Gratis smartphone is een lening en dus met BKR registratie

Een gratis smartphone bij een abonnement is natuurlijk niet echt gratis. Een gratis mobiel of smartphone in 2020 is ook een lening en staat geregistreerd bij het BKR. Een gratis mobieltje is eigenlijk niet gratis, maar een vorm van uitstel van betaling, kopen op afbetaling en dus tegoed. Dat heeft de Hoge Raad beslist en de minister van Financiën wil geen uitzondering maken voor de telecommunicatie-industrie. Volgens dit ST-oordeel en de visie van de minister is de gratis telefoon een betaalde telefoon. Wat betekent dit voor u en wat zijn de gevolgen voor de hypotheek? Koop bijvoorbeeld een goedkoper toestel en sluit een goedkope sim-only kaart af.

Gratis smartphone betekent BKR registratie

Telefoonabonnement met gratis mobiele telefoon

Iedereen zal ongetwijfeld weten dat er niet zoiets bestaat als een gratis telefoon. Een telco die reclame maakt voor een gratis telefoon bij je mobiele abonnement, wil op de een of andere manier de kosten van de telefoon terugbetalen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door een extra vergoeding in rekening te brengen op de kosten van het abonnement. Je hebt meteen een mobiele telefoon, begint te bellen en data te gebruiken en betaalt na verloop van tijd de kosten van je telefoon terug. Dit is ook de reden waarom een ​​abonnement van twee jaar vaak goedkoper lijkt dan een abonnement van een jaar. Na twee jaar heeft de dienstverlener twee keer zoveel tijd om je geld terug te krijgen.

Gespreid kopen

U koopt dus eigenlijk op huurkoop, een soort uitgestelde betaling waarbij u nu koopt en later betaalt. Huurkoop en uitgestelde betalingen zijn heel gebruikelijk in onze economie. Je koopt iets en betaalt de aankoop geleidelijk en met rente terug. In de telecommunicatie-industrie lijkt het een beetje anders te liggen. U meldt zich aan voor een gratis telefoon waaraan u al maanden bent gebonden, maar u lijkt geen rente te betalen. De telecomsector lijkt uw aankoop niet als een lening te beschouwen.

De Hoge Raad ziet het anders

De Hoge Raad oordeelde al anders in zijn arrest van 13 juni 2014: een gratis telefoon is een tegoed en valt dus onder de Wet op het financieel toezicht Wft. Dit heeft veel gevolgen. Dit betekent dat de lening en of je de telefoon kunt kopen bij de telefoonaanbieder getoetst moet worden aan allerlei financiële voorwaarden. De telecommunicatie-industrie wilde speciaal voor mobiele telefoons een uitzondering maken. Kleine leningen worden meestal onderworpen aan een BKR-controle, maar een mobiele telefoon goedkoper dan € 250,- hoeft dat niet, zegt de branche. Daar is de minister van Financiën het niet mee eens.

BKR test mobiele telefoon en smartphone in 2020

De gratis smartphone was een goede marketinggimmick, maar blijkt zonder voorbehoud tegen de regels te zijn. Een gratis smartphone is en blijft een lening. Dit betekent dat je eerst moet kijken of je de lening kunt betalen, maar ook of je lening wordt overgemaakt naar het BKR. Voortaan moeten telefoonaanbieders u goed informeren over de voorwaarden van de lening en welke rente u daadwerkelijk betaalt. In 2020 wordt een mobiele telefoon die duurder is dan 250 euro aangevraagd en geregistreerd bij het BKR als lening. Net als de kleur rood op de betaalrekening. Er is ook een inkomenstoets. Vrijstelling van een gratis telefoon zou betekenen dat persoonlijke leningen, waar vaak kleine bedragen mee gemoeid zijn, worden vrijgesteld, wat voor de overheid een stap te ver is. Begrijpelijk, omdat veel mensen een abonnement hebben met een gratis telefoon en door duur gebruik in de schulden blijven zitten, wat natuurlijk onwenselijk is en niet mag worden uitgelokt. Betaalt u minder dan 20 euro per maand, dan heeft u geen controle nodig omdat het jaarbedrag lager is dan 250 euro.

Wat betekent dit voor jou anno 2020?

Dit betekent dat we in de toekomst andere advertenties zullen zien. Zelfs als je een telefoonabonnement afsluit dat een nieuwe telefoon omvat, zal het je vertellen dat het geld kost om te lenen, hoeveel het je gaat kosten, en zal het eerst controleren of de telefoon goed voor je is, dus je bent kredietwaardig. genoeg. Steeds vaker zullen telefoonaanbieders een aanbetaling vragen, of als je ervoor kiest om een ​​mobiele telefoon bij de ene aanbieder of site te kopen en elders een sim only abonnement af te sluiten. Zo behoort adverteren met een gratis telefoon tot het verleden. Eerst betalen en dan genieten, niet andersom. Het wordt dus zo:

voorbeeld van een mobiele telefoonrekening

Totale apparaatkosten Een eenmalige betaling Totaal leenbedrag Terugbetaling van het termijnbedrag Duur contract interesse
€ 575,00 € 0,00 € 575,00 € 23,95 24 maanden 0%

Zo is de hoogte van de bijdrage vergelijkbaar met de aflossing van een gewone lening of krediet. Zolang de rente laag of zelfs nul is, bestaat de totale kost per maand uit dit inlegbedrag plus je abonnement.

Gratis mobiel bellen en nieuwe hypotheek aanvragen

BKR-registratie beperkt uw leencapaciteit en daarmee het maximale hypotheekbedrag. Om dit te voorkomen, koop je een goedkopere mobiele telefoon of koop je ergens anders een telefoon met je geld. De regels zijn streng, de gsm-aanbieder is ook verplicht om te controleren of het afgesloten gsm-abonnement met gratis toestel binnen je mogelijkheden ligt of niet als een te groot risico wordt beschouwd. Vraag hierover meer advies.

Lees verder