Gouden merk en zilver

Wat is echt zilver of echt goud en hoe zie je het? Een goud- of zilverkeurmerk geeft het goud- of zilvergehalte van een sieraad of item aan en wat echt is. Dit is belangrijk omdat goud en zilver meestal worden gemengd met andere goedkopere metalen. Een 14-karaats gouden sieraad is bijvoorbeeld veel minder waard dan wanneer het goud een 20-karaats keurmerk heeft. Pas op voor valse edele metalen.

Het merkteken geeft aan dat het echt goud is

Hoeveel zijn mijn gouden sieraden waard?

Pas op voor nepgoud met nepzegels. Goud is sinds mensenheugenis beschadigd. Goud is altijd relatief veel waard geweest, dus het is winstgevend voor fraudeurs om u te laten geloven dat u goud koopt, terwijl het sieraad misschien een heel dun laagje goud heeft, maar de rest nep is. De koper denkt dat hij goed goud koopt, maar in feite koopt hij goud van lagere kwaliteit of het gewicht van het goud is minder dan wat op het moment van verkoop werd vermeld. Hetzelfde geldt voor zilver. Een beetje meer of minder goud kan snel geld opleveren. U denkt dat u puur goud koopt, maar u weet het niet zeker. Je loopt op een strand in het buitenland en krijgt voor een zacht prijsje een gouden sieraad aangeboden. Maar wat koop je, is het een goede deal? Er ligt fraude op de loer. Daarom werden gouden en zilveren tekens uitgevonden. Hoe zit het daarmee?

Een gouden teken en een zilveren teken zorgen voor zekerheid

Er is een goud- en zilverfunctie ontwikkeld om u te beschermen tegen oplichters. Als het kenmerkende merkteken er niet is, dan is het geen goud of zilver. Een uitzondering kan een heel oud item zijn, maar in de meeste gevallen is het geen goud of zilver. Als u wilt weten of een item zonder identificatiemerk echt is, kunt u naar een juwelier gaan die met een teststeen bepaalt hoeveel karaat uw gouden sieraad, ketting of ring is. Op het bovengenoemde strand kan dat niet, dus koop daar liever niets waardevols.

Goud en zilver functie

Een teken is een getal met vaak een teken. Hierbij beperk ik me tot cijfers en merken in ons land. In andere landen kunt u andere merken tegenkomen. Let ook op de authenticiteit van het merk.

Goedkeuringen

goud Zilver
22 karaat is gemerkt met het nummer 916. 92,5% zilver is 925
De 20 karaat is gemerkt met het nummer 833. 83,5% zilver is 835
18 karaat is gemerkt met het nummer 750. 80% zilver is 800
14 karaat is gemerkt met het nummer 585.

Speciale aandacht moet worden besteed aan vervalsingen die op het echte werk lijken. Denk dan aan gouden sieraden met het nummer 505 of andere afwijkingen waardoor je denkt dat het echt goud is, terwijl dat niet zo is. Zo nep, dus trap er niet in en weet echt goud te herkennen. Dit kan u veel geld en moeite besparen.

Hoeveel is mijn goud of zilver nu waard?

Met een merkteken weet je wat het goud- of zilvergehalte is, maar dan weet je niet hoeveel het waard is. Het vereist de prijs van goud of zilver en het gewicht van het item. Als u dit vermenigvuldigt, krijgt u een goede indicatie van de waarde als u het ooit wilt verkopen. Houd er rekening mee dat de koper winst wil maken en u nooit de volledige prijs zal bieden. De verkoper wil meer dan een goede prijs. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent en alles weet over het kopen en verkopen van goud en gouden sieraden. Alleen dan haalt u het maximale uit de deal.

Lees verder