Gouden bergen voor de boeg

Sinds de oudheid wordt goud geassocieerd met geld en rijkdom. De reden hiervoor is dat er aanwijzingen zijn dat in de 26e eeuw voor Christus. goud werd al gebruikt als betaalmiddel. Goud wordt ook beschouwd als de koning van metalen. Het werd tot ongeveer 1950 nog regelmatig op munten gebruikt. Beleggingen kunnen echter ook worden gebruikt om te speculeren op de prijs van goud.

Waar is goud van gemaakt?

Goud, zoals hierboven vermeld, is een soort metaal. In feite behoort goud tot de groep van edele metalen. Er is een proces voordat goud wordt gebruikt. Het moet verfijnd worden en is van zichzelf te zacht voor veel eindproducten. Goud is bijvoorbeeld te zacht om als sieraad te gebruiken. Om goud als sieraad te kunnen gebruiken, wordt het gecombineerd met andere producten. In het geval van sieraden wordt goud gemeten in karaat, met als hoogste vorm 24 karaat. De meest voorkomende karaatvorm in Nederland is tussen de 14 en 22 karaat. Bovendien is goud bij kamertemperatuur zeer kneedbaar, waardoor de mogelijkheid van bladgoud ontstaat.

Goud wordt echter niet alleen gebruikt voor sieraden of, zoals vroeger, als betaalmiddel. Het product geleidt elektriciteit zeer goed en is praktisch niet corrosief. Dit maakt het perfect voor gebruik in de industrie. Goud wordt al jaren gebruikt voor schakelaars, kronen en papiergeld. Vroeger werd goud vaak gebruikt voor kunst en gebruiksvoorwerpen. Denk aan klokken en kandelaars.

goudmijn

Goud wordt in veel delen van de wereld gevonden, voornamelijk als sporenelement. Om er echter geld mee te verdienen, zijn grote goudreserves nodig, en die zijn gezocht en gevonden. De grootste hoeveelheid goud wordt gevonden in Zuid-Afrika, hoewel enorme mijnen ook te vinden zijn in de Verenigde Staten, een land dat altijd prominent aanwezig is geweest in verhalen over de goudkoorts. Bijzonder grote mijnen zijn gevonden in Nevada en South Dakota.

Er zijn verschillende manieren om goud te verwerken. Een bekende methode werkt met natriumcanid, een zeer giftige stof. Een andere manier werkt met kwik, ook een stof die niet goed voor je is. Zo veroorzaakte het eerste type een milieuramp in de buurt van een goudmijn in Colorado. Het is verrassend hoeveel afval er komt kijken bij het verwerken van goud tot een relatief klein sieraad. Het verwerken van 5 gram 18 karaats goud levert al snel 9.000 kilo afval op.

Wanneer een mijn volledig is uitgeput, wordt dit een uitgeputte mijn genoemd. Historisch gezien leverden goudmijnen emigranten over de hele wereld. Deze emigranten verlieten hun eigen dorp of stad om geld te verdienen met het vinden van goud. Hierop zijn ook veel boeken en films gebaseerd.

Goud op de aandelenmarkt

Nu wordt het woord goudmijn vaak gebruikt om te verwijzen naar een kans in de markt. Ontdek een manier om plotseling veel geld te gaan verdienen door iets goed te doen. Vandaag de dag kan er nog steeds geld verdiend worden met goud. Goudhandel om precies te zijn. Het is mogelijk om in goederen te investeren. U kunt ook beleggen in goud. Het kan vanuit huis of waar dan ook. Men koopt dan een ounce goud. De prijs per ounce verandert dagelijks.

Goud wordt meestal uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce. In 1985 was er een record: er werd maar liefst 887 dollar voor het toestel betaald. In 2011 werd dit record fors verhoogd met de prijs van 1900 dollar. Tien jaar geleden was echter een van de laagste punten in de investeringsgeschiedenis, waar slechts $ 254 per ounce werd betaald. In het geval van goud is het moeilijk te voorspellen of de prijs zal stijgen of dalen omdat deze gebonden is aan vraag en aanbod.€