren als conventionele investeringen?

Direct
duurzame investeringen
ervoor te zorgen dat 70% van het geld naar specifieke en door de overheid goedgekeurde groene en/of organische doelen gaat. Groene investeringen moeten, net als andere investeringen, ook rendement opleveren voor de belegger. Rendement is echter niet het hoofddoel van een project of product. Hierdoor is het mogelijk dat de inkomsten uit
groene investeringen
iets lager dan conventionele investeringen. Om ervoor te zorgen dat consumenten wél kiezen voor duurzame beleggingen, is er iets bedacht: de overheid heeft ervoor gezorgd dat duurzame beleggingen fiscaal zeer aantrekkelijk zijn voor consumenten.

Fiscale voordelen van duurzaam beleggen: Wat zijn de fiscale voordelen van beleggen in groenfondsen?

Om groene investeringen te stimuleren wordt een vrijstelling van de zogenaamde vermogensbelasting voorzien. Daarnaast wordt een heffingskorting verleend. Voor investeringen tot een halve ton betekent dit dat met fiscale voordelen een extra rendement van maar liefst 2,5% per jaar behaald kan worden. En die 2,5% is op zich al hoger dan wat de spaarrekening momenteel aan rente per jaar geeft. Duurzaam beleggen kan dus heel interessant zijn, ook financieel. Je steunt het milieu, maakt een goede winst en krijgt bovendien 2,5% belastingvoordeel.

Waar vind je groene investeringen?

Er zijn in Nederland twee financiële instellingen die zich vooral richten op duurzame vormen van beleggen. Het zijn Triodos Bank en ASN (een dochteronderneming van SNS Bank). Deze banken zijn gespecialiseerd in groene beleggingen en spaarrekeningen. Maar ook andere grote instellingen in Nederland zoals Rabobank, ABN AMRO, Fortis, Postbank of ING bieden uitstekende groenfondsen aan. Het aanbod is groot en zeer betrouwbaar. Hierdoor is de groene investeringsmarkt de afgelopen jaren enorm gegroeid en kiezen steeds meer mensen voor groene alternatieven bij het beleggen.

Waarom kiezen voor duurzame vormen van beleggen?

Groene investeringen zijn investeringen in milieuvriendelijke, ecologische en biologische doeleinden. Je doet iets goeds voor de wereld door te kiezen voor een groen alternatief. Bovendien kunt u ook goed rendement halen uit groene beleggingen. Als het minder is dan bij traditionele beleggingen, wordt het goed gecompenseerd door de fiscale voordelen van groenfondsen, die een extra rendement geven van maar liefst 2,5% per jaar. De risico’s zijn beperkt omdat elk van deze groene fondsen wordt ondersteund door een groene verklaring van de overheid.€