Goudkoorts: heeft het zin om in goud te beleggen?
Je hoort steeds meer dat mensen investeren in goud. De waarde van goud is immers vrij stabiel en daarom interessant in economisch onzekere tijden. De vraag naar goud blijft groeien en de prijs van het edelmetaal bereikt ongekende hoogten. Is goud een interessante belegging of is de goudkoorts slechts tijdelijk?
Omhoog en omlaag
Hoewel veel mensen beleggen vooral als gokken beschouwen, beweegt de koers van het aandeel vaak volgens vaste patronen. Je zou dus kunnen zeggen dat er een reeks ongeschreven regels is die voorspellen hoe de aandelenkoers zich zal ontwikkelen. En de eenvoudigste regel is: een stijgende prijs zal vroeg of laat dalen. De goudprijs is de afgelopen jaren alleen maar gestegen, al is deze groei in 2012 wat afgezwakt. De prijs van goud is nog nooit zo hoog geweest. Is het niet naïef om te denken dat de goudprijs in de toekomst nog meer zal stijgen?
goudwaarde
Om deze vraag te beantwoorden, zullen we eerst in de geschiedenis van goud moeten duiken. Lang geleden werd goud gebruikt als betaalmiddel. Het edelmetaal was duurzaam en daarom geschikt als munt. Maar al dat goud in je zak dragen was moeilijk. Daarom werd al snel besloten om niet meer in fysiek goud te betalen, maar in goudbewijzen. Dit is hoe het betalingssysteem dat we vandaag kennen uiteindelijk is ontstaan. Met één groot verschil: de waarde van biljetten was gekoppeld aan de waarde van goud. Niet voor niets stonden op de dollarbiljetten de woorden “In gold we trust” geschreven.
Er was geen oneindige hoeveelheid goud: het moest worden gedolven. Met de groei van de economie was het niet mogelijk om zomaar bankbiljetten te drukken. Uiteindelijk moest er voldoende goud beschikbaar zijn om de waarde van deze biljetten te dekken. Rond 1930 besloten verschillende landen, waaronder Amerika, af te zien van de waarde van goud. De tekst op de dollarbiljetten moest het doen met een letter minder: “In God we trust”.
Psychologie
Je zou kunnen zeggen dat de waarde van goud grotendeels door de geschiedenis wordt bepaald. Behalve als grondstof voor luxegoederen zoals juwelen, worden edele metalen in de industrie relatief weinig gebruikt. Het is niet bruikbaar als een puur metaal, dus het moet worden gemengd met andere metalen. Goud heeft een aantal nuttige eigenschappen, maar vanwege de extreem hoge prijs grijpt de industrie vaak naar andere metalen zoals koper of – veel goedkoper – zilver. Het lijkt erop dat goud vandaag de dag nog steeds als waardevol wordt beschouwd omdat het mensen in het verleden een hogere status gaf.
angst voor investeringen
Investeren in goud is volgens sommige beleggers een “angstinvestering”. De geschiedenis leert dat de waarde van grondstof toeneemt in economisch onzekere tijden. Het is onduidelijk hoe lang deze economische onzekerheid zal duren. Sommige economen denken zelfs dat de recessie al voorbij is. Dit moet natuurlijk nog als koffiedik worden beschouwd. Net als de prijs van goud – of de prijs van elk ander beleggingsproduct.
Goud staat misschien op een recordhoogte, maar het is onwaarschijnlijk dat dat zo blijft. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat een aantrekkende economie die prijs verlaagt. En dan kan het ook zo zijn dat beleggers ineens het licht zien en massaal gaan beleggen in zilver: een grondstof die veel goedkoper is dan goud maar inmiddels veel gebruikt wordt in digitale apparaten, zonnepanelen en de medische wereld. In ieder geval weet niemand wat er gaat gebeuren. Al moet men zich vroeg of laat afvragen wat de werkelijke waarde van een product is.€