Goud, wat voor goud koop je?

Goud trekt veel kopers en verkopers aan. Goud behoudt zijn waarde. Gouden sieraden zijn een veilige belegging in onzekere tijden. Maar het ene goud is het andere niet. Wat het goudmerk zegt over het goudgehalte. Goud is goudstaven, schijfjes, munten of juwelen, maar ook investeringen in goudmijnen. Zilvermijnen zijn ook populair. Investeren in goud kan hoge rendementen opleveren. Er zijn veel manieren om op de goudmarkt te beleggen. Fysiek goud is niet per se nodig, beleggen kan ook met turbo of sprinter.

Welk goud koop jij het beste?

Om de ballon meteen op te blazen: gouden sieraden hebben ook veel emotionele waarde. We hechten er veel waarde aan omdat we het vaak van een dierbare hebben gekregen, of we vinden het heel mooi. Als het alleen de reële waarde is, zult u merken dat wanneer u verkoopt, u ​​lang niet in de buurt komt van wat u had verwacht. Hoe meer een sieraad wordt verwerkt, hoe lager de werkelijke waarde van het goud meestal is. Een eenvoudige slavenarmband kan meer winst opleveren als deze alleen voor goud wordt verkocht dan een zwaar bewerkte ring. Als je een sieraad verkoopt aan een goudboer, kijkt hij naar het gewicht en het goudgehalte. Bij het omsmelten gaat de verwerking immers volledig verloren.

Bron: OpenClipartVectors, Pixabay

Gouden draad

Het verlangen naar goud en het vertoon van goud is een rode draad in onze geschiedenis. Veelbetekenend is het gouden dodenmasker van farao Toetanchamon uit de veertiende eeuw voor Christus. Of de goudkoorts van de negentiende eeuw, toen veel avonturiers dachten dat goud snel geld kon verdienen. Als edelmetaal komt goud alleen in de natuur voor. Zelfs in rivierbeken, maar vooral in goudmijnen. Er wordt ook gezegd dat er veel goud verborgen is onder de ijskappen van de Zuidpool.

Goud als medicijn

Goud wordt ook al jaren als medicijn gebruikt. In het verleden werd het door alchemisten gebruikt in gevallen van melancholie en hartaandoeningen. Het werd ook gebruikt in de homeopathie. De belangstelling voor de therapeutische werking van goud groeit. Zogenaamd colloïdaal goud is een begrip geworden. Colloïdaal goud is puur goud dat drijft in gedestilleerd water. Goud komt als sporenelement voor in de bouwstenen van het menselijk lichaam. Vooral in onze hersenen. Daarom is het een onmisbaar onderdeel van onze gezondheid. Goud wordt bijvoorbeeld ook toegediend bij reuma, maar is nog steeds een kostbaar gebruik.

Goudgehalte en goudprijs

Om gouden voorwerpen en sieraden in goudwaarde te kunnen uitdrukken, is het noodzakelijk om te weten hoe hoog het goudgehalte is. Zo is puur goud gelijk aan 24 karaats goud. Elke andere aanduiding geeft aan dat het een semi-gouden samenstelling is. Als we het hebben over de goudprijs per troy ounce, betekent 100 procent goud. Dus bij gouden sieraden is het goed om de tekens van goud te kennen. Het goudgehalte wordt uitgedrukt in karaat:

Zonder verwerkingskosten is een 18-karaats stuk, wanneer het goud wordt omgesmolten, 75% waard van de waarde van een 24-karaats goudstuk. Dus 1 gram 18 karaat goud is driekwart van de waarde van 1 gram puur goud. De prijs van dit goud kan nogal fluctueren. De prijs van goud fluctueert veel, dus een goede timing is belangrijk.

Kenmerken van goud

Hoe meer goud het bevat, hoe geler en zachter het item, en hoe duurder het is. In Nederland wordt vaak 14 karaats goud gebruikt in sieraden. Besteed speciale aandacht aan de bijgevoegde tekens en gouden zegels:

Rood goud bestaat ook

Als er meer koper aan goud wordt toegevoegd, wordt de kleur van het goud roder. Rood goud wordt geleverd in 9 karaat, 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat.

De meeste Nederlandse sieraden bevatten 14 karaats goud. Karaat en fijnheid van goud worden in aanmerking genomen bij het beoordelen van de waarde van goud.

Investeringen in goud- en zilvermijnen

De meeste aandelen in goud- en zilvermijnen worden vermeld:

Met Binck, Lynx kunt u beleggen in Canada, USA en UK. In Australië via Interactive Brokers, Todays brokers, Lynx en een grote bank als ABN AMRO. In goud- en zilvermijnen moet u speciale aandacht besteden aan het verschil tussen majors en junioren. De grootste zijn de grote jongens met een marktwaarde van meerdere miljarden die zichzelf vele malen hebben bewezen. Junioren daarentegen zijn veel kleiner en hebben veel meer moeite om zich te bewijzen.

goud verkopen

Je ziet regelmatig goudkopers in de advertenties. Ook op televisie en op internet. Als u goud aanbiedt, kunt u dat op verschillende manieren doen:

Niet elk stuk goud of sieraad heeft hetzelfde goudgehalte. U krijgt alleen de prijs van puur goud als u puur goud aanbiedt. Als je iets van 14 karaat hebt, is dat 585/1000ste, of 60 procent van de prijs van puur goud.

Niet elke goudkoper geeft hetzelfde bedrag voor uw goud

Een goudkoper koopt goud van u en verkoopt het om goud te smelten. Het zal duidelijk zijn dat de handelaar geld wil verdienen, wat overigens niet verkeerd is, want dat wil jij ook. De truc is dus om de koper te vinden die de beste prijs biedt. U kunt de beste prijs krijgen door contact op te nemen met een paar dealers. Weeg uw goud thuis en probeer in te schatten hoeveel u ervoor kunt krijgen. Vraag eventueel een juwelier om te bepalen welk goud bij u past. De koper zal uw goud wegen en bepalen hoeveel het waard is. Als u akkoord gaat met de prijs, is het verkocht. Meestal moet u zich alsnog legitimeren om te voorkomen dat het om een ​​gestolen goed gaat. Nou, dat is zeker geen probleem.

Slot

De veelzijdigheid en schoonheid van goud wordt alom geprezen. Ook kun je er veel geld mee verdienen door bijvoorbeeld turbo’s, certificaten of andere derivaten op basis van goud te verhandelen.€