Griekse staatsobligaties kopen en verkopen
Er is veel werk aan de winkel voor Griekse staatsobligaties. Griekenland heeft een grote staatsschuld en moet daarom een hoge rente betalen op zijn obligaties. Het risico dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen is namelijk groter dan bijvoorbeeld Nederland. Dit schrikt investeerders af, maar trekt ook investeerders aan.
Het kopen van Griekse obligaties krijgt steeds meer aandacht. Dit komt doordat de staatsobligaties van de Griekse overheid een hoge rente betalen. Dit komt omdat Griekenland worstelt met een grote schuld en investeerders niet zeker weten of het de schuld zal kunnen terugbetalen. Hierdoor zijn er hogere risico’s en vragen beleggers een hogere rente. In maart 2010 was de Griekse regering bereid om 4 procent te betalen voor de lening. Ter vergelijking: de rente die de Nederlandse overheid betaalt over de staatsschuld ligt rond de twee procent. Dit komt omdat beleggers niet bang zijn dat Nederland niet meer aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen.
Griekse staatsobligaties verkopen
De Griekse regering moest in 2010 twee keer een nieuwe lening verstrekken. Hiermee hoopt ze extra geld op te halen om aan haar verplichtingen te voldoen. Staatsobligaties worden verhandeld via vijf verschillende banken, namelijk Nomura, HSBC, Piraeus Bank, Barcap en National Bank of Greece. Bij de tweede inschrijving overtrof de vraag naar de obligaties het aanbod ver. Dit is op zich gunstig voor de Griekse overheid, omdat het betekent dat ze een lagere rente moet bieden, aangezien de obligaties toch worden gekocht.
Beoordeling van de kredietpositie van Griekenland
Eind 2009 en begin 2010 verlaagden veel kredietbeoordelaars Griekse obligaties. Zo verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zijn rating. Het had aanvankelijk een A-rating, maar werd verlaagd naar BBB+. Concreet betekent dit dat Griekse staatsobligaties niet langer als een veilige belegging worden beschouwd. Dit zorgt ervoor dat investeerders wegvallen, maar trekt ook een groep investeerders aan die kansen zien. Zij stellen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Griekenland zijn schulden überhaupt niet zal nakomen. Het land gaat immers niet zomaar failliet. Bovendien zou de Europese Unie het sowieso niet toestaan. Griekenland is lid van de Europese Monetaire Unie en als het land failliet gaat, heeft dat ook gevolgen voor de euro en daarmee voor de concurrentiekracht van de andere eurolanden.
Griekse staatsschuld
Griekenland zal de komende jaren de belastingen fors moeten verlagen en/of verhogen. Ze moet dit doen om extra geld vrij te maken om haar schulden zo snel mogelijk af te betalen. In Griekenland zorgden de aanstaande bezuinigingsmaatregelen voor grote onrust onder de bevolking. Het is ook omdat ze de bezuinigingen niet hebben gezien. De vorige Griekse regering had de begrotingscijfers gemanipuleerd zodat het begrotingstekort niet bekend was bij haar burgers of het buitenland. De Griekse regering had dit al eerder gedaan, rond 2000. Verschillende Europese leiders reageerden woedend en weigerden aanvankelijk Griekenland te helpen. Een stabiel Griekenland is immers ook goed voor Europa en daarom besloot Europa Griekenland toch te hulp te schieten, door gedeeltelijk garant te staan voor Griekse staatsobligaties met complexe constructie.€